PREDATOR

ŠTO SVE ZNAMO O NAJVEĆEM SERIJSKOM UBOJICI U AMERICI Ubio je 90 žena u 35 godina. Tek sad je odlučio sve priznati

 
Samuel Little, masovni ubojica koji je priznao ubojstva 90 žrtava
 Screenshot Youtube ABC news

Iako je najpoznatiji, Ted Bundy sa 35 dokazanih žrtava nije bio najveći američki serijski ubojica. Mnogo manje poznat Gary Ridgway, osuđen za ubojstvo 49 žena, nosio je tu stravičnu titulu. Sve do danas. Naime, američki istražitelji upravo istražuju muškarca za kojeg vjeruju da bi mogao biti najveći serijski ubojica u američkoj povijesti.

Samuel Little ima 78 godina i služi doživotnu kaznu zatvora u Kaliforniji zbog triju ubojstava davljenjem na području Los Angelesa. Uhvaćen je zahvaljujući DNK tragovima na žrtvama mnogo godina nakon što je zločine počinio, a upravo zahvaljujući DNK dokazima moglo bi mu biti prišiveno još nekoliko desetaka ubojstava. Točnije 90. Naime, Little je priznao ubojstva čak 90 žena u razdoblju od 1970. do 2005. godine. Dosad su potvrđena 34 slučaja, a drugi se još obrađuju.

Ranjive žene

Little je, pokazuju njegove žrtve, ostavljao krvav trag po cijeloj Americi. Po svemu sudeći, ubijao je po Los Angelesu, Miamiju, Hustonu, Odessi, Clevelandu, Cincinnatiju, Las Vegasu, Phoenixu i Jacksonu... popis je dugačak. Njegove žrtve, baš kao i u slučaju serijskog ubojice Ridgwaya, bile su u većini slučajeva mlade žene iz socijalno ranjivih kategorija. Većinom su to bile prostitutke, a neke i ovisnice o drogi.

Do šokantnog saznanja da u rukama imaju možda najgoreg serijskog ubojicu u povijesti zemlje istražitelji su došli nakon što su Littleov profil provjerili u FBI-evu posebnom programu za nasilne zločine. Nakon što se crvena lampica nekoliko puta upalila, dva FBI-eva analitičara i jedan teksaški rendžer posjetili su Littlea u njegovoj ćeliji u Kaliforniji.

Tamo su zatekli starijeg muškarca koji je bio više nego voljan odgovoriti im na pitanja. “Na ispitivanju je priznao koliko je osoba ubio u kojem gradu. Primjerice, u Mississippiju jednu, u Ohiju jednu, tri u Nevadi jednu... Popis se nastavljao. Ukupno je priznao najmanje 90 ubojstava”, navela je FBI-eva analitičarka Christina Palazzolo u izvješću agencije.

FBI-eva ispitivačica Palazzolo i Angela Williams iz ministarstva pravosuđa kažu kako se Little sjećao neuobičajeno mnogo detalja samih ubojstava. Sjećao se gdje je bio, koji je automobil vozio i mogao je nacrtati žene koje je ubio. No, nije bio pouzdan s datumima ubojstava.

Fizički rad

Iako je relativno kasno osuđen za teške zločine, Little je kroz život dobro upoznao policijske istražitelje i zatvorske ćelije.

Naime, ovaj ubojica nekoliko je puta osuđivan za sitne zločine, krađe, prijevare, posjedovanje droge, provalu, čak i podvođenje. Jednom je zbog teškog premlaćivanja dviju prostitutki dobio dvije i pol godine zatvora. Little tvrdi da je njegova majka bila prostitutka. Rođen je u Georgiji, prema nekim izvorima dok je njegova majka odsluživala jednu od zatvorskih kazni. Odgojila ga je baka u Ohiju. Još u srednjoj školi uhićen je i na maloljetničkom sudu osuđen zbog provale. Nakon srednje škole preselio se na Floridu majci, gdje je jedno vrijeme radio na groblju.

Uskoro je počeo njegov život na cesti. Do 1975. uhićen je 26 puta zbog krađe u 11 saveznih država. Tako se uzdržavao povremeno pristajući na nadničarski fizički rad. To vrijeme družio se s prostitutkama i svodnicima. Osamdesetih je prvi put primijećeno da su oko njega počele nestajati prve prostitutke. Little je početkom 80-ih dva puta optužen za ubojstvo prostitutki, ali ni u jednom slučaju nije bilo dovoljno dokaza za osudu.

Pretučena i ugušena

Omča se stegnula tek 2012. godine kada je, tada već u osmom desetljeću života, uhićen u skloništu za beskućnike u Louisvilleu u Kentuckyju. Zahvaljujući testovima DNK utvrđeno je da je upleten u ubojstvo Carol Elford (ubijena 1987.), Audrey Nelso (ubijena 1989.) i Guadalupe Abodacha (ubijena 1987.).

Sve tri bile su pretučene i ugušene u Los Angelesu. Njihova tijela bacio je u garažu, kontejner za smeće i na ulicu. Little je na suđenju tvrdio da je nevin.

Prvo ubojstvo na koje se posumnjalo nakon toga bilo je ono Denise Christie Brothers u Odessi. Naime, istražitelji su provjerili Littlea i njezino ime prvo se pojavilo na radaru.

Ugušena Brother pronađena je na parkiralištu dvije ulice od svog motela još u siječnju 1994. godine. Protiv Littlea je podignuta optužnica i u srpnju ove godine izručen je Teksasu na suđenje za taj slučaj. Ovaj ponedjeljak pojavio se pred sudom u okrugu Ector.

To je samo prvo suđenje koje ga čeka s obzirom na to da je Little u međuvremenu istražiteljima priznao oko 90 ubojstava, iznoseći pojedinosti vezane uz svaki slučaj.

Mnoštvo hladnih slučajeva tek se preispituje, no zasad nema naznaka da je lagao. Little je lošeg zdravlja, a trenutačno se nalazi u Odessi.

Priznao je ubojstvo davljenjem Melisse Thomas 1996. godine. Tužitelj iz Alabame objavio je da je priznao ubojstvo 23-godišnje Brende Alexander iz 1979. godine. Vlasti u Georgiji objavile su da je priznao ubojstvo još neidentificirane žene 1977. i 18-godišnje Fredonije Smith 1982. godine. Priznao je ubojstvo 55-godišnje Dorothy Richards 1982. godine i ubojstvo 40-godišnje Daisy McGuire 1996.

Obje su žene pronađene zadavljene u Louisiani. Vlasti u Mississippiju objavile su da je glavni osumnjičeni za ubojstvo 36-godišnje Julie Critchfield 1978. godine. Njezino tijelo bačeno je s litice. Sumnjiči se i za ubojstvo 46-godišnje Nancy Carol Stevens u Tupelu 2005. godine. Priznao je ubojstvo 19-godišnje Evelyn Weston, čije tijelo nikada nije nađeno, a nestala je 1978. godine. Prema vlastitoj tvrdnji, ubio je 20-godišnju Rosie Hill na Floridi 1982. godine. Popis se samo nastavlja.

Premještaj

Zasad su potvrđene 34 žrtve. A zašto se ubojica odlučio priznati svoja zlodjela nakon toliko godina? Nije posve sigurno. Zna se samo da je u zamjenu za priznanja tražio premještaj iz zatvora u Los Angelesu u kojem je bio proteklih nekoliko godina.

Ako se potvrdi devedeset ubojstava koje priznaje, Little će se upisati u povijest kao najveći serijski ubojica u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:57