ZABRINJAVAJUĆE SCENE

Što se događa u SAD-u?! Trgovine se zatvaraju, masovne pljačke se organiziraju na društvenim mrežama

Jednu takvu pljačku u središtu Philadelphije organizirala je ženska osoba s nadimkom Meatball

Pljačka u Philadelphiji

 Twitter/

Jedan od najvećih američkih maloprodajnih lanaca Target objavio je odluku da zatvara devet supermarketa u četiri savezne države. Tvrde da razlog nisu loši poslovni rezultati nego nesigurno i opasno okruženje u kojemu su se našli osoblje i kupci zbog sve učestalijih krađa i organiziranog kriminala, piše CNN.

- Poslovanje je u ovakvoj situaciji neodrživo. Krađe i organizirani kriminal ugrožavaju sigurnost našeg osoblja i kupaca. Možemo biti uspješni samo ako možemo svima, kako kupcima tako i zaposlenicima, jamčiti sigurnost, poručili su.

Analitičari tvrde kako nisu sigurni da je porast kriminala stvarni razlog za ovakvu odluku, ali ističu da raste ekonomski strah zbog inflacije i porasta zaduživanja, a krađe u trgovinama obično dolaze u paketu s takvim trendovima.

Zatvaraju se dućani u East Harlemu u New Yorku, dvije lokacije u Seattleu, tri u Portlandu i tri u San Franciscu i Oaklandu. Target je iznio podatak kako zbog učestalih krađa očekuju gubitak od 500 milijuna dolara ove godine.

Nadaje, Nordstrom i Whole Foods zatvaraju trgovine u San Franciscu.

NRF, najveće strukovno udruženje trgovaca u SAD-u, izvijestio je da su trgovci u maloprodaji sve zabrinutiji zbog povećane stope kriminala u trgovinama, koji postaje opasniji i nasilniji te se zatvaraju trgovine na posebno ranjivim lokacijama.

- Ako je Target odlučio zbog kriminala zatvoriti dućane, to je veliki udarac za zajednicu, rekao je Burt Flickinger, stručnjak za maloprodaju i generalni direktor maloprodajne konzultantske tvrtke Strategic Resource Group.

CNN podsjeća da je Target još u svibnju upozorio da će tvrtka izgubiti pola milijarde dolara ove godine zbog porasta krađa.

Flickinger tvrdi da se maloprodajni lanci bore s dinamikom organiziranog maloprodajnog kriminala (ORC), što znači da iste skupine pojedinaca opetovano kradu iz istih trgovina.

Stručnjaci kažu da je ORC podmuklija vrsta krađe u trgovinama koja je uznemirila trgovce. Skupine kradu velike količine robe i zatim je preprodaju na sekundarnim tržištima, kao što su eBay, OfferUp i Facebook Marketplace.

Mirror prenosi da je jednu takvu pljačku u središtu Philadelphije organizirala ženska osoba s nadimkom Meatball, ili Dayjia Blackwell, koja je uživo prenosila pljačku dućana. Pratiteljima na Instagramu, kojih ima 181.000, pohvalila se kako je uzela bocu Hennessyja, a potom je ronila suze prilikom fotografiranja za policiju. Objavila je snimke pljačke svoje bande.

- Poručite policiji da će sve gorjeti ako me zatvore. Bit će kao na filmu, govorila je u kameru.

Dosad su uhićene 52 osobe, među njima troje maloljetnika, a policija obećava nova uhićenja. Pljačkali su Aldi, Footlocker, Apple trgovine s alkoholom i Lululemon. Provalili su u najmanje 18 trgovina s alkoholnim pićima, zbog čega je Odbor za nadzor alkoholnih pića Pennsylvanije u srijedu zatvorio 48 maloprodajnih lokacija u Philadelphiji i jednu u predgrađu Cheltenhama. Na meti pljačkaša našlo se i nekoliko ljekarni.

Zbog najnovijih događanja policija Philadelphije pojačat će ophodnje u gradu.

Policijski povjerenik istaknuo je kako se čini da su se razbojnici organizirali na društvenim mrežama te da je od jedne do druge lokacije išla karavana vozila.

Videozapis objavljen na društvenim mrežama prikazuje ljude kako vise iz automobila na parkiralištu, a izgleda kao da jedni drugima dovikuju upute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:47