DRUGO IME ZA AERODROM I AUTOPUT

ŠTO O PROMJENI IMENA SKOPSKOG AERODROMA KAŽU GRČKI MEDIJI I OPORBA? 'Cijenimo dobru volju, ali mi želimo promjene u makedonskom ustavu'

Zoran Zaev (lijevo) i Alexis Tsipras (desno)
 REUTERS

Grčki mediji i oporba su u četvrtak bili skeptični prema reakciji Makedonije koja prihvaća promijeniti ime svoje međunarodne zračne luke i glavnog autoputa kao ustupak Grcima u sporu o njezinu imenu.

Makedonski premijer Zoan Zaev je u srijedu u Davosu nakon dugog sastanka s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom rekao da njegova zemlja pristaje promijeniti ime tim strukturama koje se sada zovu "Aleksandar Veliki" .

Autoput koji vodi od Grčke bit će preimenovan u "Autoput prijateljstva", rekao je Zaev.

"Te geste buduća vlada u Skoplju može jednostavno poništiti", rekao je Yiorgos Koumozutsakos, dužnosnik glavne oporbene stranke Nova Demokracija.

Pozdravivši objavu tih promjena imena, šef proeuropske centrističke stranke To Potami, Stavros Theodorakis je ocijenio da također treba pristupiti sličnim promjenama u makedonskom ustavu.

Provladin dnevni list Ethnos je ocijenio da su "dvojica čelnika spremna presjeći gordijski čvor", ponovo aludirajući na Aleksandra Velikoga, ali dnevni list Ta Nea optužuju Ciprasa da je "sve dao i u zamjenu nije ništa dobio".

Liberalni dnevni list Kathimerini primjećuje dobru volju, ali i duboke razlike, jer je Zaev priznao da je promjena ustava zemlje jako složena.

Grčke primjedbe prvom susjedu su spriječile kandidaturu te male zemlje da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u, na što Atena ulaže veto.

Atena drži da željom da se zove Makedonija, Skoplje pokazuje da ima teritorijalnih pretenzija na grčku povijesnu regiju istog imena.

Ciprasova vlada je bila spremna prihvatiti da buduće ime države sadržava ime Makedonije, poput Nove Makedonije ili Sjeverne Makedonije, ali između 90.000 ljudi prema podacima policije ili 400.000 prema organizatorima je na sjeveru Grčke u nedjelju prosvjedovalo protiv te ideje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:46