UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Što se događa? Rusi evakuiraju tisuće stanovnika iz ovog grada: ‘Ostanite u skloništima!‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Evakuacija Belgoroda

 /Screenshot Twitter

Ključni događaji dana:

- Curenje američkih dokumenata mjesecima ranije nego se do sada znalo

- Latvija šalje Ukrajini rakete Stinger, a Španjolska tenkove Leopard

- Rusija u borbenoj pripravnosti s 11 ratnih brodova u Crnom moru


Rusi evakuiraju tisuće stanovnika iz Belgoroda

Ruske vlasti u subotu su požurile evakuirati tisuće stanovnika iz dijelova pograničnog grada koje su prethodnog dana pogodile vlastite zračne snage u slučajnom napadu, nakon što su u tom području pronašle, kako pišu lokalni mediji, još jedno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Vlasti u Belgorodu, koji se nalazi samo 25 milja od ukrajinske granice, rekle su da se evakuira oko 3000 ljudi koji su zauzeli 17 stambenih zgrada.

"Pomoć će biti pružena svima kojima je potrebna", rekao je regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov u video obraćanju objavljenom na svom kanalu Telegram u subotu, pozivajući stanovnike pogođenih okruga da ostanu kod rodbine ili u skloništima koja je dodijelila vlada.


Rusija u borbenoj pripravnosti s 11 ratnih brodova u Crnom moru

Državna ukrajinska novinska agencija Ukrinform prenijela je Facebook satus ukrajinskog operativnog zapovjedništva koje je izvijestilo da Rusija u borbenoj pripravnosti ima 11 ratnih brodova u Crnom moru, uključujući dvije podmornice naoružane krstarećim projektilima Kalibr.

- Situacija u južnom području pod nadležosti obrambenih snaga i dalje je teška, ali nastavljamo s našom borbom. Neprijateljska brodska grupacija u Crnom moru sastoji se od 11 jedinica, uključujući dva nosača podmorskih raketa naoružanih s osam projektila Kalibar, piše u statusu.


Latvija šalje Ukrajini rakete Stinger, a Španjolska tenkove Leopard

Latvija će isporučiti Ukrajini rakete Stinger, a Španjolska borbene tenkove Leopard 2 u novoj zapadnoj vojnoj pomoći toj zemlji u obrani od Rusije.

Sve protuzračne rakete Stinger koje su još u oružanim snagama Latvije trebale bi biti isporučene Kijevu, objavilo je ministarstvo obrane te baltičke zemlje u EU-u i NATO-u. Osim toga, u Latviji će se održati intenzivnija obuka ukrajinskih vojnika, priopćeno je u petak.

"Latvija je odgovorila na zahtjev Ukrajine za isporuku sustava protuzračne obrane i odlučila dati Ukrajini sve preostale sustave Stinger. Dat ćemo sve od sebe da ih isporučimo što je prije moguće", rekla je ministrica obrane Ināra Mūrniece. Nije otkrila koliko i kada će ih isporučiti.

Ukrajina se bori protiv ruskih napada i okupacije gotovo 14 mjeseci i ovisi o zapadnoj potpori u pogledu vojne opreme. Zapadni saveznici sastali su se u petak u Ramsteinu kako bi razgovarali o daljnjoj pomoći.

Latvija, koja graniči s Rusijom i njezinim saveznikom Bjelorusijom, jedna je od najvjernijih ukrajinskih saveznika.

Pomoć je najavila i Španjolska koja će uskoro isporučiti Ukrajini šest tenkova Leopard 2.

"Nakon toga će uslijediti drugi paket s još četiri tenka", rekao je ministar vanjskih poslova José Manuel Albares za njemački Funke u intervjuu objavljenom u subotu.

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok joj bude potrebno. To uključuje humanitarnu pomoć, prihvat izbjeglica i opskrbu obrambenim oružjem", dodao je.

Madrid šalje Leoparde koji su starijeg tipa - 2A4.

Španjolska ukupno ima 347 tenkova Leopard. Od toga su 108 model 2A4, a 239 noviji model 2A6. Španjolska neće isporučiti nove i snažnije modele tenkova Ukrajini jer tvrdi da su joj potrebni za vlastitu obranu.

Ukrajinske oružane snage već su zaprimile tenkove Leopard 2 iz Njemačke, Kanade i Poljske za obranu od ruskih napada.


Curenje američkih dokumenata mjesecima ranije nego se do sada znalo

Pripadnik zračne nacionalne garde SAD-a optužen za odavanje povjerljivih dokumenata maloj chat grupi objavljivao je osjetljive informacije mjesecima ranije nego se do sada znalo i mnogo većoj grupi, izvijestio je u petak New York Times (NYT), citirajući internetske objave koje su pregledali.

U veljači 2022., ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, korisnički profil koji odgovara onom zrakoplovca Jacka Teixeire počeo je objavljivati tajne obavještajne podatke o ruskim ratnim naporima na prethodno neotkrivenoj chat grupi na društvenoj platformi Discord, objavio je New York Times.

Dodaju da ta grupa ima oko 600 članova, i da je ta "chat soba za razgovor" bila javno navedena na YouTube kanalu i lako dostupna.

Pentagon je odbio komentirati nove informacije koje su objavile te novine.

Pripadnik Nacionalne garde američkog zrakoplovstva, 21-godišnjak, koji se suočava s kaznenim optužbama za objavljivanje strogo povjerljivih vojnih obavještajnih podataka na internetu, uhićen je prošlog tjedna.

New York Times je rekao da novootkrivene informacije, objavljene na većoj grupi za chat, uključuju pojedinosti o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima moskovskih špijunskih agencija i novosti o pomoći koja se pruža Ukrajini.

Korisnik je tvrdio da objavljuje podatke Agencije za nacionalnu sigurnost, Središnje obavještajne agencije i drugih obavještajnih agencija, navodi te novine.

Vjeruje se da je ovaj slučaj najozbiljniji sigurnosni proboj SAD-a otkako se više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2010. godine. Pentagon je curenje informacija nazvao "namjernim, kriminalnim činom".

Curenje nije izašlo na vidjelo sve dok o njima nije izvijestio New York Times početkom travnja, iako su dokumenti objavljeni ranije.

Zrakoplovac Teixeira optužen je za jednu točku kršenja zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prijenos osjetljivog obrambenog materijala, a druga optužba se odnosila na nezakonito uklanjanje obrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju. Pravni stručnjaci su rekli da će se vjerojatno suočiti s još optužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:57