NJEMAČKA PREDVODNICA

Što je uopće ostalo od ideje Europe bez granica? Rigidne koronamjere uništavaju jedan od temelja EU

Europski političari se rado hvale jedinstvenim tržištem i slobodom kretanja. No trenutačno je kretanje prilično ograničeno...
 Gonzalo Fuentes/POOL/AFP

Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije prošlog proljeća morao puno razmišljati kada su ga pitali koje je njegovo najgore iskustvo iz prvog vala korone. On je u intervjuu za Deutsche Welle rekao: „Njemačka je zatvorila granice (prema Luksemburgu) ne razmišljajući o građanima, koji su žrtve samovolje Berlina“.

U veljači 2021. Juncker se može opustiti. Promet između dviju zemalja se odvija nesmetano. Tko iz Njemačke putuje u Junckerovu domovinu Luksemburg ne mora se bojati graničnih kontrola ili karantene. Granice su još uvijek nevidljive. Ipak, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje da se ne putuje u susjednu zemlju zbog velikog broja zaraženih, 170 na 100.000 stanovnika u zadnjih tjedan dana.

Strogi propisi zamjenjuju zatvaranje granica

No granica između Njemačke i Luksemburga jedna je od rijetkih nacionalnih granica u Europi koja je, unatoč aktualnoj pandemijskoj situaciji, još uvijek potpuno otvorena. Većina država članica EU spustila je granične rampe, barem virtualno. One strogim propisima o karanteni i formalnostima oko ulaska u zemlju plaše one koji putuju. Ili čak u potpunosti zabranjuju prelazak granice u slučajevima koji nisu hitni.

Mnogi političari također nisu mogli ispuniti svoja obećanja da granice u vrijeme pandemije neće ponovo razdvajati ljude. Regionalni političari često se mogu baviti samo ograničavanjem štete. Christoph Arend član je Francuske nacionalne skupštine za gradić Forbach, na samoj granici s njemačkim Saarbrückenom. U proteklih godinu dana više puta je naglasio da granice u njegovoj zemlji više ne igraju ulogu i da bi zatvaranje razdvojilo obitelji i sela. Ipak, to nije puno pomoglo.

U siječnju je vlada u Parizu odlučila ulazak u Francusku dozvoliti samo građanima iz zemalja EU s negativnim korona-testom. Arendu je uspio postići da se iz ove uredbe izuzmu oni koji stalno prelaze granicu i koji se izvan zemlje ne zadržavaju duže od 24 sata.

Skoro da nema prosvjeda zbog graničnih kontrola

Trenutno nema većih prosvjeda protiv novih propisa u francusko-njemačkom pograničnom području. Nasuprot tome, situacija u južnoj Njemačkoj je mnogo napetija. Austrija je već odavno spriječila turistička putovanja u zemlju nametanjem desetodnevne karantene. Oni koji se unatoč tome odluče za putovanje moraju predočiti negativni PCR ili antigenski test koji nije stariji od 72 sata. Svi koji ulaze u Austriju moraju se elektronski registrirati prije putovanja i posjedovati potvrdu o registraciji. Ti propisi se primjenjuju čak i za malogranični promet.

Ali i njemačka strana je nedavno dobrano proširila svoje kontrole.

"Pokušavamo što je više moguće vršiti kontrole", objašnjava glasnogovornik policije u južnoj Gornjoj Bavarskoj Stefan Sonntag. Obrazloženje za kontrole, kako navodi njemačka strana, prvenstveno se odnosi na širenje mnogo zaraznijih mutacija korone u pograničnoj saveznoj pokrajini Tirol i na ublažavanje mjera koje je u Austriji početkom tjedna stupilo na snagu.

Zaštita vlastitih uspjeha

Za bavarsku stranu potpuno zatvaranje granica više nije tabu: glavni tajnik CSU-a, vladajuće stranke u Bavarskoj, opisao je ovaj korak kao "posljednju mjeru". Premijer ove savezne pokrajine Markus Söder također je na račun susjedne Austrije uputio neobično žestoke kritike: "Mislim da je diskutabilno to što Austrija u ovoj neizvjesnoj situaciji uvodi opsežno popuštanje mjera, iako je tamo incidencija znatno veća nego u Bavarskoj.“

Söder nije isključio ni zatvaranje granice sa Češkom ukoliko ova zemlja ne bude u stanju uvesti strože hitne mjere. Češka je, kako je rekao, područje na kojem je prisutna mutacija virusa, pa bi se zatvaranje granica uskoro moglo naći na dnevnom redu. To se, kako je još istakao, odnosi i na Austriju, koja je teško pogođena mutiranom varijantom južnoafričkog virusa.

Nema izuzetaka ni za vlasnike nekretnina

Ne pokušava samo Njemačka strogom graničnom kontrolom sačuvati vlastiti uspjeh u borbi protiv pandemije. Danska, koja sada ima sedmodnevnu incidenciju od oko 50 slučajeva, proglasila je čitav svijet područjem visokog rizika. Ulazak turista u ovu zemlju je potpuno zabranjen - čak i onima koji u Danskoj posjeduju brodove ili kuće za odmor. Postoje izuzeci samo za one koji rade u pograničnim područjima, ali i oni moraju posjedovati negativan korona-test.

Iako se šefovi država i vlada EU na online-samitima nastoje usuglasiti oko uredaba, pravila za ulazak se praktično razlikuju u svakoj zemlji Unije.

Nedostatak koordinacije na razini EU

Sa stanovišta strategije #Nocovid o kojoj se raspravlja u Njemačkoj, neophodna bi bila koordinacija, jer u suprotnome tom planu nedostaje važna osnova. "No covid" se odnosi na inicijativu u Njemačkoj kojom se sedmodnevna incidencija želi spustiti ispod deset, prije nego se donesu uredbe o popuštanju mjera. Međutim, do sada se partneri unutar EU nisu uspjeli dogovoriti ni o jedinstvenoj strategiji testiranja. A i po pitanju otvaranja škola svaka država članica različito postupa.

Bilo da je riječ o Njemačkoj, Francuskoj, Austriji ili Danskoj - sve vlade u Europi nastoje smanjiti kretanje stanovništva kako bi usporile širenje virusa. Granične kontrole također trebaju funkcionirati u skladu s ovom logikom. Prošle godine se pak razgovaralo i o drugim konceptima. Stručnjaci su se nadali da će korona-aplikacije pomoći u suzbijanju pandemije - također i prekogranično.

Aplikacija funkcionira preko granica

Članice EU su barem uspjele postići određeni tehnički napredak na tom području. Više od deset aplikacija za upozorenje sada je kompatibilno - prije nekoliko dana optimirana je i austrijska aplikacija. Austrijanac koji je imao potencijalno opasan kontakt s korisnikom njemačke aplikacije sada također biva upozoren putem svoje aplikacije. Ova razmjena podataka postoji i za susjedne zemlje Belgiju, Dansku i Poljsku.

Na razini EU otežavajuća je okolnost činjenica da Francuska koristi varijantu aplikacija koja nije kompatibilna sa svim ostalima, a koja se pri tome smatra neuspješnom i u samoj zemlji. A domovina bivšeg predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera potpuno se isključila iz tog projekta. Zemlja s velikim brojem onih koji stalno prelaze preko granice s Njemačkom nije razvila aplikaciju za upozorenje na koronu i vjerojatno to neće ni učiniti, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:42