TRADICIJA SE NASTAVLJA

'ŠTO OVDJE ČUJETE, NE SMIJETE REĆI NIKOME': SASTAJU SE MOĆNICI IZ BILDERBERG GRUPE Doznalo se gdje će i o kojim temama razgovarati i tko sve dolazi

 
Gradovi Vevey i Montreux uz Ženevsko jezero
 Denis Balibouse / REUTERS

Ovog tjedna u švicarskom gradu Montreuxu održat će se konferencija Bilderberg grupe. Riječ je o konferenciji koja se održava svake godine, a koju je davne 1954. ustanovio Princ Bernhard od Nizozemske s ciljem da učvrsti odnose između SAD-a i Europe.

Tipično, ovim sastancima prisustvuju moćni ljudi iz svijeta politike, gospodarstva, financijskih krugova, medija, ali i akademskog svijeta s obje strane Atlantika, a gostima nije dozvoljeno otkrivati što je tko rekao na sastanku.

Web stranica ovogodišnje konferencije otkriva da će na njoj sudjelovati 130 osoba iz 23 države, a među njima sve pršti od poznatih imena. Tako su dolazak potvrdili zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner, francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire, guverner Bank of Englanda (središnje banke Ujedinjenog Kraljevstva) Mark Carney, izvršni direktor banke Credit-Suisse Tidjane Thiam, čelnik Ryanaira Michael O'Leary i bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

Nadalje, prema pisanju CNBC-a, konferenciji će prisustvovati i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, izvršni direktor naftnog diva Total Patrick Pouyanné, a nezaobilazan na ovim konferencijama je i Henry Kissinger.

Kako pak piše Daily Mail, u Montreux će putovati i glavna urednica magazina Economist Zanny Minton Beddoes te urednik Bloomberg Newsa John Micklethwait. Punu listu sudionika možete vidjeti na službenoj stranici konferencije.

Prema jednim švicarskim novinama, sastanku će se u jednom trenutku pridružiti i američki državni tajnik Mike Pompeo, ali njega na popisu sudionika nema. Pompeo bi navodno trebao pričati sa švicarskim ministrom financija Ueli Maurerom o Iranu - naime SAD nema formalno predstavništvo u Iranu te u toj zemlji njihove interese predstavlja Švicarska.

Obično trećina sudionika dolazi iz SAD-a, a ostatak iz Europe.

Osim objave imena onih koji će doći u Montreaux, navedene su i teme o kojima će se raspravljati. A one su doista brojne, i važne: Brexit, etičnost umjetne inteligencije, važnost svemira, ali i klimatskih promjena i održivosti.

Donekle tajnovita narav ovih sastanaka neiscrpno je vrelo teoretičara zavjere diljem svijeta koji Bilderberg grupu desetljećima optužuju za uspostavljanje "novog svjetskog poretka". Odluku da se ne otkriva što je tko rekao na sastancima organizatori konferencije objašnjavaju argumentom da se tako sudionicima pruža više slobode u diskusijama.

A da je to doista tako potvrđuje i izjava bivšeg britanskog zastupnika i dugogodišnjeg ministra obrane Denisa Healeyja, inače jednog od suosnivača grupe.

- Bilderberg je najkorisnija međunarodna grupa u kojoj sam ikad bio. Povjerljivost omogućuje ljudima da govore iskreno bez straha od posljedica.

Sam trošak konferencije je pak, tvrde organizatori, u potpunosti pokriven iz privatnih donacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 08:48