RIGOROZNA PRAVILA

Što se sve smije nakon cijepljenja: Amerikanci izdali vodič, povratka u normalu nema ni u naznakama

Svi koji su primili obje doze cjepiva i dalje se moraju pridržavati najvećeg dijela protuepidemijskih mjera
Arhivska fotografija
 Amy Osborne/AFP

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je dugoočekivani vodič za osobe cijepljene protiv covida-19. Nove smjernice malo toga dozvoljavaju cijepljenim Amerikancima da rade u odnosu na one koji cjepivo nisu primili.

Primjerice, potpuno cijepljene osobe mogu se družiti s drugim cijepljenim osobama u zatvorenim i otvorenim prostorima bez nošenja maski i fizičkog distanciranja.

CDC definira potpuno cijepljene osobe kao osobe koje su primile obje doze cjepiva Moderna ili Pfizer te je od posljednje doze prošlo najmanje dva tjedna; ili ako je prošlo dva tjedna nakon što su primile jednu dozu Johnson&Johnson cjepiva.

Smjernice CDC-a dopuštaju potpuno cijepljenima druženje bez maski i fizičkog distanciranja u zatvorenom prostoru s necijepljenim osobama iz jednog kućanstva, pod uvjetom da necijepljena osoba ima nizak rizik razvoja teških simptoma bolesti covid-19.

"Možete posjetiti svoje bake i djedove ako ste vi cijepljeni, a oni nisu", rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky na predstavljanju u Bijeloj kući. "Ako su bake i djedovi cijepljeni, oni mogu posjetiti svoju necijepljenu djecu i unuke, ako njihova djeca i unuci nemaju veći rizik razvoja teških simptoma".

Potpuno cijepljene osobe ne moraju ići u karantenu ili se testirati ako su bili u kontaktu s nekime tko ima koronavirus, osim ako im se pojave simptomi. Ipak, moraju obratiti pažnju na pojavu simptoma i motriti svoje stanje sljedećih 14 dana čak i ako nisu u karanteni.

Međutim, smjernice ne predlažu potpuno cijepljenim osobama da se vrate normalnom životu kakav je bio 2019. i na popisu je još značaj broj stvari koje moraju raditi.

Na primjer, cijepljeni protiv koronavirusa moraju i dalje nositi masku i držati fizičku udaljenost u javnosti, izbjegavati okupljanja u skupinama srednje do velike veličine, izbjegavati slabo provjetravane prostorije, nastaviti često prati ruke i testirati se ako se simptomi pojave.

Cijepljeni bi masku trebali nositi i kada su u blizini necijepljene osoba koja je pod povećanim rizikom od razvoja teškog oblika covida-19 ili ako necijepljena osoba ima člana u obitelji koji je pod povećanim rizikom.

Također, preporučuje se da cijepljene osobe nose maske i drže fizički razmak prilikom posjeta necijepljenih osoba iz više kućanstava.

Rizik od infekcija u socijalnim aktivnostima kao što je odlazak u teretanu ili restoran manji je za potpuno cijepljene osobe, međutim, one trebaju i dalje poduzimati mjere opreza jer je rizik od prijenosa u tim uvjetima veći i povećava se što je broj necijepljenih veći.

Što se tiče putovanja, preporuka CDC-a je da se još uvijek ne putuje u ovom trenutku.

"Želim naglasiti kako i dalje imamo visoku razinu virusa diljem zemlje, a lako prenosivi sojevi sada su potvrđeni u skoro svakoj saveznoj državi”, kazala je Walensky.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutačno je 30 milijuna ljudi koji su u cijelosti cijepljeni, što je oko 10 posto američke populacije. Međutim, u posljednjih sedam dana u prosjeku je zabilježeno preko 60.000 slučajeva dnevno, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins.

Bidenova administracija obećala je da će do kraja svibnja imati dovoljno cjepiva za sve odrasle Amerikance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:40