PRIPADNIK BIA-e

ŠTO JE SRPSKI OBAVJEŠTAJAC RADIO U MAKEDONSKOM PARLAMENTU USRED KRVAVIH NEREDA U Skoplju zahtijevaju pojašnjenja, Dačić i Vučić odmahuju rukama

 Maja Zlatevska / CROPIX

Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak na razgovor veleposlanicu Srbije u toj zemlji Dušanku Divjak Tomić kako bi objasnila nazočnost savjetnika u veleposlanstvu i pripadnika Sigurnosne obavještajne agencije (BIA) Gorana Živaljevića u Sobranju u trenutku upada demonstranata u parlament 27. travnja, prenijela je TV “Telma”.

"Sastanak s Divljak-Tomić još nije realiziran i ovisno o sadržaju razgovora sa srpskom veleposlanicom u Makedoniji postupit ćemo u skladu s Bečkom konvencijom", navodi se iz makedonskog ministarstva vanjskih poslova.

Goran Živaljević, dužnosnik BIA-e i savjetnik u veleposlanstvu Srbije u Skoplju, potvrdio je informaciju o svojoj nazočnosti tijekom incidenata u Sobranju, rekavši da je tamo bio po službenoj dužnosti kako bi vidio sudjeluju li u incidentima i osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Prema izvješću televizije “Telma”, Živaljević je u makedonski parlament došao sa skupinom demonstranata, zadržao se dvadesetak minuta i fotografirao u dvorani za plenarne sjednice gdje su bili zastupnici i dio prosvjednika.

Srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić nakon toga je nazočnost diplomata i časnika BIA-e u Sobranju objasnio "njegovim poslom da izvještava iz te zemlje".

Srbijanske agencije navode riječi mandatara za sastav vlade Makedonije Zorana Zaeva da o tome nije razgovarao s Vučićem.

"Nismo razgovarali o tome. Razgovarali smo o suradnji. Vjerujem da će zajednički službe Makedonije i Srbije riješiti to pitanje", rekao je Zaev nakon večere premijera zapadnog Balkana u Bruxellesu.

Dačić: Obavještajac u Sobranju po službenoj dužnosti

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ustvrdio je u četvrtak da pripadnik Sigurnosne obavještajne agencije (BIA) i savjetnik veleposlanstva Srbije u Skoplju Goran Živaljević nije svojom nazočnošću u Sobranju tijekom incidenata s demonstranima prekršio diplomatske protokole.

On je ocijenio da je Živaljević samo obavljao svoj posao, izvještavajući o situaciji u Makedoniji.

"On nije sudjelovao u kaznenom djelu, samo je izvještavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora znati kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese", istaknuo je Dačić, dodavši da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Dačić je novinarima rekao da službeni predstavnik BIA-e u Makedoniji nije tamo boravio ilegalno te naglasio da bi on volio da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi sigurnosti.

Dačić je potom novinarima pročitao popis ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizirali prosvjede protiv premijera Aleksandra Vučića i naveo da o tome Makedoniju obavještavaju već dvije godine.

Na upit očekuje li pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je odgovorio da mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev drži kako resorne službe to trebaju rješiti između sebe. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:25