KONFLIKTNE INFORMACIJE

ŠTO SE KRIJE IZA NAPADA NA RUSKU VOJNU BAZU? Ruski novinar objavio fotografije i našao se pod paljbom Putinovih fanatika: 'Ništa ne smijem govoriti'

 
Ruski zrakoplovi u zračnoj bazi Hmeymim u Siriji i dio oštećenog Suhoja Su-24 u krugu
 Roman Saponkov / Profimedia, Sputnik

Prije dva dana ruski dnevni list Kommersant objavio je tekst u kojem se navodi da su "radikalni islamisti" uništili sedam ruskih borbenih zrakoplova u granatiranju zračne baze Hmeymim u Siriji.

Konkretnije, uništena su četiri bombardera Suhoj Su-24, dva višenamjenska borbena zrakoplova Suhoj Su-35S i jedna transportni zrakoplov Antonov An-72. Osim toga, u napadu je ranjeno i deset ruskih vojnika te je uništeno i skladište oružja, pisao je Kommersant. Pritom su kao izvor svojih informacija naveli dva anonimna izvora iz "vojno-diplomatskih krugova", ali osim toga nisu priložili konkretne dokaze o uništenim zrakoplovima.

Od spomenutih zrakoplova, Suhoj Su-24 je možda i najaktivniji borbeni zrakoplov u Siriji, često korišten u bombardiranju vojnih ciljeva pobunjenika (među kojima djeluje, ili ovisno o izvoru informacija - dominira radikalna džihadistička skupina Fatah-al Šam, prije poznata kao Al-Nusra, svojevrsna filijala Al-Qa'ide u Siriji), ali i civilnih meta unutar položaja pobunjenika. Riječ je o starom sovjetskom bombarderu, u operativnoj službi SSSR-a pa kasnije Rusije još od 70-ih godina prošlog stoljeća, čiji je jedan primjerak srušen u vrlo poznatom incidentu krajem 2015. godine, kada ga je oborio turski F-16.

Suhoj Su-35S je najmoderniji i najbolji borbeni avion u sastavu Zračnih snaga Ruske federacije, označen kao višenamjenski borbeni zrakoplov 4++ generacije. U Siriji je prvi put upotrijebljen u borbenim operacijama, uglavnom kao podrška bombarderima te u svrhu ostvarivanja zračne prevlasti. Antonov An-72 je pak stariji transportni zrakoplov poznat po tome da može uzletjeti s vrlo kratkih pista, što ga čini vrlo korisnim u ratnim uvjetima.

Ako su tvrdnje Kommersanta točne, napad koji se navodno dogodio na Satru godinu bio bi uvjerljivo najrazorniji po ruske snage u toj državi. Naime, osim oborenog Su-24, Rusi su dosad u odvojenim nesrećama izgubili tri borbena zrakoplova i osam helikoptera koji su korišteni u ratu u Siriji.

2807810 03/16/2016 Sukhoi Su-24 attack aircraft before departing for its permanent base in Russia from Khmeimim Air Base in Syria. /Ministry press service оброны Russian Federation, Image: 277891152, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik
Suhoj Su-24 u zračnoj bazi Hmeymim

No, je li se napad zaista dogodio i što je, ako li išta, u njemu uništeno?

Dan nakon objave teksta, Ministarstvo obrane Ruske federacije oglasilo se priopćenjem u kojem su priznali da se napad zaista dogodio, ali su natpise o sedam uništenih aviona nazvali lažnima. Oni tvrde da su u napadu militantne skupine, izvršenom paljbom iz minobacača, poginula dva vojnika, prenijela je državna agencija TASS. Još su potvrdili i da se na isti dan, ali na drugoj lokaciji, srušio borbeni helikopter Mi-24 pri čemu su poginula dva vojnika. Valja istaknuti da u izjavi nije rečeno da militanti nisu uništili nijedan zrakoplov, već samo da su natpisi o sedam uništenih zrakoplova kategorički lažni.

Napad je prema trenutno poznatim informacijama analizirao vojni analitičar Sebastien Roblin u podužem tekstu za portal Warisboring. Roblin napominje da ruske vlasti nipošto nisu poznate po iskrenosti kada su u pitanju njihovi gubici u Siriji, ali ističe da do sada nisu ni objavljene fotografije koje bi dokazale tvrdnju o sedam uništenih zrakoplova.

Nadalje, istog dana kada se o napadu oglasila Moskva, ruski novinar Roman Saponkov objavio je na društvenoj mreži VKontakte fotografije oštećenog Suhoja Su-24.

Kako tvrdi Saponkov, u napadu militanata nije uništen nijedan zrakoplov, ali je zato oštećeno njih 9, plus jedan helikopter. Među njima šest Suhoja Su-24, jedan Su-35S, jedan Antonov An-72, jedan An-30 i transportni helikopter Mi-8. Od njih su dva Su-24 i oštećeni Su-35S već povratili borbenu sposobnost, navodi Saponkov.

- Jučer sam bio prvi koji je iznio ove informacije, iako su svi upućeni već znali sve o napadu. Pet različitih izvora reklo mi je da "ne govorim ništa". Nema smisla kriviti našu vojsku. Militanti su bili kvalitetno pripremljeni, a najvjerojatnije su se služili stranom tehnologijom. Naši ljudi naprosto nisu očekivali da je militantima takva tehnologija dostupna - napisao je kasnije Saponkov i napomenuo da se našao pod "paljbom prokremaljskih blogera".

Što se može zaključiti iz ovog niza konfliktnih i nepotpunih informacija i objavljenih fotografija?

Roblin podsjeća da satelitske fotografije baze Hmeymim pokazuju da su ruski borbeni avioni parkirani vrlo blizu jedan do drugoga. To znači da bi precizni hitac iz minobacača mogao ošteti više zrakoplova odjednom, što bi moglo potencijalno izazvati i sekundarnu štetu od letećih dijelova.

Minobacači su manji i lakše prenosivi od težeg artiljerijskog oružja i mogu se koristiti za bržu paljbu. No, minobacači kalibra 82 milimetra kakvi se uglavnom koriste u ratu u Siriji imaju domet od 4 kilometra, što znači da bi pobunjenici trebali prići vrlo blizu bazi ako žele izvesti precizan i razorni napad poput onog za koji Kommersant tvrdi da se dogodio. Veći minobacači od 120 mm imaju domet do 7 kilometara, ali su i znatno teže prenosivi što bi predstavljao izazov pobunjenicima čije snage rapidno gube teritorij u provinciji Idlib, piše Roblin.

Naravno, tu je i mogućnost da su pobunjenici/militanti koristili "stranu tehnologiju", što ne bi bilo prvi put s obzirom na to da su u prošlosti koristili protutenkovske projektile inozemne proizvodnje.

Osim ako nisu naoružani projektilima malo većeg dometa, napadači su se svakako trebali približiti bazi koja je duboko unutar teritorija pod kontrolom Asadovih snaga i njihovih ruskih i iranskih saveznika. Čak i da je to učinila neka manja mobilna jedinica, bez da su otkriveni, razoran i precizan napad predstavlja veliki i teško izvedivi pothvat. Ako želite - malo vjerojatni. Kako napominju autori portala Drive WarZone Joseph Trevithick i Tyler Rogoway, tu je i mogućnost da je napad izvršen nekim manjim dronom naoružanim improviziranim bombama. Sličnu taktiku koristili su džihadisti ISIS-a u Siriji i Iraku, a navodno i ruski pobunjenici (ili sami Ukrajinci, ovisno o izvoru) na istoku Ukrajine. No, to znači da bi morali zaobići PZO Pantsyr-51 koji su sposobni za detekciju i uništavanje takvih dronova, ali i granata i manjih raketa - barem tako tvrde Rusi.

Da zaključimo, jedina sigurna stvar je da se napad dogodio i da su u njemu poginuli neki vojnici. Tko ga je izveo i kojim oružjem, nije poznato. Jednako tako, ni koliko je aviona uništeno ili oštećeno. U svakom slučaju, ruski predsjednik Vladimir Putin sigurno neće biti zadovoljan činjenicom da je do napada uopće došlo samo nekoliko tjedana nakon što je u Siriji trijumfalno proglasio potpunu pobjedu.

2839869 05/04/2016 Russian Sukhoi Su-24 planes at the Khmeimim airbase in Syria., Image: 283589672, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik
Ruski Suhoji Su-24 u zračnoj bazi Hmeymim u Siriji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:13