NOVE SPOZNAJE

ŠTO SE DOGAĐA S LJUDIMA KOD KOJIH JE NAKON OPORAVKA PONOVNO OTKRIVENA KORONA 'Vjerojatno se nisu opet zarazili, evo o čemu bi mogla biti riječ'

 AFP

Južna Koreja bilježi sve veći broj osoba oporavljenih od Covida-19 kod kojih se virus ponovno javlja. To predstavlja nove zabrinutosti među znanstvenicima i zdravstvenim vlastima u zemlji koja je bila među najuspješnijima u svijetu po 'izravnavanju krivulje'.

Do ovoga petka korejske zdravstvene vlasti identificirale su 163 pacijenta koji su nakon potpunog oporavka ponovno testirani pozitivni na koronavirus. Broj se više nego udvostručio u otprilike tjedan dana, u usporedbi sa 74 slučaja 9. travnja. Ti pacijenti predstavljaju za sada 2 posto od 7.829 pacijenata koliko ih je sveukupno zabilježeno u državi.

Kako bi razotkrili razloge ponovne pojave bolesti, južnokorejske zdravstvene vlasti provode čitav niz testova i pregledavaju različite scenarije.

Svjetska zdravstvena organizacija rekla je prošlog tjedna da istražuje to pitanje. Iako će potpunija analiza potrajati najmanje nekoliko tjedana, rani nalazi sugeriraju da postoji više razloga. Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) sada razmatra scenarije koji bi mogli stajati iza ovog fenomena.

Kao najvjerojatniji navode situaciju da uopće nije došlo do reinficiranja, već samo do reaktivacije preostalih čestica virusa u organizmu zaražene osobe. Ako pacijent nije razvio dovoljan imunitet ili ako mu je nakon oporavka imunosni sustav oslabio, čestice virusa koje prethodno na testiranju nisu mogle biti detektirane bi dobile svojevrstan zamah pa bi test opet bio pozitivan. Postoji i mogućnost da koronavirus ima sposobnost mirovanja prije reaktivacije.

Druga mogućnost je da se prilikom testiranja prikupe mrtve čestice virusa koje više nisu zarazne ili prenosive, ali je test - pozitivan. Generalni direktor KCDC-a Jeong Eun-kyeong rekao je u petak da se čestice virusa prikupljene iz organizama šestero pacijenata nisu bile u stanju replicirati u izolaciji, što znači da su ili mrtvi ili premali.

Od petka najmanje 61 pacijent ima razvijene simptome, ali one blage. Neki pacijenti imaju u sebi žive viruse koji ih čine bolesnima. Prema šefu KCDC-a živi virus je također prenosiv, ali do sada nije zabilježeno sekundarno prenošenje kod ponovno zaraženih pacijenata.

Jeong je u petak rekao da se slučajevi ponovne zaraze otkriju u prosjeku 13,5 dana nakon oporavka. Najduži prijavljeni interval je iznosio 35 dana.

KCDC je također spomenuo pogreške u testiranju ili prikupljanju uzoraka kao potencijalne uzroke ove pojave. Budući da nema konačnih odgovora, vlasti za sada savjetuju oporavljenim pacijentima da ostanu kod kuće dodatna dva tjedna i da nadziru simptome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:30