ŽESTOKA PORUKA PUTINU

Što se zapravo krije iza akcije pobunjenih Rusa: Napad je bio pomno planiran i tempiran!

Dok su Legija Sloboda Rusiji i Sibirski bataljun upadali na neprijateljski teritorij, istovremeno je krenuo jak zračni napad

Napad ruskih anti-putinovskih skupina u Belgorodu

 Handout/Afp/Profimedia

Ruski dragovoljci koji se bore za Ukrajinu ušli su u utorak s tenkovima i oklopnim vozilima u Rusiju u trostrukom napadu preko granice. Tri odvojene jedinice vojnika rođenih u Rusiji sukobile su se s moskovskim sigurnosnim službama, tvrdeći da su zauzele selo u ovom najvećem prekograničnom upadu od početka rata.

Upad skupina Legija Sloboda Rusiji i Sibirskog bataljuna - što je, kako procjenjuje The Telegraph, možda i pokušaj odvraćanja pažnje jer Ukrajina trpi gubitke na prvim linijama bojišnice, iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu ustvrdio da je situacija na bojištu bolja nego u posljednja tri mjeseca te da ruske snage više ne napreduju nakon što su prošlog mjeseca zauzele istočni grad Avdiivku - dogodio se u trenutku kada su ukrajinske bespilotne letjelice napale ključne rafinerije nafte, pogoršavajući time naftnu krizu u Rusiji.

Dvije su skupine objavile svoju zajedničku operaciju u Rusiji u utorak ujutro. Rečeno je da Sibirski bataljun radi izravno za ukrajinsku vojsku, za razliku od prethodnih akcija koje su navodno vodile tajne obavještajne agencije. Ilja Ponomarev, bivši član ruskog parlamenta koji je svojedobno glasao protiv aneksije Krima 2014. godine i koji sada živi u egzilu u Ukrajini, rekao je da su anti-kremaljske separatističke skupine ušle u pogranične regije Belgorod i Kursk.

Ukrajinska vojno-obavještajna agencija GUR izvijestila je da i treća ruska jedinica, Ruski dragovoljački korpus, također sudjeluje u operaciji. Andrij Jusov, glasnogovornik GUR-a, rekao je da su se skupine sastojale od ruskih državljana koji su djelovali kao dio "ukrajinskih sigurnosnih i obrambenih snaga".

‘Mi ne sanjamo samo o slobodnoj Rusiji‘

"(Oni) pomažu u oslobađanju Ukrajine od ruskih osvajača. Ali to su građani Ruske Federacije i kod kuće (u Rusiji) imaju pravo činiti sve što misle da je potrebno u ovoj situaciji kako bi zaštitili svoja građanska prava i oslobodili svoju zemlju od ruske Putinove diktature", rekao je Jusov za Ukraine24.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je "spriječilo pokušaj Kijeva da se probije u ruski pogranični teritorij", dodajući da je napad izveden "istovremeno u tri smjera". Napadače su opisali kao "ukrajinske teroriste", a ne kao ruske državljane koji se bore protiv Vladimira Putina. U međuvremenu, Ukrajina je napala jednu od najvećih ruskih rafinerija nafte dugometnom baražnom vatrom. Gađani su ciljevi u najmanje sedam regija.

Legija i Ruski dragovoljački korpus, čiji je šef Denis Nikitin, pravog imena Denis Kapustin, poznat i pod nadimkom ‘Bijeli Reks‘, već su sudjelovali u sličnim napadima na područje Belgoroda, no čini se da je ovo bio prvi oružani napad Sibirskog bataljuna, koji je formiran prošle godine i za razliku od ostalih ruskih dragovoljačkih bataljuna koji se bore za Ukrajinu dio je oružanih snaga Kijeva.

"Kao i svi naši sugrađani, u Legiji sanjamo o Rusiji oslobođenoj Putinove diktature", napisala je Legija Sloboda Rusiji na društvenim mrežama. "Ali mi ne sanjamo samo - mi naporno radimo na ostvarenju tih snova. Od režima ćemo centimetar po centimetar vraćati našu zemlju. Rusi će dobro spavati, neće se bojati zvona na vratima i neće se bojati reći što misle. Rusi će glasati za koga hoće, a ne za koga moraju. Rusi će živjeti slobodno", poručili su.

Neki članovi ovih skupina, uključujući vođu Ruskog dragovoljačkog korpusa, kako podsjeća New York Times, imaju krajnje desničarske, nacionalističke stavove. Članovi Legije i dragovoljačkog korpusa upali su u Rusiju i prošlog proljeća kako bi se sukobili s ruskom graničnom patrolom i vojskom. No, dok se smatralo da taj upad ima vojnu svrhu - preusmjeravanja ruskih snaga na granicu prije planirane ukrajinske ofenzive na nekom drugom području - napadi u utorak otvorenija su politička poruka, ocjenjuje utjecajni američki list.

Politička poruka: ‘Napad tempiran prije izbora‘

Zamjenik zapovjednika Legije Sloboda Rusiji, Maksimilian Andronikov, objavio je video snimku na društvenim mrežama rekavši da je upad tempiran uoči predsjedničkih izbora koji bi trebali Putinu osigurati peti mandat. "Mi smo Rusi kao i vi", poručio je Andronikov u svom obraćanju. "Imamo pravo izraziti svoju volju", dodao je.

Skupina je naknadno objavila snimke koje navodno prikazuju jedinicu koja djeluje u Tjotkinu, selu u regiji Kursk manje od kilometar unutar ruske granice te se činilo se da prikazuje uništenje ruskog oklopnog vozila u tom mjestu. Iduća snimka nastala kroz prozor kuće prikazuje kako tenk prolazi dok se na njemu vijori bijelo-plava zastava Legija. Sibirski bataljun objavio je video snimku koja navodno prikazuje njegove borce kako napreduju kroz gusto pošumljeno područje. "Na ruskom teritoriju vode se žestoke borbe", navodi se.

U vrijeme borbi spomenutih skupina koje podržava Kijev i pripadnika ruskih sigurnosnih službi, više od dvadesetak ukrajinskih dronova detektirano je iznad središnje Rusije. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se većinu njih presrelo dok su prelazili granicu, a društvenim su medijima kružile slike sustava protuzračne obrane i upozorenja na zračni napad u Belgorodu. Dronovi su zabilježeni i iznad moskovske regije i u blizini Sankt Peterburga.

Ruski regionalni dužnosnici rekli su da su napadi izazvali požar u Lukoilovoj tvornici u regiji Nižnji Novgorod. Požar je izbio i u skladištu nafte u regiji Orjol, dodali su ruski dužnosnici. U međuvremenu se ruski vojni transportni zrakoplov zapalio i srušio u regiji Ivanovo sjeveroistočno od Moskve, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Na snimci se vidi kako transportni zrakoplov Il-76 gubi visinu s jednim zapaljenim motorom. Drugi video isječci koji su počeli kružiti društvenim mrežama prikazivali crni oblak dima koji se diže s mjesta događaja. Regija Ivanovo više je od 700 kilometara udaljena od ukrajinske granice. Zasad nema naznaka da Ukrajina stoji iza nesreće, a Moskva je priopćila da je uzrok požar u motoru tijekom polijetanja.

image

Denis Nikitin, šef Ruskog dragovoljačkog pokreta

Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/Profimedia/Vyacheslav Madiyevskyy/ukrinform/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:25