SJEVERNA KOREJA

ŠTO STOJI IZA OVIH POTEZA? Uoči summita s Trumpom Kim Jong Un smijenio svoja tri visoka vojna dužnosnika: 'Vjerojatno se išao osigurati...'

Kim Jong-un
 REUTERS

Trojica visokih sjevernokorejskih vojnih dužnosnika smijenjena su uoči summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je je jedan neimenovani američki izvor, a prenio Guardian.

Analitičari sada procjenjuju što bi mogao značiti ovaj potez sjevernokorejskog vođe, no mnogi smatraju da je ovo Kim Jong Unov način rješavanja nezadovoljstva u vlastitim redovima.

Podsjetimo, summit o sjevernokorejskom nuklearnom programu isprva je bio otkazan, no Trump je nedavno objavio kako nije odustao od summita, te bi isti trebao biti održan 12. lipnja u Singapuru.

Prema informacijama kojima raspolažu zapadnjački mediji Kim Jong Un smatra nadolazeći summit prilikom za još jednu čistku, kojima je ionako vičan.

- Lako je moguće da on na summit gleda kao na unutarnju opasnost, pa se odmah išao osigurati kako ne bi izgubio na moći, smatra Mintaro Oba, bivši američki diplomat specijaliziran za Sjevernu Koreju.

- Također, ovakva vrsta diplomacije omogućuje mu da se na vrhu okruži isključivo ljudima od povjerenja i svojim osobnim favoritima, kaže Oba.

Kimu ni inače nisu strane nikakve čistke, no čini se da su ovi vojni dužnosnici bolje prošli od nekih prijašnjih. Kimov ujak Jang Song-thaek tako je pogubljen 2013. kada je Kim sumnjao da bi mu mogao biti prijetnja u usponu na vlast, a ništa više milosti nije pokazao ni prema polubratu Kim Jong-namu koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:15