ZANIMLJIVA OTKRIĆA

ŠTO SMO SAZNALI IZ TAJNIH DOKUMENATA O ATENTATU NA KENNEDYJA? Sovjeti su sumnjali da iza svega stoji potpredsjednik SAD-a, a tu je i misteriozni poziv

 
JFK netom prije ubojstva i Lee Harvey Oswald koji pozira s puškom
 Dallas Police Department/Dallas Municipal Archives/University of North Texas/Handout/File photo / Reuters

Američka Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju objavila je noćas će oko 2.800 dokumenata vezanih uz ubojstvo 35. predsjednika SAD-a, Johna F. Kennedyja, otprilike 300 manje no što ih ukupno ima.

Iako je aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump prošle subote rekao da će odobriti objavu svih tajnih dokumenata vezanih za ubojstvo, u četvrtak je prihvatio zahtjev da se javnosti ipak uskrati dio "osjetljivih" materijala, od kojih je većina u rukama FBI-ja i CIA-e, rekli su u telekonferenciji visoki dužnosnici američkog kabineta. Sljedeći rok za objavu tih dokumenata nastupa točno za 6 mjeseci, 26. travnja 2018. godine.

Veliko pitanje sada glasi - što nam otkrivaju dokumenti koji su ipak objavljeni? Kako pišu ugledni američki i britanski mediji - ne previše toga, ali ipak ima zanimljivih stvari.

Za početak, podsjetimo na najvažnije stvari vezane uz atentat.

John F. Kennedy ubijen je 22. studenog 1963. godine tijekom vožnje u otvorenoj limuzini u američkom gradu Dallasu. Pokraj njega je sjedio guverner Teksasa John Connally koji je bio ranjen, ali je preživio napad. U roku sljedećih sat vremena ubijen je i policajac iz Dallasa JD Tippit, a nedugo nakon toga pod sumnjom da je počinio atentat na predsjednika uhićen je Lee Harvey Oswald. Niti 12 sati kasnije Oswald je službeno optužen za ubojstvo JFK-a i policajca JD Tippita.

Dva dana nakon atentata Oswalda je hicem iz pištolja u podrumu zgrade policijske uprave u Dallasu usmrtio lokalni vlasnik noćnog kluba Jack Ruby, što je zabilježeno u direktnom prijenosu na televiziji. Ruby je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubojstva Oswalda, ali je umro od raka 1967. godine netom prije ponovljenog suđenja.

Desetljećima nakon ubojstva službena verzija i dalje glasi da je Lee Harvey Oswald, samodeklarirani marksist koji je dvije i pol godine živio u Sovjetskom Savezu, ubio JFK-a i nema dovoljno snažnih dokaza da je u pitanju bila neka šira zavjera u kojoj su sudjelovali Sovjetki, Kubanci, CIA, FBI, mafija ili netko šesti.

FBI je znao za plan da se ubije Oswald

Alan Yuhas i Tom Dart za Guardian su izdvojili zasad najzanimljivije stvari vidljive iz objavljenih dokumenata. Za početak, tu je dopis koji je napisao tadašnji direktor FBI-a, svemoćni J. Edgar Hoover u kojem stoji da je FBI upozorio da postoji prijetnja na život Lee Harvey Oswalda koji se nedugo nakon ubojstva našao u pritvoru policije iz Dallasa.

- Prošle noći dobili smo poziv u naš uredu u Dallasu u kojem je nepoznati muškarac mirnim glasom rekao da je on član organizirane skupine koja će ubiti Oswalda. Odmah smo o tome obavijestili šefa policije i on nas je uvjerio da će Oswald dobiti dovoljnu zaštitu. Ovo jutro ponovno smo nazvali šefa policije i upozorili ga da se vjerojatno pokušati ubojstvo Oswalda i on nas je opet uvjeravao da će imati dovoljnu zaštitu. No, to nije bilo učinjeno - zaključio je Hoover u dopisu koji je sastavio netom nakon ubojstva.

Warren Commission Exhibit. Jack Ruby moving toward Oswald in front of newsman Ike Pappas. Nov. 24, 1963. (CSU_ALPHA_1000) CSU Archives/Everett Collection, Image: 148305273, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use;, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Trenutak kad je Jack Ruby pucao na Lee Harveyja Oswalda

Hoover je priznao da nije imao čvrstih informacija o Oswaldovom ubojici Jacku Rubyju, ali je istaknuo da je njegovo pravo prezime Rubenstein i da je bilo glasina o njegovim "ilegalnim aktivnostima". FBI je poslalo agenta da ispita Oswalda koji je bio na samrt u nadi da iznudi priznanje, ali to se nije dogodilo. Ubojica Ruby je pak rekao da on nije nazvao FBI i najavio ubojstvo.

U istom dopisu Hoover spominje da je zamjenik glavnog državnog tužitelja Nicholas Katzenbach odmah istaknuo bojazan od širenja teorija zavjere, pogotovo s obzirom na činjenicu da je Oswald dva mjeseca ranije u Mexico Cityju posjetio kubansku ambasadu i poslao pismo sovjetskoj ambasadi u kojem je zatražio vizu.

Sovjeti su smatrali da iza ubojstva stoji potpredsjednik Johnson

Novo objavljeni dokumenti također otkrivaju da su lideri Sovjetskog Saveza Oswalda smatrali "neurotičnim manijakom koji nije lojalan vlastitoj državi i bilo čemu drugome", stoji u još jednom dopisu FBI-a koji je skupljao reakcije na atentat iz SSSR-a.

Puno zanimljiviji dio govori da su se sovjetski dužnosnici bojali da iza ubojstva JFK-a stoji velika zavjera, koju je potencijalno organizirao i Kennedyjev potpredsjednik i nasljednik u Bijeloj kući, Lyndon B Johnson. Uostalom i 37. predsjednik SAD-a Richard Nixon jednom je rekao da su i "on i Johnson željeli postati predsjednikom, s tom razlikom da je Johnson bio spreman ubiti nekoga za to mjesto" (cinici će se sjetiti da su Nixon i Henry Kissinger minirali mirovne sporazume sa Sjevernim Vijetnamom u osvit izbora 1968. pa nekoliko stotina tisuća izgubljenih života kasnije potpisali gotovo identičan sporazum 1973. godine).

Lyndon Baines Johnson (1908 - 1973) is sworn in as the 36th President of the United States of America on board the presdential aeroplane, after the assassination of President John F Kennedy. Mrs Johnson is behind him, left, and to his right is the grief stricken Jackie Kennedy (1929 - 1994).   (Photo by Keystone/Getty Images)
Keystone / Getty Images
Lyndon B Johnson priseže za 36. predsjednika SAD-a nakon ubojstva Kennedyja

Osim što su sumnjali na zavjeru, Sovjeti su se nakon ubojstva bojali i eventualnog izbijanja rata sa SAD-om.

- Naši izvori dalje navode kako se sovjetski dužnosnici boje da će bez vodstva neki neodgovorni general u SAD-u lansirati projektil na Sovjetski Savez - stoji u dopisu FBI-a.

Osim toga, u dokumentima se navode i brojni slučajevi u kojima se u detalje opisuju pokušaji CIA-e da ubije vođe nekih stranih država, naročito kubanskog čelnika Fidela Castra. Prema jednom od dokumenata, kubanski veleposlanik je na ubojstvo Kennedyja reagira s "oduševljenjem", što i nije toliko čudno s obzirom na odnos JFK-a prema toj otočnoj državi (sjetite se samo propale invazije u Zaljevu svinja 1961.)

Među ostalim zanimljivim informacijama, ističe se podatak da je Oswald u Mexico Cityju dva mjeseca prije ubojstva razgovarao s agentom KGB-ove jedinice za sabotažu i ubojstva, da je ured FBI-a u Dallasu u listopadu 1963. pokušao naći Lee Harvey Oswalda i da je Oswaldov ubojica Jack Ruby navodno imao "dobru vezu" u policiji Dallasa.

FILE PHOTO: Lee Harvey Oswald, accused of assassinating former U.S. President John F. Kennedy, is pictured holding a rifle in this undated Dallas Police Department  Archive image. This photo, described as showing Oswald
Dallas Police Department/Dallas Municipal Archives/University of North Texas/Handout/File photo / REUTERS
Lee Harvey Oswald

Poziv prije ubojstva

Možda i najčudnija informacija iz dokumenata navodi kako je novinar britanskog lista Cambridge Evening News dobio poziv 25 minuta prije ubojstva predsjednika Kennedyja u kojem mu je rečeno da nazove američku ambasadu zbog "velikih i važnih vijesti", piše u drugom tekstu Guardian.

To je zabilježeno u dopisu FBI-a datiranom četiri dana nakon ubojstva, a u njemu konkretno stoji sljedeće:

- Britanska obavještajna služba Mi5 je izvijestila da je 22. listopada, u 18:05 po lokalnom vremenu zabilježen anonimni poziv novinaru Cambridge Evening Newsa. Nakon što se odgodilo ubojstvo, novinar je o pozivu odmah obavijestio policiju iz Cambridgea, a oni su obavijestili Mi5. Važno je navesti da je prema kalkulaciji službenika Mi5 poziv upućen 25 minuta prije nego li je predsjednik upucan. Novinar u pitanju poznat je kao čestit i čovjek, pravi profesionalac koji nikada prije nije dobio sličan poziv - stoji u dopisu koji pomalo kriptički napominje i da su lični pozivi začudno slične naravi zabilježeni diljem UK-a protekle godine.

Dopis je potpisao zamjenik direktora FBI-a James Angleton.

FILE PHOTO: Television footage of President John F. Kennedy and first lady Jacqueline Kennedy are shown in the presidential limousine in the moments before Kennedy was assassinated in Dallas, Texas, U.S. on November 22, 1963. REUTERS/File Photo
File Photo / REUTERS
John Fitzgerald Kennedy neporsedno prije ubojstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:00