DIO ŠIRE STRATEGIJE

Što stoji iza Putinova poziva na pregovore: ‘Ima novu taktiku, kupuje vrijeme. Znamo i zašto‘

Kremlj navodno iza zatvorenih vrata lobira kod zapadnih lidera kako bi uvjerili Kijev da pristane na privremeni prekid vatre

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/Afp

Otkako je Ukrajina početkom rujna započela uspješnu masovnu kontraofenzivu, ruski dužnosnici opetovano ističu mogućnost mirovnih pregovora - pa čak i nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon referenduma u Donbasu potpisao dekret o odbijanju bilo kakvih pregovora s Vladimirom Putinom.

Jedan od posljednjih nezavisnih ruskih medija, Meduza, iz više je izvora bliskih ruskoj vladi dobio informaciju kako Kremlj u isti mah lobira iza zatvorenih vrata kod zapadnih lidera kako bi uvjerili Kijev da pristane na privremeni prekid vatre.

No prema izvorima, Putin nema namjeru okončati rat; umjesto toga, prekid vatre poslužio bi mu kao dio šire strategije - kako bi kupio vrijeme za treniranje regruta i obnovio zalihe, a onda u veljači ili ožujku pokrenuo ofenzivu punog opsega.

Proteklih tjedana predstavnici ruske vlasti sve češće spominju mogućnost pregovora s Ukrajinom ili Zapadom.

Primjerice, 14. listopada šef vanjske ruske obavještajne službe, Sergej Nariškin, kazao je kako su pregovori mogući, no ‘pod određenim uvjetima‘ - iako nije specificirao koji su to uvjeti. Tjedan dana ranije predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvienko predložila je da pregovori za mirno rješenje mogu početi ‘danas‘, no samo pod uvjetima koje nudi Rusija.

I sam Putin podignuo je temu pregovora u sličnom tonu sredinom rujna, kazavši: ‘Napravit ćemo sve da ovo završi što je prije moguće. Nažalost, suprotna strana, ukrajinsko vodstvo, odbija pregovarati i proglašava da žele postići svoje ciljeve vojnim putem, na bojištu.‘

Danas je pak Kremaljski car slično ponovio. Tijekom konferencije u Kazahstanu, gdje se održava summit Zajednice neovisnih država, izjavio kako je otvoren za ideju razgovora s Ukrajinom, dodajući: ‘Uvijek smo to govorili‘. Naglasio je da ako je Kijev ‘zreo za razgovore, bit će potrebni napori posrednika‘.

Također je naglasio kako ‘sada nema potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu‘, ali i da će se vidjeti što će biti dalje kada je tako nešto u pitanju.

Pritom je dodao da ‘zadaća nije uništavanje Ukrajine‘, no kazao je da ne žali zbog ovog sukoba i da ‘Rusija čini pravu stvar‘.

Nova taktika

Meduza je i ranije izvještavala kako Putin zaista razmatra mogućnost obnove pregovora koji su zapeli u proljeće 2022. Istodobno želi da Rusija zadrži kontrolu nad okupiranim područjima Donbasa — a o Krimu ‘ne želi ni razgovarati‘.

Prema dva izvora bliska Kremlju i jednom izvoru bliskom ruskoj vladi, Putinova stajališta nisu se promijenila. Međutim, izvori su rekli za Meduzu kako su ruske vlasti razvile novu taktiku: umjesto da tjeraju Ukrajinu da pristane na punopravni mirovni sporazum, Kremlj bi tražio privremeni prekid vatre. Ruski čelnici vjeruju da bi se to moglo dogovoriti pregovorima između ruskih i ukrajinskih trupa - bez uplitanja predsjednika bilo koje zemlje. Izvori Meduze također su rekli da bi Rusija vjerojatno bila spremna povući svoje trupe iz dijela okupirane Hersonske oblasti.

‘Vrlo je teško sada držati Herson, a povlačenje trupa iz regije moglo bi se učiniti kao gesta dobre volje‘, rekao je jedan izvor blizak Kremlju.

Prema izvorima Meduze, Kremlj trenutno pokušava utjecati na zapadne čelnike i turskog predsjednika Recepa Erdogana kako bi uvjerili Ukrajinu da se vrati pregovorima s Rusijom. Rusija u komunikaciji sa stranim čelnicima koristi ‘jednostavni argument‘: ‘Moraju se izbjeći civilne žrtve‘. Ovi razgovori odvijaju se uslijed opsežnog granatiranja ukrajinskih gradova koje je Rusija pokrenula nakon eksplozije na Krimskom mostu 8. listopada i uspješne protuofenzive Ukrajine u rujnu.

Istodobno, izvori Meduze ističu da Vladimir Putin ne planira okončati rat, te da se nada da će iskoristiti budući prekid vatre za pripremu nove ofenzive. To bi odražavalo strategiju koju je ukrajinska vojska koristila kada je provela nekoliko mjeseci pripremajući mobilizirane vojnike prije izvođenja uspješne protuofenzive u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti.

‘Prekid vatre ne dolazi u obzir‘

Istovremeno, službeni stav Kijeva o bilo kakvim pregovorima s Moskvom ostaje nepromijenjen.

‘Bit ćemo spremni za pregovore s Rusijom, ali ne s Putinom, nego s njegovom zamjenom‘, rekao je Meduzi izvor iz ureda Volodimira Zelenskog. Potom je pozvao Ruse da daju svoj doprinos kako bi pregovori bili što prije: ‘Srušite tog svog sumanutog Putina.‘

Izvor je dodao da je Ukrajina već dugo nepovjerljiva prema bilo kakvim ruskim izjavama i gestama dobre volje: ‘On nastavlja lagati, Putin to čini. Govori kako se sprema za pregovore, a zatim lansira projektile na civile. Mislim da neće biti nikakvog prekida vatre dok naši teritoriji ne budu oslobođeni.‘

Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak kazao je za Meduzu da prekid vatre apsolutno nije u interesu Ukrajine, tako da ruski prijedlozi - bez obzira da li su javno izneseni ili ne - ne dolaze u obzir.

Dodao je kako je Ukrajina ‘iznimno zainteresirana‘ vojno poraziti Rusiju.

‘To je jedina stvar koja će nam omogućiti da istinski prekinemo rat, da dobijemo priliku brutalno kazniti ratne zločince kroz legalne kanale i neizravno olakšamo pokretanje scenarija u kojem se transformira ruski politički sustav same Rusije‘, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:13