NAJTEŽI UDARAC

Što može očekivati Trump nakon poraza? Svi očekuju da će mu prvi udarac zadati - Twitter!

S obzirom da je upravo izgubio izbore, Trump bi vrlo lako mogao dobiti doživotni izgon s omiljene društvene mreže
Donald Trump 
 Brendan Smialowski/AFP

Donald Trump bi ovoga siječnja mogao izgubiti i puno više od samog predsjedničkog mjesta. Naime, Twitter je potvrdio da, ako Trump napusti dužnost, više neće imati poseban tretman kao 'pojedinac vrijedan vijesti', piše Guardian.

S obzirom da je upravo izgubio izbore, Trump bi vrlo lako mogao dobiti doživotni izgon s omiljene društvene mreže.

Twitterova politika o tome da su neki pojedinci vrijedni vijesti, štiti određene ljude - poput izabranih dužnosnika s više od 250.000 sljedbenika - od suspenzije ili ukidanja računa zbog kršenja pravila koja bi inače dovela do ozbiljnih kazni.

Upravo je zbog te politike tvrtka tijekom proteklog tjedna utihnula, no nije uklonila najmanje 12 tweetova američkog predsjednika koji bacaju sumnju na demokratski proces.

No, Twitter je potvrdio, ta se politika ne odnosi na bivše državne dužnosnike koji se moraju pridržavati istih pravila kao i svi ostali, a ako ih prekrše, njihov se račun uklanja. Kad bi Trump redovito nastavio kršiti pravila Twittera i nakon predsjedanja, njegov bi račun mogao biti suspendiran.

'Pristup Twittera svjetskim čelnicima, kandidatima i javnim dužnosnicima temelji se na principu da ljudi trebaju biti u mogućnosti izabrati žele li vidjeti što njihovi čelnici govore s jasnim kontekstom', rekao je glasnogovornik ovog tehnološkog diva. 'To znači da možemo primijeniti upozorenja i oznake i ograničiti angažman za određene tweetove. Ova se politika odnosi na trenutne svjetske čelnike i kandidate za dužnost, no ne i na privatne građane kada više ne obnašaju te funkcije.'

To će Trumpu ostaviti izbor: ili će ublažiti retoriku ili će se suočiti s mogućnošću da mu bude oduzeta njegova izuzetno utjecajna sljedba.

U međuvremenu, zakonodavci i skupine za ljudska prava ponovno pozivaju na ukidanje predsjednikovog Twitter računa čak i prije moguće tranzicije vlasti u siječnju.

U srijedu je demokratski zastupnik Gerry Connolly iz Virginije putem Twittera pozvao sam Twitter da 'suspendira Trumpov račun'.

'Ovo su čiste dezinformacije. Broje se valjani glasovi. Ovo je Amerika, a ne Rusija', rekao je reagirajući na Trumpove tweetove koji uključuju neutemeljene tvrdnje o prijevari birača.

David Cicilline, demokrat i predstavnik Rhode Islanda, također je pozvao Twitter da suspendira Trumpov račun zbog 'objavljivanja laži i dezinformacija'. Cicilline je predsjednik pododbora Zastupničkog doma Kongresa i na nedavnim je saslušanjima zasuo Twitter nizom pitanja.

U četvrtak su odvjetnički Odbor za građanska prava unutar zakona i nadzorna skupina Common Cause poslali zajedničko pismo Jacku Dorseyu, izvršnom direktoru Twittera, tražeći da se Trumpov račun privremeno obustavi kako bi se spriječilo širenje dezinformacija o izborima.

'Bojimo se da bi u protivnom predsjednik mogao u očima svojim glasača uspješno poljuljati legitimitet i integritet naših demokratskih procesa, i to ne samo za korisnike Twittera, već i za ostale glasače i članove javnosti, sijući neizvjesnost oko glasovanja i izbornih postupaka te potencijalno potaknuti nasilje nad državnim službenicima ili drugima', stoji u pismu.

Glasnogovornik Twittera rekao je da je tvrtka primila pismo i na njega namjerava odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:44