NOVI PUT

Što stoji iza najvećeg ekonomskog pakta na svijetu: Zašto partneri SAD-a idu u savez s Kinom?

Sjedinjene Američke Države žele odgoditi dan kada će Peking skinuti Washington s trona najveće svjetske sile
 andout/VIETNAM HOST BROADCASTER/AFP

Kako Kinu privoljeti da se drži pravila liberalnog sustava svjetskog gospodarstva? Sjedinjene Američke Države pod Trumpom su se opredijelile za sankcije, zabrane investicija i kaznene carine za neke kineske tvrtke, forsirajući “odvajanje” od Kine, piše Deutsche Welle.

Azija bira suprotan put, smanjenje carina unutar najveće svjetske zone slobodne trgovine - Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP) obuhvaća 2,2 milijarde ljudi i skoro 30 posto svjetske ekonomije. Ovaj način obećava mnogo više uspjeha u zauzdavanju Kine.

Sjedinjene Američke Države žele odgoditi dan kada će Peking skinuti Washington s trona najveće svjetske sile. Trumpov stav je oličenje konsenzusa američke elite da se vlastita nadmoć produži koliko god je moguće. Ali uspon Kine se ne može zaustaviti. Udvostručavanje kineskog gospodarskog učinka do godine 2035., kao što nagovještavaju nedavno postavljeni ciljevi gospodarskog rasta, izgleda potpuno realistično. Time bi Kina pretekla Sjedinjene Američke države po ekonomskoj moći.

Kooperacija umjesto konfrontacije

Za razliku od Washingtona, kineski susjedi su prihvatili moguću smjenu na vrhu svjetskog gospodarstva. U tim azijskim zemljama se razmišlja dugoročno, pa hladnoratovska logika i nije opcija. Njihovi političari su izabrali kooperaciju kako bi obuzdali Kinu. Vođeni tom logikom ovaj sporazum su potpisali i američki saveznici - Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

RCEP će im donijeti profit od sve jačeg kineskog gospodarstva, a neće morati za nekoliko desetljeća postati kineski vazali. Upravo Južna Koreja i Japan imaju dosta iskustva s njegovanjem intenzivnih ekonomskih odnosa s Kinom uz istovremenu političku distancu.

Oni priznaju da je Kina dva puta spasila svjetsku ekonomiju - prvi put gigantskim investicijskim programom poslije svjetske financijske krize 2008./2009., a drugi put brzim oporavkom rasta poslije suzbijanja pandemije koronavirusa. Ove zemlje su spremne utjecati na Kinu da ide u smjeru koji im odgovara, umjesto da je izoliraju.

Azija kao centar svjetske ekonomije

Azijske nacije još jednom pokazuju sposobnost dalekovidnog i strateškog razmišljanja. Na temelju brzog rasta srednjeg sloja Azija će pokretati svjetsku ekonomiju u narednim desetljećima te će postati jedinstvena trgovinska zona s Kinom u centru, poput današnje Europe s Njemačkom ili Sjeverne Amerike sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zapad bi se trebao pomiriti s tim.

Bivši američki predsjednik Barack Obama usmjerio je SAD za vrijeme svog osmogodišnjeg mandata prema Aziji. Njegov tadašnji potpredsjednik i budući predsjednik SAD-a Joe Biden trebao bi se vratiti na taj kurs i izabrati suradnju s Kinom. Na neki način su kineski azijski susjedi potpisivanjem RCEP-a signalizirali i svoju želju za promjenom strategije SAD-a. To se može vrednovati kao pobjeda Kine - a može se nazvati i političkim realizmom, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 07:16