MISTERIJ

ŠTO SE DOGAĐA NA UDALJENOM OTOKU? Opet se nasukalo veliko jato kitova, čak 50 ih je uginulo, znanstvenici u čudu: 'Moramo provesti analizu...'

 
 Department of Conservation

Na Novom Zelandu se opet nasukalo veliko jato kitova. Kao i u slučaju otprije nekoliko dana, radi se o kratkoperajnim oceanskim kitovima (Globicephala macrorhynchus), najvećima u porodici dupina.

Na udaljenom otoku Chatham, u zaljevu Hanson, u četvrtak se nasukalo između 80 i 90 životinja, kazali su zaštitnici prirode iz organizacije Deparment of Conservation.

Nekoliko desetaka životinja uspjelo se dokopati mora, dok je 50 uginulo, a jedna je morala biti uspavana jer je bila u vrlo lošem stanju.

'Nije bilo izgledno da ćemo uspjeti spasiti tog jednog preživjelog kita. Nažalost, jedina moguća odluka bila je eutanazija. To je jedino humano što se moglo napraviti, no to je uvijek vrlo teška odluka', rekao je Dave Carlton.

Mrtvi kitovi su pokopani nedaleko plaže gdje su nađeni. Dijelovi tkiva nesretnih životinja odneseni su na analizu kako bi se utvrdilo što je uzrokovalo njihovo nasukavanje.

Inače, otok Chatham, velik oko 800 četvornih kilometara, vrlo je rijetko naseljen uglavnom maorskom populacijom.

Ovo novo nasukavanje dogodilo se samo tjedan dana nakon što se nasukalo 145 kitova na otoku Stewart.

Iako nasukavanja kitova na Novom Zelandu nisu rijetkost, još se nikad nije dogodilo da ne nastrada ovako veliko jato.

I dalje se na zna uzrok nasukavanja, no pretpostavlja se da je u pitanju problem s navigacijom, bolest ili bijeg pred predatorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21