OPET JE TEMA

Što Musk izvodi u Ukrajini? ‘Starlink nam je krepao u ključnim trenucima!‘; ‘Ma ometa Ruse‘

Dio uređaja povezanih sa Starlink satelitima prestali su raditi u ključnim trenucima kada su ukrajinski vojnici oslobađali teritorij

Elon Musk, ukrajinski vojnici upravljaju dronom

 AFP/Profimedia

Ukrajinski vojnici izvijestili su o prekidima rada svojih komunikacijskih uređaja preko Starlinka na prvoj crti bojišnice, što je ometalo napore ukrajinskih snaga pri oslobađanju ukrajinskog teritorija koji su okupirale ruske snage, izvijestili su ukrajinski dužnosnici i pripadnici ukrajinske vojske.

Tisuće Starlink terminala tvrtke SpaceX, koja je u vlasništvu milijardera Elona Muska, kupila je američka vlada, a financirali donatori kako bi pomogli ukrajinskim vojnicima pri upravljanju bespilotnim letjelicama, razmjeni ključnih obavještajnih podataka i međusobnoj komunikaciji preko Starlink satelita u područjima gdje nema drugih sigurnih mreža. Sustav povezuje antenu s terminalima od 35 centimetara te tako također osigurava internet za ukrajinske civile, javlja Financial Times.

Neki od prekida u funkcioniranju sustava doveli su do "katastrofalnog" gubitka komunikacije posljednjih tjedana, rekao je jedan visoki dužnosnik ukrajinske vlade, koji je izravno upoznat s problemom. Mnoge prijave stigle su u trenucima kada su vojnici probili liniju bojišnice na teritorij pod kontrolom Rusije, a neki tijekom teških borbi, rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Problem je bio posebno izražen na jugu zemlje, u regijama Herson i Zaporižje, ali su se pojavili i duž crte bojišnice u istočnom Harkivu, Donjecku i Lugansku, rekao je dužnosnik. Radi se redom o regijama u kojima Kijev provodi svoju intenzivnu protuofenzivu protiv ruskih okupatorskih snaga. Sve te četiri regije prošlog je mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio dijelom Rusije, nakon ‘referenduma‘ koje su organizirali poslušnici Kremlja.

Sprječavanje ruskih zlouporaba?

Drugi kijevski dužnosnik rekao je da su prekidi veze bili raširena pojava te da su pripadnici ukrajinskih snaga u panici nazivali telefonske linije za podršku. Oba ukrajinska dužnosnika kažu da je do problema došlo u vrijeme kada su ukrajinske snage oslobađale teritorij koji je okupirala Rusija i probili bojišnicu.

Pucanje veza u sustavu stavlja naglasak na golemu ulogu koju Muskovi komunikacijski sustavi igraju na bojnom polju u vrijeme kada ukrajinske protuofenzive na istoku i jugu zemlje prisiljavaju ruske snage na povlačenje.

Roman Sinicin, koordinator u Serhij Pritula Charity, zakladi koja donira Starlink sustave ukrajinskim oružanim snagama, izjavio je da se problem možda pojavljuje jer je SpaceX pokušavao spriječiti zlouporabu sustava od ruske strane.

Do prekida komunikacije došlo je u područjima koja su upravo u tim trenucima bila ponovno vraćena pod kontrolu Ukrajine, tako da oslobođenje "još nije bilo javno objavljeno", rekao je Sinicin.

"Meni je potpuno jasno da to rade djelatnici Starlinka kako bi spriječili korištenje svoje tehnologije od strane ruskih okupacijskih snaga", kaže Sinicin. Ukrajinska vojska i SpaceX trebaju se tješnje koordinirati, rekao je.

Musk i SpaceX nisu odgovorili na upite za komentar, navodi FT. Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, također je odbio komentirati cijelu stvar, kao i glasnogovornik generala Valerija Zalužnog, vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga.

Tri vojnika koja su djelovala na prvoj liniji potvrdila su da su njihovi sustavi Starlink prestali raditi tijekom borbi. Nekoliko terminala nije radilo posljednjih dana ni u novooslobođenim područjima u blizini Harkiva, gdje su Ukrajinci napredovali na istok prema regiji Lugansk, rekao je jedan od vojnika, koji je dio postrojbe specijalnih snaga koje su se borile u tom području.

Ukrajinski bijes zbog Muskovih prijedloga

No, dva druga ukrajinska vojna izvora rekla su ranije ovog tjedna da njihovi sustavi Starlink normalno rade na novooslobođenom teritoriju istočno od grada Izjuma i u južnoj regiji Herson. Dva zapadna dužnosnika rekla su da su upoznata s prekidima veza, ali su odbili govoriti o detaljima, uključujući i lokacije.

Musk je pomogao Kijevu u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu omogućivši da njegovi sateliti Starlink emitiraju signal u zemlji, pomažući tako ukrajinskoj vojsci da riješi problem isključenja internetskih veza od strane Moskve.

No, nedavno je izazvao bijes među Ukrajincima i njihovim saveznicima prijedlogom da se o granicama između Rusije i Ukrajine odlučuje na novim referendumima. Također je rekao da priznaje sadašnju situaciju s poluotokom Krimom, koji je Moskva anektirala 2014. godine te je naveo kako vjeruje da su područja istočne Ukrajine u kojima se govori ruski jezik sklonija Rusiji.

Godine 2021. Musk je održao govor putem video veze na konferenciji koju je organizirao Sergej Kirjenko, Putinov čovjek za pitanja unutarnje politike, koji je zadužen i za pitanja vezana uz anektirane teritorije. U srijedu je Musk na Twitteru objavio da je prošle godine razgovarao s ruskim predsjednikom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je odbio komentirati Muskov video sastanak s Putinom te rekao kako nije znao da je Starlink dostupan u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:38