ISCRPLJENOST ILI OPASNA BOLEST?

ŠTO SE TO DOGAĐA SA ANGELOM MERKEL? Njemačka kancelarka po drugi puta u osam dana snimljena kako se trese tijekom javnog događaja

 
 Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel snimljena je drugi put u osam dana kako se trese na javnom događanju.

Ovaj se put tresla jučer, doduše ne toliko kao prvi put, tijekom svečanosti u palači Bellevue kojoj je prisustvovao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Dvojac je obilježavao odlazak dosadašnje ministrice pravosuđa Katarine Barley, koja postaje europarlamentarka, i prisegu njezine nasljednice, također članice CDU-ova koalicijskog partnera SPD-a, Christine Lambrecht.

Kao i prvi put kad se tresla 18. lipnja, njemačka kancelarka ostala je pribrana. Ovaj je put trešnja bila manje izražena, a Merkel je mijenjala položaj ruku kako bi je ublažila. Odbila je čašu vode koju su joj ponudili, a prema riječima fotografa njemačke novinske agencije DPA, izgledala je bolje kad se ponovno mogla slobodno micati, odnosno kada više nije trebala mirno stajati.

'Kancelarka je dobro'

Nakon dvije minute, piše pak britanski BBC, izgledala je stabilnije te se rukovala s novom ministricom. Unatoč drugoj trešnji u osam dana, iz njezina su ureda poručili da 64-godišnja kancelarka nastavlja sa svojim planom i programom, odnosno da, kako je i planirano, leti u Japan gdje će prisustvovati summitu zemalja G20.

- Sve ide prema planu. Kancelarka je dobro - poručio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Prvi ozbiljan slučaj trešnje zabilježen je 18. lipnja tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog. Njih su dvoje tada stajali na suncu tijekom počasne vojne straže. U kontrastu sa skamenjenim Zelenskim, kancelarkini nekontrolirani pokreti tijela uzbunili su cijeli svijet, no ona je za taj slučaj okrivila dehidraciju te naknadno poručila da se osjeća dobro.

Oporavila se, rekla je, nakon što je popila vode.

Prema onome što su “iskopali” njemački mediji, navodno se tresla i tijekom posjeta Mexico Cityju 2017. godine, tijekom iste ceremonije te usred vrućine i vlage u zraku.

- Teško je reći samo na temelju snimki o kakvom je zdravstvenom problemu riječ kod Angele Merkel jer to može biti, primjerice, i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga ekstrapiramidna bolest - kažu hrvatski stručnjaci.

Esencijalni je tremor, objašnjavaju, nasljedna bolest, a manifestira se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno i najčešće u dobi iznad 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Obično se javlja u određenom položaju tijela, dok se Parkinson javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a također se može manifestirati i tremorom.

Stručnjaci kažu da bi možda mogla biti riječ i o nekim reakcijama u stresnim situacijama, ali i mogućoj hipoglikemiji. Također bi se moglo raditi o ekstremnoj disfunkciji štitnjače, ali sve su to nagađanja jer se prava dijagnoza može postaviti samo na temelju pretraga.

Poznata po dobrom zdravlju

Njemačka se trenutačno također suočava s velikim vrućinama i temperature se penju do 38 stupnjeva Celzijevih. No, novinari tvrde kako je, unatoč vrućini vani, u palači bilo hladno. Prethodni dan, u srijedu, Merkel se činila “ona stara”. Prisustvovala je jednosatnoj raspravi u Bundestagu i poslije održala govor na berlinskom Sveučilištu Humboldt.

Angela Merkel je poznata po dobrom zdravlju i zavidnoj izdržljivosti, pogotovo tijekom kasnonoćnih debata na summitima Europske unije. Dosad je s funkcije zbog zdravstvenih problema izbivala u dva navrata, i to kratko: jednom 2011. nakon operacije koljena, poslije koje je radila od kuće, te nakon pada na skijanju 2014. godine. Trenutačno obnaša četvrti mandat na kancelarskoj funkciji koju je preuzela 2005. godine.

Zasad je treća najdugovječnija kancelarka. Rekorder, s više od 16 godina na funkciji, njezin je prethodnik Helmut Kohl. Na drugome je mjestu Konrad Adenauer s više od 14 godina, a Merkel je najavila da će se, nakon isteka njezina aktualnog mandata 2021. godine, povući iz politike. U slučaju da u međuvremenu neće moći obnašati dužnost, funkciju kancelara preuzima vicekancelar i ministar financija, SPD-ovac Olaf Scholz.

Moguće dijagnoze Angele Merkel

1. Esencijalni tremor

Esencijalni tremor je nasljedna bolest, a manifestira se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno, a najčešće u dobi iznad 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Obično se javlja u određenom položaju tijela.

2. Nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus

Parkinson se, za razliku od esencijalnog tremora, javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a također se može manifestirati i tremorom.

3. Ekstrapiramidne bolesti

Riječ je o neurološkim bolestima koje uzrokuju poremećaje kretanja. Najčešće se manifestiraju kao tremor i usporenost.

4. Ekstremna disfunkcija štitnjače

Poremećaji hormona štitnjače nerijetko ostaju neprepoznati sve dok ne dođe do teških poremećaja. Poglavito se manifestiraju pretjeranim znojenjem, pojačanim radom srca i nervozom, a to onda može izazvati i tremor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:29