‘POVIJESNI‘ SPORAZUM

Što su Vučić, Hoti i Trump potpisali i kako je profitirala zemlja koje za stolom nije ni bilo

Srbija je potpisala jedan dokument, Kosovo drugi, Trump treći papir s popratnom izjavom, a sve se predstavlja kao veliki uspjeh
Potpisivanje dokumenata u Ovalnom uredu
 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da su Srbija i Kosovo normalizirali gospodarske veze, u sklopu pregovora uz posredovanje SAD-a, javio je CNN. Sporazum uključuje dogovor o međusobnom priznanju Izraela i Kosova te prebacivanje srpske ambasada u Jeruzalem.

“Drago mi je objaviti uistinu povijesno postignuće”, rekao je Trump u Ovalnom uredu, stojeći uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija, koji su - kaže vijest koju su prenijele velike svjetske agencije - potpisali sporazum o gospodarskoj suradnji.

“Srbija i Kosovo obvezale su se na ekonomsku normalizaciju”, poručio je Trump. Trump je to objavio nakon dvodnevnih pregovora u Bijeloj kući. Predsjednik Srbije Vučić i premijer Kosova Hoti dogovorili su suradnju na nizu gospodarskih područja kako bi privukli ulaganja i otvorili radna mjesta, objavio je CNN.

Vijest bi trebala osigurati Trumpu novu diplomatsku pobjedu uoči predsjedničkih izbora u studenome. Dogovor u SAD-u objavljen je uoči nastavka višegodišnjih pregovora koji se vode u Bruxellesu pod posredovanjem EU, koji su u slijepoj ulici od 2018., nakon što je ostala glavna stvar za dogovor, a to je da Srbija prizna Kosovo.

I sada su Amerikanci pokušali u sporazum ubaciti priznanje Kosova, no Srbija je to odbila. Vučić je razgovore u Washingtonu pozdravio kao veliku pobjedu Srbije i korak prema bližim vezama sa SAD-om. Unatoč tome što je službeno tražila članstvo u EU, kaže CNN, Srbija ima bliske političke, ekonomske i vojne veze s Rusijom i Kinom, a obje te sile nisu priznale Kosovo.

Tekst sporazuma je objavljen, u njemu ima dosta toga što je već obuhvaćeno ranijim sporazumima iz Bruxellesa, poput uzajamnog priznavanja diploma, što su Srbija i Kosovo dogovorili 2011. Sporazum izgleda kao da ga je sastavio netko nevičan u međunarodnoj diplomaciji, pa su na dvije stranice teksta ugurani 5G mreža, holokaust, prava homoseksualaca i Hezbolah, zajedno s futurističkom vizijom Balkana bez granica.

Kakav su sporazum potpisali Srbija i Kosovo?

Nikakav. Srbija je potpisala jedan dokument, Kosovo je potpisalo drugi, a Trump treći papir s popratnom izjavom. Budući da Srbija ne priznaje Kosovo, Vučić je odbio potpisati međudržavni sporazum s Kosovom. On i kosovski premijer su potpisali svaki svoj primjerak identičnog sadržaja. Vučić je to predstavio kao sporazum sa SAD-om - iz Washingtona je poručio da je potpisao bilateralni sporazum sa SAD-om. Kako prenosi Hina, Radiotelevizija Srbije na svojem je portalu objavila “Potpisan sporazum u Bijeloj kući”, Politika citira Vučića “Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD-om”, dok portal B92 donosi “Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata”. “Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak naprijed. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum izravno uređujemo odnose s najvećom silom svijeta i da se bavimo ekonomijom prije svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD-om, treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno”, izjavio je Vučić za Radio Sarajevo. No Trump je potpisao papir drugog sadržaja.

Što rade homoseksualci u dokumentu iz Bijele kuće?

Dokument “Ekonomska normalizacija” ima 16 točaka, općenitih i neobično raznolikih. U prvoj piše da će obje strane provesti sporazum o autocesti Beograd - Priština, potpisan u veljači 2020., da će provesti studiju izvedivosti o povezivanju te ceste s “lukom dubokog mora” na Jadranu. Zatim stoji da će obje strane surađivati s američkim agencijama na izgradnji željezničke mreže i drugim projektima, da će uspostaviti “mini Schengen zonu” koju su već najavile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, vratit će imovinu nasljednicima žrtava holokausta, borit će se za dekriminalizaciju homoseksualizma, a Hezbolah će tretirati kao terorističku organizaciju. Osim toga, “obje strane” će diverzificirati svoje izvore energije, a opremu za 5G mrežu neće naručivati od nepouzdanih dobavljača.

Kome je potreban takav sporazum?

Svima, Srbija i Kosovo se pred međunarodnim kreditorima žele predstaviti kao kooperativni, uvijek spremni za suradnju i regionalno pomirenje, dok je Trumpu jako važno da uoči izbora u studenome pokaže kakav iskorak u vanjskoj politici. Sporazum Srbije i Kosova, nakon zastoja pregovora u Bruxellesu, dao bi Trumpu velike bodove na međunarodnom planu, a on računa da bi mu koristilo i u predizbornoj kampanji. Međutim, cilj svakih takvih pregovora je međunarodno priznanje Kosova, na što Srbija ne želi nikako pristati. A Trumpu treba diplomatski trijumf i dokaz da je uspješniji od europskih lidera. “Nakon nasilne i tragične povijesti i godina propalih pregovora, moja je administracija predložila novi način premošćivanja podjela. Koncentrirajući se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, dvije zemlje uspjele su postići veliki napredak”, pohvalio se Trump.

Kakve veze ima Izrael s tim sporazumom?

Izrael dosad nije bio nikakav faktor u pregovorima između Srbije i Kosova, no sad je to postao zahvaljujući Trumpu i njegovom viđenju međunarodne politike i diplomacije. Trump je objavio da se Srbija obvezala otvoriti trgovinski ured u Jeruzalemu ovog mjeseca i u Jeruzalem preseliti svoje veleposlanstvo u srpnju. Trumpova administracija je krajem 2017. priznala Jeruzalem kao glavni grad Izraela i prebacila tamo veleposlanstvo u svibnju 2018., usprkos prosvjedima Palestinaca i UN-a. Većina zemalja je protiv toga, uz SAD i Gvatemalu još su samo dvije zemlje preselile veleposlanstvo u Jeruzalem. U neuobičajenoj izjavi izdanoj nakon početka židovskog Sabata izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Vučiću. Potvrdio je da će Izrael i Kosovo uspostaviti diplomatske odnose te da će i Kosovo otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu. “Kosovo će biti prva većinski muslimanska zemlja koja će otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu”, ustvrdio je Netanyahu. “Vodila se velika borba između nas i domaćina, najveća oko točke 10, koja je zahtijevala međusobno priznanje, ali i oko poziva da Izrael prizna Kosovo. Smatrali su da mi trebamo pozvati Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku”, rekao je Vučić. SAD je nedavno posredovao u sporazumu Izraela i UAE o normalizaciji odnosa, a najavljuje se da bi to mogli učiniti Sudan, Bahrein, Oman i još neke arapske države.

Je li ovo kraj pregovora Srbije i Kosova?

Nije, razgovori pod okriljem EU nastavljaju se već u ponedjeljak, kad bi Vučić i Hoti trebali otputovati u Bruxelles, gdje bi se trebali održati razgovori pod pokroviteljstvom šefa vanjske politike EU Josepa Borrella i posebnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Pregovori između Kosova i Srbije pod okriljem EU počeli su 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:41