OPSADNO STANJE

Što se to događa u Minsku? Lukašenko usred masovnih prosvjeda snimljen naoružan do zuba!

Državna televizija objavila je kako Lukašenko, naoružan kalašnjikovim i odjeven u crno, izlazi iz helikoptera i odlazi prema palači
Naoružani Lukašenko
 Twitter

Usred masovnih prosvjeda u Minsku protiv Aleksandra Lukašenka, na aplikaciji Telegram kruže videozapisi u kojima naoružani bjeloruski predsjednik slijeće iz helikoptera u predsjedničku palaču.

Državna televizija u nedjelju je objavila kako Lukašenko, naoružan kalašnjikovim i odjeven u crno, izlazi iz helikoptera i odlazi prema palači.

Lukašenko je ranije objavio da će rasporediti vojsku po zemlji kako bi zadržao vlast pa makar se i sam morao boriti do smrti.
Snimka je objavljena u vrijeme kad se na društvenim mrežama nagađa o odvođenju Lukašenka na sigurno nakon što su deseci tisuća ljutitih prosvjednika promarširali ulicama glavnog grada.

Sigurnosne snage i vojna vozila stacionirani su na cestama koje vode prema predsjedničkoj palači.

- Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava - rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

- Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava", dodala je 37-godišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kolovoza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80 posto glasova.

Tihanovska i prosvjednici osporavaju Lukašenkovu pobjedu.

Tihanovska je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost.

Lukašenko (65) vodi bivšu socijalističku republiku istočne Europe već četvrt stoljeća. Naredio je vojsci u subotu da upotrijebi "najstrože mjere" protiv pokušaja rušenja njegove vlade.

"Jasno je ... unutarnjopolitičku situaciju u zemlji potresa plan za obojenu revoluciju", rekao je bjeloruski predsjednik, prenijela je državna novinska agencija BeITA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:55