NOVI DRON?!

Što se to događa na nebu iznad Moskve? Mahnito se stavljaju barikade oko Kremlja: ‘Pogledajte prema vrhu palače!‘

Kremlj je akcije ocijenio kao planirani teroristički napad i pokušaj atentata na predsjednika Putina uoči Dana pobjede
 Screenshot/Twitter

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, na svom je Twitter profilu podijelio snimku na kojoj se vidi dron koji navodno leti iznad Moskve samo dan nakon napada na Putinovu rezidenciju u Kremlju. Snimka je pogledana više od 550 tisuća puta, a tviteraši su se odmah bacili u nagađanja otkud novi dron na nebu.

- Vanzemaljcima je dosta Vladimira?, napisao je jedan tviteraš i prikupio brojne lajkove. Druga popularna ideja bila je da je Putin zabrinut za mali broj posjetitelja na paradi za Dan pobjede 9. svibnja zbog čega sad traži izgovor za otkazivanje manifestacije.

Samo devetnaest minuta kasnije Geraščenko je podijelio novu snimku na kojoj se, navodno, vide ruske tajne službe na vrhu Kremlja. - Popravljaju rupu ili čekaju novi napad?, napisao je u opisu.

Komentari su i ovaj put ismijavali Ruse pa je jedna korisnica napisala da bi se iznenadila da se radilo o ozbiljnom napadu te da se vjerojatno radi o iste dvije osobe koje su tamo bile tijekom incidenta. Na njen komentar nadovezao se korisnik koji je uvjeren da ruske tajne službe uklanjaju ostatke drona da ih ne bi mogli identificirati i razotkriti da se radi o ruskim bespilotnim letjelicama.

Rezidencija Vladimira Putina u Kremlju napadnuta je u srijedu tijekom noći, a u izvješću koje je dostavio ured ruskog predsjednika navodi se da su dvije bespilotne letjelice onesposobljene zahvaljujući redarima i pravodobnim radnjama koje su poduzele vojska i specijalne službe.

Potvrdili su da predsjednik Putin nije ozlijeđen kao i da tijekom obaranja dronova nitko nije stradao iako su se njihovi elementi raspršili. Kremlj je te akcije ocijenio kao planirani teroristički napad i pokušaj atentata na predsjednika Putina uoči Dana pobjede i parade 9. svibnja.

Oko Kremlja se postavljaju ograde nakon jučerašnjeg napada dronom. Službena verzija - pripreme za Dan pobjede, 9. svibnja, napisao je Geraščenko. U međuvremenu, Ukrajina je zanijekala umiješanost u napad, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak izjavio je da Kijev nema nikakve veze s napadom. Američki thinktank Institut za proučavanje rata kaže da je napad dronovima na Kremlj "vjerojatno inscenirala" Rusija i da "nekoliko pokazatelja sugerira da je napad interno izveden i namjerno insceniran".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43