RAZLIKA JE VELIKA

Što nas čeka ako Rusija i Ukrajina uistinu zarate: Vojni analitičari dali procjenu odnosa snaga

‘Signali s ruske strane govore da će sljedeći rat s Ukrajinom biti puno veći i da će rezultirati mnogo većim porazom ukrajinskih snaga‘
Ukrajinske snage u Donbasu
 Armed Forces of Ukraine/ Anadolu Agency via AFP

Neobjašnjivo nagomilavanje ruskih snaga duž ukrajinske granice prošlog mjeseca, uzbunilo je Zapad dok su vojni analitičari primijetili neobične detalje - poput novih poljskih bolnica, pošiljki dalekometnog oružja i topništva te rezervacije željezničkih puteva u zadnji trenutak - zbog čega sve ovo ne liči na normalnu vojnu vježbu, piše Guardian.

Hoće li to biti tek finta koja privlači pažnju ili uvod u eskalaciju, ovisit će o volji Kremlja. Ali kroz ovo nakupljanje, Rusija je već nagovijestila da je, ako se dogodi veći rat, spremna zadati snažan udarac svom susjedu.

'Pretpostavljam da signali s ruske strane govore da će sljedeći rat s Ukrajinom biti puno veći i da će rezultirati mnogo većim porazom ukrajinskih snaga', rekao je Michael Kofman, analitičar u agenciji CNA, govoreći o okupljanju trupa i retorici dužnosnika Kremlja. Rusija se dosada ovo okupljanje nije nimalo trudila sakriti.

Poruka je stigla do dužnosnika SAD-a i NATO-a, koji su potvrdili svoju potporu Kijevu i pozvali Rusiju na smirivanje napetosti. Joe Biden predložio je sastanak s Vladimirom Putinom. Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Latvije, Litve i Estonije posjetiti zonu sukoba u četvrtak.

Još od izbijanja rata 2014. godine, vojske Ukrajine i Rusije pripremale su svoje postrojbe za veći sukob. Tijekom tih godina ruske kopnene snage znatno su se modernizirale, sudjelovale u borbama u Ukrajini i Siriji i trajno se rasporedile uz granicu.

I Ukrajina je obnovila svoju vojsku koja je sedam godina vodila teški rat na istoku zemlje, povećavajući obrambenu potrošnju i nastojeći osigurati međunarodnu potporu kako bi otjerala agresivnog susjeda s daleko većim resursima.

'Rekao bih da smo učinili apsolutno najbolje, ili barem vrlo dobro, što smo mogli na temelju financiranja i ograničenja koja smo imali', rekao je Mykola Bielieskov, vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu, naglašavajući značajna 'kvantitativna poboljšanja' u smislu povećanja broja vojnika, topništva, sustava protuzračne obrane i vojnih zrakoplova.

Vojska je imala i svoja ograničenja u pogledu nabave bespilotnih letjelica (UAV) i sigurne komunikacijske opreme te modernizacije borbenih tenkova, rekao je, ali postojeće zalihe se puno bolje održavaju nego do 2014. 'Ono što se promijenilo je to da sada puno bolje održavamo staru sovjetsku opremu nego što smo radili prije', rekao je.

Na početku rata 2014. ukrajinska vojska jedva je bila u poziciji da uopće vodi rat. Činilo se da velika većina njezinih trupa nije u stanju izvršiti zapovijedi, a velik dio opreme, uključujući oklopnjake i zrakoplove, nije bio spreman za borbu. U ranoj fazi sukoba dobrovoljačke bojne popunjavale su redove na prvim crtama bojišnice. 'Vojska je bila u kvaru - u slobodnom padu, rekao bih. Još nekoliko godina ovoga i vojske ne bi bilo', rekao je Bielieskov.

image
Ukrajinski vojnici
AFP

Od tada su se troškovi obrane u Ukrajini povećali s 1,9 na više od 4,7 milijardi dolara, što je Ukrajini omogućilo izgradnju do 38 linijskih i topničkih brigada. Velik je dio ulaganja uložen u topništvo nakon što su bitke u razdoblju 2014.-'15. pokazale da je ukrajinska vojska nadjačana ruskom daljinskom vatrom pod vodstvom UAV-a, koja je prouzročila do 80 posto svih žrtava među ukrajinskim borcima. Iskustvo u borbi i obuka također su se poboljšali u oružanim snagama i časničkom zboru. Bivši diplomat u Kijevu nazvao je to 'velikim popravkom'.

Ipak, Rusija ima veću i napredniju vojnu silu (njena je vojna potrošnja 10 puta veća), a u slučaju sveopće invazije vjerojatno bi koristila drugačiju taktiku, pokrećući napade, koristeći zračne snage, specijalne padobranske snage i elektroničko ratovanje, smanjujući potencijalnu obranu na razdoblje od nekoliko tjedana, procijenio je Bielieskov. U najgorem scenariju, ukrajinski vojni planeri i dalje se mogu nadati povećanju troškova invazije, uključujući potencijal za urbano i gerilsko ratovanje, kako bi otežali Moskvi.

'Radi se o tome da natjeramo Rusiju da plati najvišu cijenu koristeći naše redovne snage i da onda započnemo ovakvu kampanju otpora', rekao je Bielieskov.

Ukrajina je svoju vojsku pretvorila u djelotvornu snagu u Donbasu, gdje je morala uložiti značajna sredstva, a ta bi regija bila najprikladnija za održavanje linije protiv većih ruskih snaga.

No, analitičari kažu da bi bila dovedena u nepovoljan položaj ako bi se morala okrenuti napadima na dvije fronte - s Krima i sa sjevera - gdje je Rusija uspostavila bazu na samo 150 milja od granice, s tenkovima, topništvom, pa čak i balističkim raketama kratkog dometa.

'Ruska vojska nalazi se u sasvim drugačijoj poziciji nego što je bila 2014.-'15.', rekao je Kofman, napominjući 'ogroman stupanj modernizacije', obuke, borbenog iskustva, nadograđene opreme i novo raspoređivanje taktičkih formacija duž ukrajinske granice, kao i prošireni logistički kapaciteti. 'Neće ponoviti ono što su već imali.'

Moskva bi vjerojatno išla na 'kratak i oštar' sukob, rekao je Kofman, izbjegavajući temeljni rat za teritorij i minimalizirajući važnost velikih operativnih rezervi Ukrajine.

'Realno, oni su i dalje strahovito nadigrani i nadjačani', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:54