NOVI INCIDENT

Što se događa u Iranu? Jutros im izgorio najveći brod ratne mornarice, sad gori i ogromna rafinerija u Teheranu

Gusti dim koji se izdiže iznad rafinerije može se vidjeti iz različitih dijelova Teherana
Požar u rafineriji u Teheranu
 Atta Kenare/AFP

Veliki požar izbio je u rafineriji na jugu Teherana u srijedu, a za sada nema izvještaja o žrtvama, objavili su iranski državni mediji.

"Požar je izbio na postrojenju za ukapljeni plin u rafineriji Tondguyan u Teheranu", rekao je lokalni dužnosnik za državnu televiziju.

Vatrogasci nastoje ugasiti požar u naftnoj rafineriji, a za sada nema izvještaja o žrtvama, javljaju iranski državni mediji. Televizija je pak objavila da se gusti dim koji se izdiže iznad rafinerije može vidjeti iz različitih dijelova Teherana.

Iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim objavila je da su obustavljene sve operacije u postrojenju Tondguyan, dok vatrogasci gase požar. Na licu mjesta je i nekoliko timova Crvenog polumjeseca.

image
Atta Kenare/Afp/Profimedia

"Curenje iz cjevovoda ukapljenog plina uzrokovalo je požar", rekao je Mansour Darajati, šef službe za krizno upravljanje u Teheranu, za državnu televiziju.

Shaker Khafaii, na čelu Tehran Oil Refining Co, kompanije koja vodi tu rafineriju, odbacio je mogućnost sabotaže, objavila je iranska državna televizija.

image
Atta Kenare/Afp/Profimedia

Požar u rafineriji izbio je nekoliko sati nakon što se zapalio najveći brod iranske mornarice Kharg, koji je kasnije potonuo u Omanskom zaljevu.

Nisu dana daljnja objašnjenja za najnoviji incident u regiji osjetljivih plovnih putova, gdje se dugogodišnji neprijatelji Izrael i Iran međusobno optužuju za napade na brodove.

Kharg je tanker koji je služio za dopunu gorivom ratnih brodova na otvorenom moru. Porinut je u more 1977. godine, a u flotni sastav iranske mornarice ušao je 1984. godine.

Spasilački napori za Kharg trajali su satima, navodi se u priopćenju državne televizije, ali posada je spašena i na sigurnom je.

Incidenti s brodovima događaju se otkako je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost u siječnju, obećavši da će se ponovno pridružiti iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa šest svjetskih sila.

image
Požar u rafineriji u Teheranu
Atta Kenare/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 06:23