ZNATNO SMRŠAVIO

Što se događa s Kimom? Objavljene nove fotografije i pokrenule spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju

Djelatnici obavještajne zajednice Južne Koreje prošle su godine južnokorejskom parlamentu rekli da vjeruju da Kim teži 140 kilograma
Kim Jong-un u studenom 2020. (lijevo) i lipnju 2021. (desno)
 STR/KCNA VIA KNS/AFP; -/KCNA VIA KNS/AFP

Nedavno objavljene fotografije Kim Jong-una na kojima se vidi da je sjevernokorejski vođa smršavio ponovno su pokrenule raspravu o njegovom zdravlju i načinu života, piše The Guardian.

Prema pisanju južnokorejske novinske agencije Yonhap, fotografije koje su sjevernokorejski državni mediji objavili u subotu svjedoče da je Kim, čiji korpulentni stas svjetska zajednica budnim okom prati od 2011. godine, kada je preuzeo vođenje Radničke partije Sjeverne Koreje (RP) i same države, primjetno smršavio.

image
Fotografija Kim Jong-una (sredina) snimljena 7. lipnja 2021. godine
STR/KCNA VIA KNS/AFP

Internetski portal NK News analizirao je fotografije na kojima se može vidjeti prošlotjedno sastančenje Kima i vodećih ljudi RP-a, Kimovo prvo pojavljivanje u javnosti u posljednjih mjesec dana, te potom konstatirao da je sjevernokorejski vođa "znatno smršavio".

NK News je u utorak objavio uvećane fotografije Kima, za kojeg se vjeruje da ima 37 godina, koje sugeriraju da je stegnuo narukvicu svog najdražeg sata koji vrijedi 12 tisuća američkih dolara (blizu 74 tisuće kuna). Te fotografije naočigled pokazuju da je njegovo lijevo zapešće vidno tanje nego što je to bilo u studenom 2020. i ožujku 2021. godine.

Kim je pušač, a sumnja se da je njegov otac Kim Jong-il u prosincu 2011. godine preminuo od srčanog udara. Oni koji prate Kimova kretanja kažu da se sjevernokorejski diktator muči s problemima koji potječu od njegove težine i stila života.

image
Kim Jong-un fotografiran 6. ožujka 2021. godine
STR/KCNA VIA KNS/AFP
image
Kim Jong-un fotografiran 8. travnja 2021. godine
STR/KCNA VIA KNS/AFP

Djelatnici obavještajne zajednice Južne Koreje prošle su godine zastupnicima u južnokorejskom parlamentu rekli da vjeruju da Kim teži 140 kilograma te da je od 2011. do danas svake godine dobivao u prosjeku šest do sedam kilograma.

Iz pisanja NK Newsa ne da se zaključiti je li Kim smršavio zbog bolesti ili s namjerom da smršavi.

Jedan je analitičar NK Newsu rekao da je moguće da je Kim odlučio smršaviti kako bi si poboljšao imidž u domovini. Sjevernu Koreju trenutno tresu pandemijom uzrokovane nestašica hrane i ekonomska kriza. Pandemija je također dovela do pada trgovinske razmjene s Kinom, a zemlju je nedavno pogodila i serija prirodnih katastrofa. Uz sve to, Kimov se režim nalazi pod sankcijama zbog opetovanog testiranja nuklearnih i balističkih raketa.

image
Kim Jong-un fotografiran 18. srpnja 2020. godine
-/KCNA VIA KNS/AFP

Kimovo zdravlja često je predmet nagađanja. Sjevernokorejski je vođa tijekom 2014. godine "nestao" na šest tjedana, a nakon toga je uočen sa štapom za hodanje. Južnokorejska obavještajna zajednica nekoliko je dana kasnije ustvrdila da je Kimu operativnim zahvatom uklonjena cista s gležnja.

Kada je Kim prošlog proljeća "nestao" na tri tjedna, mnogi su nagađali da se ozbiljno razbolio nakon operacije srce, a neki su čak i ustvrdili da je preminuo. Kasnije, kada se Kim pojavio u javnosti bez očitih zdravstvenih problema, izuzev, naravno, prekomjerne težine, konstatirano je da je vjerojatno sa svojom obitelji bio u izolaciji kako se ne bi zarazio koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 04:15