ANALIZA

ŠTO SU AMERIKANCI NAPRAVILI DOBRO, A ŠTO LOŠE U BORBI S KORONAVIRUSOM Najveća svjetska sila pandemiju je očito dočekala nespremna

 
Donald Trump, Andrew Cuomo te prizori iz New Yorka i Kalifornije
 AFP

SAD je u proteklih tjedan dana postao globalni epicentar pandemije koronavirusa te ima više od 236.000 slučajeva zaraze i 5780 preminulih od Covida-19.

Dužnosnici javnog zdravstva izvijestili su da vrhunac epidemije u SAD-u još uvijek nije ni blizu. On bi se mogao dogoditi za tek nekoliko tjedana, možda i mjeseci.

Prošlo je dva mjeseca od kada je evidentiran prvi oboljeli u SAD-a i prema svim dosadašnjim poduzetim mjerama sprečavanja širenja zaraze više je nego očigledno da su izostale adekvatne reakcije. BBC navodi sve loše i dobre strane američkog sustava za borbu protiv pandemije.

Što je loše

Manjak medicinske opreme

Liječnici i bolnice širom zemlje bore se s kroničnim nedostatkom maski, rukavica, odijela i ventilatora. Posebice je to očigledno u područjima koja su najteže pogođena pandemijom. Nedostatak odgovarajuće opreme prisilio je neke zdravstvene radnike da ponovno upotrebljavaju postojeću sanitarnu odjeću ili izrade vlastitu improviziranu opremu. Službenici se sve više pribojavaju da će zbog nedostatka respiratora biti prisiljeni odlučiti o tome koji bolesni ima veće šanse za preživljavanje kako bi mogao biti priključen na respirator. Slične naznake već se vide u New Yorku, epicentru pandemije gdje je bolnica NYU Langone svojim službenicima poručila da ''kritički razmisle o tome kome će pružiti pomoć''. Guverner New Yorka Andrew Cuomo u utorak se požalio da se savezne države natječu za opremu i povećavaju cijene.

Jeffrey Levi, stručnjak za zdravstvenu politiku i menadžment za Sveučilišta George Washington rekao je da ''američka vlada nije uspjela na vrijeme napraviti zalihe potrebne za rješavanje pandemije poput ove''.

Kašnjenje u ispitivanju

Prema profesoru Leviju, pojačano testiranje na početku širenja zaraze - kao što su to učinile zemlje poput Južne Koreje i Singapura – ključ je za kontrolu virusa poput COVID-a 19. Nesposobnost američke vlade da to učini bio je veliki neuspjeh koji je dodatno zakomplicirao stvari.

- Cijeli odgovor na pandemiju ovisi o svijesti o situaciji – znati što se događa i gdje se događa – napomenuo je Levi. Jer bez ovih podataka ''službenici javnog zdravstva rade na slijepo ne znajući gdje će se razviti sljedeće žarište virusa''. Sveobuhvatno testiranje znači da se zaraženi pacijenti mogu lako identificirati i izolirati. Sukladno s time bi se trebale uvoditi mjere preporuka za izolaciju koje su trenutno zamrznule američku ekonomiju i doveli do milijuna nezaposlenih radnika.

Levi smatra da je za ovaj neuspjeh odgovorna Trumpova administracija koja je zanemarila plan državnog za odgovor na pandemije koji je napravljen još tijekom predsjedništva Georgea W. Busha. Početni testovi koje su u veljači korišteni bili su neispravni. Sredinom ožujka administracija je obećala najmanje 5 milijuna testova do kraja mjeseca. Ali analize pokazuju da je do 30. ožujka napravljeno njih samo milijun. To je više nego bilo koja druga država, ali američko stanovništvo ima otprilike 329 milijuna ljudi. Budući da su početni testovi kasnili, laboratoriji koji sada analiziraju testove su preplavljeni pa i oni pacijenti koji su se testirali saznaju rezultate sa zakašnjenjem i od tjedana dana.

Političke prepirke i Trumpove nejasne poruke

U utorak popodne na konferenciji za novinare američki predsjednik Donald Trump je izjavio: ''Želim da svaki Amerikanac bude spreman za teške dane koji nam predstoje''. Njegovi savjetnici za javno zdravstvo su nakon izjave predstavili svoje grafikone prema kojima predviđaju najmanje 100.000 preminulih od virusa, čak i pod trenutnim naporima za ublažavanje pandemije.

Proteklog tjedna izjavio je da je siguran da će se tvrtke otvoriti do uskrsnih praznika sredinom tjedna jer mu je ''taj blagdan uvijek bio posebno drag''. Dok je virus opustošio kinesku proizvodnju i počeo zahvaćati Italiju u siječnju i veljači, predsjednik je u više navrata negirao da bi virus mogao biti prijetnja SAD-u. A kad su se pojavili prvi slučajevi Trump i drugi dužnosnici su rekli da je situacija pod nadzorom te će se do ljeta smiriti ''poput čuda''. On se svađao s guvernerima države koji su uvodili drastičnije mjere poput Cuoma. Levi smatra da su nedosljedne poruke vlade bile pravi problem. One nisu bile nimalo ohrabrujuće ni jasne.

- Spremnost za pandemiju je okruženje koje se stalno mijenja a u ovom slučaju imali ste poruke koje se ne mijenjaju već umjesto toga održavaju političke brige , rekao je.

Nitko se nije pridržavao socijalne distancije

Širom zemlje zabilježeni su brojni primjeri Amerikanaca koji nisu poslušali pozive zdravstvenih radnika i time izbjegavali bliski kontakt. Prepune plaže na Floridi, stanovnici New Yorka koji uživaju u proljeću i pune podzemne željeznice.

Čak bi i neki koraci poduzeti s ciljem ublažavanja zaraze mogli imati štetne posljedice. Primjerice, zabrana prometovanja podzemne željeznice New Yorku dovelo bi do opterećenja drugih sredstava javnog prijevoza. Zatvaranje Sveučilišta dovelo bi do povratka studenata svojim obiteljima i možda bi pridonijela širenju virusa unutar obitelji, drugih gradova i četvrti.

Predsjednikova naredba da zaustavi ulazak u SAD iz Europe – što se činilo da vrijedi za američke državljane kao i za strance – samo je zbog svojih nejasnoća dovela do velikih gužvi u zračnim lukama gdje su putnici potencijalno mogli prenijeti bolest drugima.

Takve odluke mogle bi imati strašne posljedice i koče napore za suzbijanje pandemije.

Što je dobro

Veliki stimulus

Prošlog tjedna Kongres je odobrio paket pomoći gospodasrtvu vrijedan čak 2,2 bilijuna dolara. Paket mjera uključuje izravnu isplatu gotovine mnogim Amerikancima, pomoć u slučaju nezaposlenosti, pomoć zdravstvenim ustanovama i drugim javnim službama te potporu najteže pogođenim industrijama i povoljnih kredita za male i srednja poduzeća. Bio je to rezultat dugotrajnih pregovora demokratskih i republikanskih čelnika u Kongresu, kao i ministra financija Stevea Mnuchina. Ali, postoje kritičari koji veliku računicu opisuju kao mjere za ''preživljavanje''.

- Svi imaju stvari koje im se ne sviđaju ili ih žele bolje napraviti, nitko neće biti zadovoljan s time – rekla je Michael Graetz, autor i ekonomski stručnjak sa Sveučilišta Columbia. Graetz smatra da je trenutni sustav osiguranja u slučaju nezaposlenosti zastario. Kongres je u svojim zakonu o koronavirusu htio osigurati beneficije radnicima i ekonomsku pokrivenost. ''To će biti premalo za mnoge ljude, ali je bilo jedino dostupno rješenje'' , rekao je.

I Trump i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongres, Nancy Pelosi, već su najavili drugi zakon o pomoći koji će uključivati dodatna ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo.

Istraživačka snaga

Iako postoje nedostaci u zdravstvenom sustavu, proizvođači lijekova i medicinski istraživači žurno rade na proučavanju virusa u pokušaju da osmisle nove strategije za obranu. Jedna tvrtka razvila je brzinski test koji lako otkriva prisustvo virusa kod osoba i olakšava rad medicinskim službenicima. Levi tvrdi da postoje pozitivni izgledi i za pronalazak cjepiva. Ali, problem je u tome što će napori trajati mjesecima prije no što pokažu rezultate.

Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti predvidio je da će proći barem godinu dana prije no što cjepivo bude široko dostupno.

Državno vodstvo

Američko savezni sustav vlasti koji delegira ovlasti pojedinim državama pokazao se dobrim i lošim.

- Svaki guverner donosi odluke samostalno. Neki donose dobre odluke, a neki nisu. - rekao je Levi.

U dobrim slučajevima oni su mogli primijeniti najbolje prakse koje su se mogle usvojiti u državi. Guverneri poput Gavina Newsoma iz Kalifornije i Jaya Insleeja iz Washingtona rano su poduzeli korake zatvaranja škola i izdavanje naloga izolacije što je rezultirao sporijim širenjem virusa u tim saveznim državama.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi mnoge američke metropole mogle doživjeti sudbinu New Yorka. Mnoge države naporno rade kako bi izbjegle taj scenarij, a njihov napor mogu otežati druge države koje ne čine dovoljno.

- Problem koji imamo u SAD-u je taj što postoje dramatične razlike od države do države u reagiranju na širenje zaraze i spremnosti ulaganja u javno zdravstvo – rekao je Levi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:43