REPORT GOJKA DRLJAČE

Što može izazvati novi plan protiv Putina: EU čekaju nova drastična poskupljenja i nestašice?

Biden će radije zaustaviti naftu za EU nego se osvetiti arapskim zemljama

Vladimir Putin i naftna bušotina u Rusiji

 Profimedia/

Čini se da Bijela kuća ne razmišlja niti o kakvoj ozbiljnoj odmazdi za Opec+ organizaciju čije su članice de facto stale na stranu Rusije jer su odlučile smanjiti globalnu proizvodnju nafte za 2 milijuna barela dnevno, što iznosi oko 2 posto svjetske potrošnje.

U Sjedinjenim Državama mnogi traže žestoku reakciju, pa i ugledni predstavnici Demokratske stranke, ali se čini kako će Bidenova administracija ići prvenstveno na zaštitu domaćeg tržišta daljnjom prodajom nafte iz strateških rezervi, što znači da će najteže posljedice podlog poteza Opec+ organizacije trpjeti Europa. Ekonomski savjetnik predsjednika Bidena, Brian Deese, izjavio je kako razmatraju mjere koje će američke naftaše natjerati na smanjivanje cijene, kao što je limitiranje izvoza nafte i naftnih derivata.

To u prijevodu znači kako je sada skoro sigurno da će Sjedinjene Države zbog domaće energetske sigurnosti jako smanjiti izvoz nafte u Europu. Visoki dužnosnici američke administracije već su na tu temu vodili razgovore s šefovima najvećih američkih naftnih kompanija i prije skandalozne odluke Opec+ organizacije, a američki naftaši ionako poručuju kako nemaju interesa za značajno povećanje proizvodnje jer im to spušta učinkovitost te snižava profitabilnost.

Odluka Opec+ organizacije da smanji proizvodnju nafte strahoviti je vanjskopolitički i unutrašnjopolitički udarac predsjedniku Bidenu, ali i dalje Bijela kuća, s obzirom na situaciju, nema jasan odnosno žestok odgovor kakav je ranije bio uobičajen za glavnu svjetsku velesilu.

image

Sastanak OPEC-a u Beču

Vladimir Simicek/Afp

Umjesto toga, Bijela kuća pušta neslužbene poruke preko medija u kojima pričaju o traženju ‘alternativa‘. A te ‘alternative‘ još su više ponižavajuće za Sjedinjene Države od sjećanja na, kako se pokazalo, potpuno neuspješan posjet Bidena Saudijskoj Arabiji, tijekom kojeg je pokušao osigurati kooperativnost članica Opeca.

Naime, sada Bijela kuća, između ostalog, ponovo oživljava ideju popuštanja prema Venezueli i Iranu, autokratskim režimima koji mogu nadomjestiti dio isporuka nafte. Grupa uglednih predstavnika Demokratske stranke traži pak povlačenje američkih snaga kao zaštitnika iz arapskih zemalja, ali je nejasno je li nakon kaotičnog povlačenja Amerikanaca iz Afganistana Arapima uopće stalo do zaštite kakvu su spremni pružiti iz Bijele kuće.

Dio kongresnika sugerira hitno oživljavanje NOPEC inicijative, ali je jasno kako legislativno razračunavanje s Opecom ne može dati brze rezultate te zajamčiti energetsku sigurnost tijekom zime. Ukratko: Padaju teške riječi američkih političara, ali nitko nema recept za rješenje.

Senator Chuck Schumer iz New Yorka tako govori kako je odluka Opec+ da stane na stranu Putina ‘smrtonosna greška‘, ali nejasno je što to znači: „To što je Saudijska Arabija učinila da pomogne Putinu u nastavku neizrecivo podlog rata protiv Ukrajine, Amerikanci će dugo pamtiti… Tražimo legislativne alate kako bi najbolje odgovorili ovoj zapanjujućoj i ciničnoj akciji“. Biden ne pojačava retoriku, priznaje razočaranost dok njegovi ljudi ponavljaju da „traže alternative“.

image

Joe Biden

Jim Watson/Afp

Ukratko, najjednostavnija brza alternativa Bidenovoj administraciji jest nastaviti prodavati naftu iz strateških rezervi kako bi zaustavili rast cijena, a to mogu samo ako limitiraju izvoz američke nafte u Europu. Naime, do sada je Bijela kuća prodala 200 milijuna barela nafte iz strateških rezervi te su sada one na opasno niskoj razini, najnižoj još od 1984. godine. Moćna Amerika u strateškim rezervama ima nafte za sigurnu opskrbu tržišta samo 21 dan! Bidena eksperti sada optužuju da je zbog pada političke popularnosti puno prerano potrošio veći dio nagomilanih strateških zaliha kako bi zaustavio rast cijena, pa je sada problem puno dramatičniji nego što je bio.

Što još mogu poduzeti Amerikanci kako bi povećali proizvodnju nafte? Eksperti predlažu labavljenje regulacije za domaću eksploataciju, hitno odobravanje dozvola za bušenje koje leže u ladicama federalnih ureda te otvaranje naftovoda Keystone XL za kanadsku naftu iz škriljevca. No, sve to neće ići dovoljno brzo, a EU ove zime neće imati koristi niti jednog od tih rješenja.

Ukratko, postalo je potpuno jasno kako je europski plan limitiranja cijena ruske nafte bio najobičnije umišljanje moći bez realnih temelja, što znači da ubuduće europski potrošači trebaju biti jako zabrinuti jer ih čekaju nova drastična poskupljenja, ali i nestašice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:32