UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Što se to događa u Mariupolju? Ponovno odjekuju eksplozije, Rusi dignuli borbene zrakoplove

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Mariupolj/Arhivska fotografija

 Alexey Kudenko/afp/Sputnik Via Afp

Ključni događaji:

- Zelenski odlikovao smaknutog vojnika sa snimke Oleksandra Macijevskog

- Eksplozije u Mariupolju, Rusija dignula avione

- Papa bi išao u Kijev pod uvjetom da posjeti i Moskvu

- Kijev se priprema za protuofenzivu

- Ukrajina pozvala Njemačku da šalje više streljiva i obuči pilote


Zelenski dodijelio najviše odlikovanje smaknutom vojniku sa snimke

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posthumno je dodijelio najviše nacionalno odlikovanje "Heroj Ukrajine" vojniku snimljenom kako puši svoju posljednju cigaretu prije nego što je ubijen, prenosi Sky News.

Video je ranije ovog mjeseca izazvao nacionalni šok u Ukrajini. Na snimci vojnik poručuje "Slava Ukrajini!" prije nego što su ga ubile osobe koje govore ruski.

Visoki ukrajinski dužnosnici, ali i zapadni mediji, tvrdili su da je muškarac bio nenaoružani ratni zarobljenik kojeg su ubili ruski vojnici, bez pružanja dokaza koji bi poduprli tu tvrdnju.

U svojoj današnjoj objavi, Zelenski je identificirao vojnika kao Oleksandra Macijevskog.

Ukrajinska vojska prvotno je objavila da se na snimci nalazi ukrajinski borac Timofej Šadura, no potom su objavili da se radi o Oleksandru Macijevskom, ali se još čekala konačna potvrda.


Nove eksplozije u Mariupolju, Rusi dignuli avione

Rusija je dignula svoje borbene zrakoplove u zrak nakon novog niza eksplozija u Mariupolju, izvijestio je savjetnik gradonačelnika tog ukrajinskog grada koji se nalazi pod ruskom okupacijom.

Petro Andrjuščenko rekao je da su se eksplozije čule iz smjera sela Sartana, koje je manje od 20 kilometara udaljeno od Mariupolja, prenosi The Telegraph.

"Nakon eksplozija, okupatori su podignuli svoje zrakoplove u zrak", rekao je.

Eksplozije su uslijedile nakon dva prijavljena udara u subotu, a jedan se dogodio u blizini zračne luke.

Rusija je nastojala utišati priče o navodnom napadu, za koji je gradsko vijeće Mariupola ustvrdilo da se radi o "mogućem udaru" na ruske lokacije.


Papa Franjo želi posjetiti Kijev pod uvjetom da posjeti i Moskvu

Papa Franjo kaže da je spreman ići u Kijev, ali samo ako posjeti i Moskvu. "Voljan sam ići u Kijev. Želim ići u Kijev", rekao je papa Franjo za argentinsku novinsku kuću La Nacion.

"Ali pod uvjetom da odem u Moskvu. Idem na oba mjesta ili ni na jedno", dodao je. Papa je ipak rekao kako smatra da za njega putovanje u rusku prijestolnicu "nije nemoguće".


Moskva štiti najbogatije članove društva od posljedica rata u Ukrajini

Rusko vodstvo uvelike štiti najbogatije članove društva i stanovnike većih gradova od posljedica invazije na Ukrajinu, prema analizi britanskog ministarstva obrane objavljenoj u nedjelju.

"Dok Rusija nastavlja trpjeti izuzetno visoke gubitke, učinak (invazije) se drastično razlikuje diljem ruskih pokrajina. U odnosu na broj stanovnika, najbogatiji gradovi Moskva i Sankt Petersburg su relativno netaknuti. To osobito važi za elitne obitelji u zemlji", napisali su analitičari.

Smrtnost je u mnogim istočnim pokrajinama 30 puta veća nego u Moskvi, stoji u nedjeljnoj analizi.

"U nekim mjestima, nacionalne manjine trpe najveće gubitke; u Astrahanu se otprilike 75 posto žrtava odnosi na manjinsko kazaško i tatarsko stanovništvo", objavilo je ministarstvo.

"Dok rusko ministarstvo obrane nastoji nešto poduzeti glede kroničnog nedostatka vojnog osoblja, zaštita bolje stojećih i utjecajnijih dijelova ruskog društva će vrlo vjerojatno" biti uzeta u obzir.

Grijanje i električna energija u međuvremenu ponovno funkcioniraju u Kijevu nakon ruskog napada većim brojem nadzvučnih raketa Kinžal (Bodež), objavile su vlasti u nedjelju.

"Električna energija i voda opet teku u svim dijelovima grada. Gradska infrastruktura funkcionira normalno", rekla je vojna uprava.

Gradonačelnik Vitalij Kličko je ranije rekao da su sustavi grijanja u potpunosti obnovljeni.

Kinžal je ruski nadzvučni balistički projektil koji se lansira iz zraka, sposoban nositi nuklearne, ali i konvencionalne bojeve glave kakve su korištene u napadu na Kijev. Domet mu navodno iznosi 3000 kilometara.


Ukrajina se priprema za protuofenzivu dok Rusija napreduje u Bahmutu

Ukrajinska vojska priprema se u nedjelju za predstojeću protuofenzivu, a vrhovni zapovjednik ukrajinskih snaga rekao je da je obrana Bahmuta, suočena sa žestokim i kontinuiranim ruskim napadima, neophodna kako bi se "kupilo vrijeme" za taj plan.

Te riječi uslijedile su nakon što je britanska obavještajna služba objavila da se linija bojišnice pomaknula u borbi za Bahmut, najdužoj i najkrvavijoj bitci u jednogodišnjoj ruskoj invaziji, ali da će svako daljnje rusko napredovanje u razorenom gradu biti "puno izazova".

Neki vojni stručnjaci doveli su u pitanje smisao nastavka obrane grada, ali zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da to pomaže da se dobije vrijeme u pripremama za protuofenzivu.

"Pravi heroji sada su branitelji koji drže istočnu bojišnicu na svojim plećima i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja", rekao je Sirski u subotnjem priopćenju.

"Potrebno je kupiti vrijeme za stvaranje zaliha i pokretanje protuofenzive koja nije daleko."

U videu objavljenom u subotu Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da su njegove snage blizu administrativnog središta grada.

Stoijeći na krovu visoke zgrade u, kako se tvrdi, Bahmutu Prigožin je pokazivao prema zgradi u daljini. “To je zgrada gradske uprave, ovo je centar grada”, rekao je u punoj ratnoj opremi. "Udaljena je kilometar i dvjesto metara".

Govoreći dok je topništvo tutnjalo u pozadini Prigožin je rekao da je sada najvažnije dobiti više streljiva od vojske i "krenuti naprijed".

Wagner je predvodio ofenzive na gradove u istočnoj Ukrajini, uključujući Bahmut. Obje strane pretrpjele su velike gubitke.

Ukrajinski vojni glasnogovornik Serhi Čerevatji rekao je da je u Bahmutu u prethodna 24 sata ubijen 221 proruski vojnik, a više od 300 ranjeno.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je do 210 ukrajinskih vojnika poginulo u širem dijelu bojišnice u Donecku.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u subotu je izvijestilo da su njegove snage odbile "više od 100 neprijateljskih napada" tijekom prošlog dana duž istočne bojišnice.

U intervjuu za francuski list Journal du Dimanche zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina naglasila je ljudsku cijenu ruskog napada na Bahmut.

"Tisuće ruskih vojnika poginulo je velikom brzinom u toj bitci", rekla je.

"Ljudska masa njezina pješaštva zastrašujuće je oružje, čini se neiscrpnim u količini i vremenu."

Ali čak i da zauzme "mali grad", dodala je, "to neće utjecati na strateške koridore koje još uvijek kontroliramo u regiji".

Britanska vojna obavještajna služba rekla je da rijeka Bahmutka u središtu grada sada označava liniju bojišnice.

"Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke, koja ide u smjeru sjever-jug kroz otvoreni prostor širine 200 do 800 metara", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

"To je područje postalo zona ubijanja, što ga vjerojatno čini velikim izazovom za Wagnerove snage koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu."

Moskva kaže da bi zauzimanje Bahmuta napravilo rupu u ukrajinskoj obrani i predstavljalo bi korak prema zauzimanju cijele industrijske regije Donbas, glavne ruske mete.


Ukrajinski ministar pozvao Njemačku da šalje više streljiva i obuči pilote

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Njemačku u intervjuu objavljenom u nedjelju da ubrza opskrbu streljivom i počne s obukom ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima.

Kuleba je za novine Bild am Sonntag rekao da je nestašica municije problem "broj jedan" u pokušaju Ukrajine da odbije rusku invaziju.

Dodao je da su mu njemački proizvođači oružja prošlog mjeseca rekli na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji da su spremni isporučiti, ali čekaju da vlada potpiše ugovore.

"Dakle, problem je u Vladi", rekao je Kuleba.

Ukrajinski ministar jasno je dao do znanja da ne očekuje da će zapadni saveznici Ukrajini uskoro dati borbene zrakoplove koje je tražila.

No, rekao je kako bi ukrajinske pilote svejedno trebalo obučiti, kako bi bili spremni kada se ta odluka donese, piše list.

"Kad bi Njemačka obučavala ukrajinske pilote, to bi bila "jasna poruka njezinog političkog angažmana", rekao je.

Kuleba je takokđer rekao da će Ukrajina nastaviti braniti grad Bahmut, žarište ruskog napada posljednjih šest mjeseci.

"Ako bismo se povukli iz Bahmuta, što bi se to promijenilo? Rusija bi zauzela Bahmut i potom nastavila ofenzivu na Časiv Jar, tako da bi svaki grad iza Bahmuta mogao doživjeti istu sudbinu."

Upitan koliko dugo ukrajinske snage mogu zadržati grad, odbio je dati konkretan odgovor, usporedivši ih s ljudima koji brane svoju kuću od uljeza koji ih pokušava ubiti i uzeti sve što imaju.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" u borbi protiv onoga što opisuje kao sigurnosnu prijetnju od veza Ukrajine sa Zapadom, što je argument koji Kijev i Zapad odbacuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:46