SUSTAVNO PORICANJE ZLOČINA

Što Putinovi TV kanali emitiraju o Buči: ‘Britanci će nam skuhati scenarij iz Srebrenice i optužiti nas za genocid‘

Ruski državni istražitelji upozorili su kako bi se svatko tko širi neovisne informacije o Buči mogao suočiti s 15 godina zatvora

Buča, Ukrajina

 Wolfgang Schwan/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Kad su se tijekom vikenda iz ukrajinskog grada Buče pojavili zastrašujući dokazi o pogubljenju nedužnih civila, ruska vlada zauzela je svoj već dobro poznati stav - poricati, poricati i opet poricati. Državna televizija uporno je ponavljala kako su fotografije mrtvih civila u Buči inscenirane tvrdeći kako su ih ubili sami Ukrajinci.

Posljednjih godina ruska vlada koristila je vrlo sličan narativ kao odgovor na optužbe o bombardiranju u Siriji, obaranju zrakoplova MH17 u istočnoj Ukrajini, trovanju u Salisburyju ili nasilnim zločinima usmjerenima na čečenske civile tijekom tamošnjih sukoba 1990-ih i 2000-ih.

- Ovo čemu sad svjedočimo u Ukrajini slično je onome što se dogodilo nakon šokantnih izvješća iz Alepa ili Idliba - mediji pod pokroviteljstvom države uvijek su spremni zanijekati optužbe za ratne zločine, za njih je to sve laž. Donedavno je u zemlji bilo nekoliko nezavisnih medija, no sad ih praktički više nema - izjavila je Tanja Lokšina iz Human Rights Watcha, a prenosi The Guardian.

Agresivno razotkrivanje "lažnih vijesti" postalo je ključna komponenta ruskog propagandnog rata u Ukrajini. Vlada je u ponedjeljak priopćila kako će započeti istragu o događajima u Buči - ali ne zbog "navodnih" ratnih zločina u tom ukrajinskom gradu u kojemu je ubijeno više od 280 ljudi, već zbog distribucije lažnih vijesti kojima se, kako tvrde, želi diskreditirati ruska vojska.

Vladine agencije i televizijski voditelji moraju raditi isključivo ono što im se kaže - smiju pokazati prstom u svim smjerovima - osim u Kremlj.

- Ponašanje vlade promijenilo se tijekom godina. Prije bi bilo lakše prešutjeti događaj poput ovoga u Buči i pretvarati se kao da se ništa ne događa - kaže Ilja Šepelin, novinar zabranjenog kanala TV Dožd, koji je opširno izvještavao o ruskim novinskim agencijama i dezinformacijama.

No, s pojavom interneta i dostupnošću vijesti na Telegram kanalima sve je teže pretvarati se i lagati.

- Sad odmah morate izaći u javnost i reći kako je sve to izmišljeno. Čak i ako nije sve montirano i izmišljeno, onda morate jasno dati do znanja kako mi nismo krivi za to. Najvažnije je odmah uzvratiti na svim frontama i nadati se da će publika to prihvatiti - objašnjava Šepelin.

Njegove riječi potvrđuje i sam program koji se može vidjeti na ruskoj državnoj televiziji.

- Rat protiv nas ušao je u novu fazu. Smjestit će nam jugoslavenski scenarij, 'skuhat' će nam scenarij iz Srebrenice. Uskoro ćemo biti optuženi za genocid. Iza ove provokacije stoje Britanci - rekao je u nedjelju navečer Vladimir Solovjev, ruski TV voditelj, poznat po svojim radikalno proputinovskim stavovima.

Tezu da je masakr u Buči "ukrajinska provokacija" u ponedjeljak je iznio i ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja koji je na konferenciji za medije ustvrdio da nijedan civil nije ozljeđen tijekom jednomjesečne ruske okupacije ukrajinskog grada Buče i optužio Ukrajinu za izmišljanje dokaza.

Nebenzja je rekao da su izvještaji o masakrima u tom gradu "inscenirana provokacija" zapadnih zemalja.

Istovremeno, ruski državni istražitelji upozorili su kako bi se svatko tko širi neovisne informacije o Buči mogao suočiti s kaznom do 15 godina zatvora.

- Krivokletstvo koje širi ukrajinska strana još je jedna provokacija, cinična laž i ima za cilj diskreditirati rusku vojsku, oni vode informativno-propagandni rat koji je pokrenuo Zapad. Utvrdit ćemo okolnosti nastanka ove lažne informacije i kazniti odgovorne za širenje iste - izjavio je glavni ruski tužitelj.

Ovih dana sve više se u tasmošnjim medijima govori i o tome da je grad Buča odabran kao mjesto za provokaciju zbog sličnosti s riječi "mesar", primijetio je Francis Scarr iz BBC Monitoringa, servisa britanske javne televizije za praćenje i analizu drugih medija. Podsjetimo, samo nekoliko dana prije, američki predsjednik Joe Biden Vladimira Putina nazvao je mesarom (na engleskom butcher).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2022 23:22