PUTINOV PROTIVNIK

Što su zapravo Navaljnome stavili u čaj? Vodeći stručnjak: ‘Sad se zna važan dio slagalice‘

Liječnici ne daju nikakve dugoročne prognoze za Navaljnog te kažu da se ne mogu posve isključiti kasnije eventualne posljedice
Aleksej Navaljni
 Yuri Kadobnov/AFP

Visoke razine kemikalije kolinesteraze u organizmu Alekseja Navaljnog, koje su pokazali prvi nalazi nakon njegova dolaska u berlinsku bolnicu Charité, čvrsta su indicija da je otrovan nervnim agensom, kazali su stručnjaci, a piše Guardian.

Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijski i bioterorizam, rekao je da prisustvo inhibitora kolinesteraze pokazuje da je Navaljni otrovan nervnim otrovom. Povišene razine kolinesteraze 'važan su dio čitave slagalice', kazao je.

Navaljni je u subotu primljen u Charité, dva dana nakon što je, kako se čini, otrovan šalicom čaja tijekom puta u Sibir. Liječi se na odjelu intenzivne njege i još uvijek je u induciranoj komi.

Iz bolnice su izvijestili da su provedena opsežna ispitivanja te da njihovi klinički nalazi upućuju na to da je Navaljni otrovan tvari iz skupine inhibitora kolinesteraze. O kojoj se točno tvari radi, još uvijek se ne zna, kažu iz bolnice te dodaju da će se provesti dodatna opsežna testiranja.

Kolinesteraza je kemijski spoj koji sprečava raspadanje drugih spojeva koji omogućuju funkcioniranje živaca. Ako su oni pogođeni, javlja se lančana reakcija koja uništava živčane stanice i utječe na glavne organe u tijelu, pogotovo srce i pluća.

De Bretton-Gordon još uvijek nije siguran kako je otrov ušao u tijelo, no nervni otrovi se doista mogu staviti u neku tekućinu poput čaja, ili se mogu apsorbirati kroz kožu.

Potonje se dogodilo u slučaju Sergeja i Julije Skripalj kojima je pozlilo nakon što su dotaknuli kvaku na ulaznim vratima svog doma u Salisburyju. Prema tvrdnjama vlade, dvojica ubojica koji rade za rusku obavještajnu agenciju GRU namazali su kvaku novičokom, snažnim nervnim otrovom iz sovjetske ere.

De Bretton-Gordon također kaže da je moguće da je Navaljni bio otrovan organofosfatom ili pesticidom. To bi imalo sličan učinak, rekao je. Šanse da se Navaljni oporavi ovise o tome koliko je otrova primio te jesu li ga ruski doktori u Omsku tretirali lijekom atropinom.

Iz ruske bolnice su rekli da nisu pronašli nikakvih tragova trovanja, već da je Navaljni pretrpio 'metabolički kolaps'. No njemački liječnici došli su do drugačijeg zaključka. Kao rezultat dijagnoze, Navaljnog tretiraju atropinom koji bolnica u Berlinu opisuje kao protuotrov.

Iz bolnice Charité kažu da ne mogu dati nikakve dugoročne prognoze za Navaljnog te da se ne mogu posve isključiti kasnije eventualne posljedice, pogotovo na živčani sustav.

De Bretton-Gordon kaže kako takvi nervni otrovi obično ubijaju osobu, što je Skripalj preživio samo zato što mu je brzo dan protuotrov.

- Prilično je sumnjivo da ovako pozli nekome tko je tako ustrajno protiv ruske vlade. Navaljnog su napali nekom vrstom kemikalije na isti način kako su otrovali Aleksandra Litvinjenka, Sergeja Skripalja i druge, kazao je.

Dodao je i kako se mjerenja razine kolinesteraze rutinski provode u laboratorijima britanske vlade Porton Down, koji su identificirali da je upravo novičok upotrijebljen protiv Skripalja. To je analogno provjeravanju razine radijacije za radnike u nuklearnoj industriji.

Profesor emeritus Norman Dombey, fizičar koji je svjedočio 2015. na javnom saslušanju o ubojstvu Aleksandra Litvinjenka, kazao je da protuotrov za tretiranje nervih otrova obično uključuje kombinaciju atropina i oksima.

- Atropin je antikonvulzant koji stabilizira efekt nervog otrova na mišiće. Oksim je protuotrov nervnom agentu: razbija neurotransmiter na koji nervni otrov tako djeluje da mu snažno poveća razinu do smrtonosne, kazao je Dombey.

Liječenje Skripalja također je uključivalo stavljanje pacijenta u stanje inducirane kome kako bi mu se snizila tjelesna temperatura. Julija Skripalj je otpuštena iz bolnice nakon mjesec dana, a njezin otac Sergej nakon dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:17