TONE UGLED ZEMLJE

Što se događa u Švedskoj? Europski raj vrti se u spirali nasilja: ‘Ovo nije mjesto za odgoj djece!‘

Porazne statistike u fokusu su nadolazećih općih izbora u Švedskoj koji se održavaju za manje od tjedan dana

Zapljena oružja u Malmöu/ zapaljeni automobili u Malmöu/ duge cijevi na ulicama istog grada

 /Johan Nilsson/tt/Shutterstock Editorial/Profimedia Johan Nilsson/Tt News Agency/Afp)/Sweden Out Björn Lindgren/Tt/Kod 9204

Sredinom kolovoza ženu koja je kupovala u trgovačkom centru u švedskom Malmöu slučajno je ustrijelio naoružani napadač za kojeg je policija kasnije ustvrdila da je ciljao na člana suparničke bande, piše Politico.

Tek nekoliko dana kasnije, žena i dijete pogođeni su zalutalim mecima tijekom pucnjave - vjerojatno između suparničkih bandi - u blizini igrališta u gradu Eskilstuna.

Za Šveđane su ovo već poznati, uznemirujući naslovi koji su tjednima punili rubrike tamošnjih medija. Ova je godina na putu da bude najsmrtonosnija u sada već notornom nizu nasilja koje pogađa ovu skandinavsku zemlju.

"Užasnuti smo time što se događa ovdje", komentira građanka Eskilstuna koja nije htjela otkriti svoje ime u strahu od odmazde lokalnih kriminalaca. "Ovo nije prvi put da je došlo do pucnjave na ovom području."

Inače, igralište o kojem je riječ nalazi se u predgrađu Årby, bazi lokalne bande koja se bavi preprodajom narkotika, a za koju lokalne vlasti kažu da je u smrtonosnom sukobu sa skupinom iz Skiftingea, drugog predgrađa nekoliko kilometara dalje.

image

Policija osigurava šoping centar u Malmou gdje je ovog kolovoza došlo do nove pucnjave

Johan Nilsson/Afp

Sukobi oko kontrole tržišta droge evoluiraju u eskalirajuću spiralu nasilja, tvrde tamošnji policijski dužnosnici. Šef policije Mikael Backman rekao je medijima nakon pucnjave da su samo tjedan dana ranije njegovi službenici zaplijenili "pola tuceta" oružja i uhitili šest osoba.

"Koordiniramo resurse iz cijele zemlje", rekao je Backman, "ali problemi su sada toliko ozbiljni jer smo prisiljeni prioritizirati toliko ozbiljnih zločina istovremeno."

Statistike do sredine kolovoza pokazuju da su ove godine u Švedskoj ubijene 44 osobe, a 66 ih je ranjeno. U cijeloj 2021. godini ubijeno je 45 ljudi, a 115 ih je ranjeno.

Stockholm, najveći švedski grad, zabilježio je najveću stopu smrtnih slučajeva uzrokovanih vatrenim oružjem ove godine (21), a slijedi ga južna regija koja okružuje Malmö (11).

Kriminal opada na cijelom kontinentu - a u Švedskoj raste

Stručnjaci napominju da se Švedska sada ističe u Europi po tome što su ovakvi nasilni obračuni u ozbiljnom porastu dok u ostalim zemljama stopa oružanog nasilja rapidno pada. Nemilosrdnost i brutalnost tamošnjeg podzemlja počela je opasno nagrizati dugogodišnji ugled Švedske kao sigurne zemlje.

"Novi trend s kojim se sada suočavamo jest da kriminalci pucaju s namjerom da ubiju", komentira Manne Gerell, izvanredni profesor kriminologije na Sveučilištu Malmö.

image

Maritha Ogilvie drži sliku svog poginulog sina. Mladić je ubijen u pucnjavi ovog ljeta u Stockholmu

Jonathan Nackstrand/Afp

Ove porazne statistike u fokusu su nadolazećih općih izbora u Švedskoj koji se održavaju za manje od tjedan dana. Procjenjuje se da zemlju čeka tijesna utrka između dosadašnje premijerke Magdalene Andersson, inače socijaldemokratkinje, i Ulfa Kristerssona, čelnika umjerene stranke desnog centra.

Oporba kritizira poziciju da je preblaga prema kriminalu i da predugo tolerira nasilje koje eskalira u zajednicima poput Årbyja. Ističu da će vlada podbaciti u naumu da do 2024. godine zaposli 10 tisuća policajaca više no što ih je bilo 2016. godine.

Plakati diljem Švedske prikazuju Kristerssona i druge oporbene vođe kojima obećavaju "Švedsku dovesti u red" i "boriti se protiv kriminala."

Stručnjaci također ukazuju na temeljne društvene probleme u mjestima kao što je Årby, u kojima se sustavno stvara okruženje pogodno da kriminal uzme maha. Michael Tärnfalk, istraživač socijalnog rada na Sveučilištu Uppsala, rekao je u glavnoj švedskoj jutarnjoj emisiji prošli tjedan da su visoke razine imigracije tijekom posljednjih godina dovele do povećane segregacije u nekim predgrađima - što ih je učinilo socijalno i ekonomski ranjivima.

image

Policajac patrolira u Rinkebyu, kvartu na periferiji Stockholma

Jonathan Nackstrand/Afp

Djeca u tim predgrađima izložena su povećanom riziku vrbovanja od strane lokalnih bandi čiji su članovi već zaradili ogromne količine novca. U siromašnoj zajednici takva vrst zarade posebno upada u oči - nosi se skupa odjeća ili voze luksuzni automobili.

Lokalne vlasti pokušavaju mobilizirati različite društvene institucije da pomognu toj djeci pri traženju posla i omoguće nekakvu sigurnosnu mrežu. No, u obližnjem parku, piše Politico, 33-godišnja majka sa sinom, rezignantno odmahuje glavom: "Moramo se iseliti odavde. Ovo nije mjesto za podizanje djeteta."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2023 10:14