STRAŠNA UBOJSTVA

ŠTO SE TO DOGAĐA U SLOVENIJI? Obiteljsko nasilje u porastu, a cijela država ostala je u šoku nakon krvavih događaja u posljednjih nekoliko dana

 
Zagorje Ob Savi
 Hanza Media, Wikipedia

U Sloveniji se po podacima policije godišnje u prosjeku prijavi između 1200 i 1300 slučajeva teškog obiteljskog nasilja, u 90 posto incidenata žrtve su žene koje stradaju od muških partnera, a javnost je ovih dana bila šokirana dvama slučajevima u kojima su ubijene dvije žene, dok je treća teško ranjena i u kritičnom stanju.

Najprije je u srijedu na večer, uoči Međunarodnog dana žena, u Zagorju ob Savi 50-godišnji muškarac ispred njene stambene zgrade napao 53-godišnju ženu kojoj je zadao dvanaestak uboda nožem, te je odmah usmrtio.

Prijeti mu 15 godina zatvora, a policija je potvrdila da je ubijena žena majka njegove partnerice. Zbog nasilja nad partnericom osumnjičeni za teško ubojstvo bio je u pritvoru prije kobnog susreta s "punicom", uz mjeru zabrane približavanja.

Policija i susjedi sumnjaju da ju je ubio zbog toga jer je kćeri i njenoj djeci pomogla da se sakriju pred nasilnikom i sklone u tzv. "sigurnu kuću".

U tragičnom nasilju do kojega je došlo nekoliko sati kasnije, u četvrtak ujutro u mariborskom naselju Pobrežje u Mariboru, kao posljedica obiteljske svađe između triju žena, majke i dviju kćeri, jedna od sestara je ubijena, a majka teško ranjena.

Policija koja još istražuje taj slučaj potvrdila je da 38-godišnju sestru sumnjiče za kazneno djelo ubojstva i pokušaja ubojstva.

Sestre blizanke, živjele su s majkom i njenim suprugom, a prema svjedočenju susjeda, svađe i nasilje u obitelji bili su česta pojava.

Prema statistici policije, u Sloveniji se godišnje prijavi više od 1200 slučajeva obiteljskog nasilja, najčešće žrtve su žene, ponekd s tragičnim, pa i smrtnim posljedicama neriješenih obiteljskih sukoba koji rezultiraju nasiljem.

Mnogo takvog nasilja ostaje prikriveno jer se odvija iza četiri zida, tako da okolica o tom nasilju ništa ni ne zna, sve dok ne dođe do tragedije, kazala je komentirajući zadnje slučajeve psihologinja Tjaša Hrovat, savjetnica u Društvu za nenasilnu komunikaciju.

Kriminalisti i psiholozi kažu da je zbog obiteljskog nasilja potrebna veća skrb socijalnih i drugih službi i više sredstava za zaštitu potencijalnih žrtava nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 17:11