NOVA SPOZNAJA

ŠTO SE KRIJE NA TAJNIM STRANICAMA DNEVNIKA ANNE FRANK 'Bilo tko tko pročita poglavlja koja su sada otkrivena neće moći a da se ne nasmije'

 
Anne Frank
 Profimedia, United Archives

Istraživači su uz pomoć digitalne tehnologije otkrili da je Anne Frank u svom dnevniku napisala pa smeđim papirom prekrila četiri proste šale i iskrene opise seksa, kontracepcije i prostitucije, piše The Guardian.

"Bilo tko tko pročita poglavlja koja su sada otkrivena neće moći a da se ne nasmije", rekao je Frank van Vree, ravnatelj Nizozemskog instituta za rat, Holokaust i studije genocida. "Proste šale su uobičajene među djecom. One nam daju do znanja da je Anne, usprkos svim svojim darovima, prije svega ipak bila obična djevojka."

Tada trinaestogodišnja Frank stranice je ispunila 28. rujna 1942. godine, manje od tri mjeseca nakon što su se ona, njezina obitelj i još jedna židovska obitelj sakrili od nacista u tajnom aneksu skladišta u Amsterdamu. Frank je stranice poslije prekrila smeđim papirom i sve do nedavno se nije ni znalo da na njima nešto piše.

The well-known first diary of Anne Frank sits on display in the Anne Frank House in Amsterdam April 28, 2010. Fifty years after the opening of the Anne Frank House museum, which has more than 1 million visitors every year, the museum is launching an online virtual tour of what life was like at the back of 263 Prinsengracht in Amsterdam. To match Reuters Life! ANNEFRANK-TOUR/   REUTERS/Cris Toala Olivares (NETHERLANDS - Tags: SOCIETY TRAVEL) - GM1E64T017V01
Cris Toala Olivares / REUTERS
Dnevnik Anne Frank

Ispostavilo se da stranice sadrže četiri šale o seksu koje je Frank opisala kao "proste" i objašnjenje seksualnog razvoja žene, seksa, kontracepcije i prostitucije. "(Stranice) nam pomažu razumjeti kakva je djevojka i spisateljica bila Anne Frank", rekao je Ronald Leopold, izvršni direktor muzeja Kuća Anne Frank.

Stručnjaci kažu da novootkriveni tekstovi otkrivaju puno više o razvoju Frank kao spisateljice nego što otkrivaju o njezinom interesu za seks. Leopold kaže da nalikuju prethodno objavljenim poglavljima u kojima se spominje seks. Poglavlja međutim otkrivaju kako je Frank uz pomoć fiktivnih situacija progovarala o osjetljivim temama. U svom je dnevniku tako koristila fiktivnu prijateljicu Kitty.

Stranice su dešifrirali stručnjaci iz muzeja Kuća Anne Frank, Nizozemskog instituta za rat, Holokaust i studije genocida te Instituta za povijest Nizozemske Huygens. Kako bi dešifrirali rukopis Anne Frank, istraživači su stranice osvijetlili te su uz pomoć programa za obradu slika proniknuli u značenje napisanog. Taj im je posao otežala činjenica da su se riječi na jednoj stranici pomiješale s riječima na drugoj.

A visitor looks at the pages of Anne Frank's other diaries on display in the Anne Frank House in Amsterdam April 28, 2010. Fifty years after the opening of the Anne Frank House museum, which has more than 1 million visitors every year, the museum is launching an online virtual tour of what life was like at the back of 263 Prinsengracht in Amsterdam. To match Reuters Life! ANNEFRANK-TOUR/   REUTERS/Cris Toala Olivares (NETHERLANDS - Tags: SOCIETY TRAVEL) - GM1E64T050G01
Cris Toala Olivares / REUTERS
Stranica iz dnevnika Anne Frank

Frank je opisala mjesečnicu kao znak da je žena zrela za stupanje u odnose s muškarcem, ali da ona to neće napraviti prije braka. "Svi muškarci, ako su normalni, liježu sa ženama. Takve im se žene obrate na ulici i onda odu zajedno. U Parizu za to imaju velike kuće. Tata je bio tamo", napisala je Frank primjerice o prostituciji.

Frank je svoj dnevnik pisala dvije godine prije nego što je 4. kolovoza 1944. godine otkrivena i poslana u koncentracijski logor u Auschwitzu. Njezin je otac Otto preživio rat, dok su Anne i njezina sestra umrle u koncentracijskom kampu Bergen-Belsen. Frank je imala 15 godina kada je umrla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:17