‘MAJKA SVIH BITAKA‘

Što svjetski mediji pišu o američkim izborima: ‘Iz perspektive stranog promatrača - ovo je strašno!‘

"Amerika pažljivo gleda u ponor i Trumpovu prijetnju o odlasku na Vrhovni sud", pisao je španjolski El País
Brojanje glasova u Kaliforniji
 Frederic J. BROWN/AFP

Izborni sraz Donalda Trumpa i Joea Bidena prati se diljem kugle zemaljske. Reakcije na tijesnu, trenutno napetu utrku, dolaze sa svih strana, a mediji su se raspisali upravo na tu temu. U nastavku prenosimo neke od najzanimljivijih. Dovitljivosti, prijekora, ali i zlih slutnji nije manjkalo.

"Sjedinjene anksiozne države" glasio je u jednom trenutku primjerice naslov na online izdanju indijskih novina The Indian Express, dok je ukrajinska televizija Inter TV izvještavala o "naelektriziranoj atmosferi".

Latinoamerički mediji prenosili su da je utrka za predsjednika u napetom finišu, dok su Iranci bili pesimistični. Tamošnji kanal Press TV naveliko je govorio o "prijetnji građanskog rata", dok je jedan od voditelja ustvrdio da izbori u Americi, iz perspektive vanjskog promatrača, izgledaju "vrlo strašno".

Mogućih nemira dotakao se, ali putem karikature, i kenijski Star. U njihovu prikazu objavljene su maskote republikanske i demokratske stranke kako drže šibice i pale eksploziv, uz naslov "prijetnja postizbornog nasilja u SAD-u".

O potencijalnim nemirima izvijestili su i kineski mediji, upozoravajući da bi se na konačne rezultate još moglo čekati. Također, američke su izbore usporedili s onima u "zemlji u razvoju".

Kao i Indija, i Pakistan je igrao na priču o anksioznosti. "Anksiozni Amerikanci glasaju na izborima s maskama na licu", pisao je pakistanski Express Tribune, dok su arapski mediji izvijestili o nesigurnosti. Al Arabiya je objavila da bi se na rezultate moglo čekati danima, a Egipćani zabilježili da je riječ o povijesnom odazivu.

Russia Today je izvještavala o "izubijanoj i podijeljenoj Americi koja čeka prebrojavanje glasova", dok je ruska državna televizija procijenila da Biden nema šanse.

Europski su se mediji bavili sugestijom o SAD-u na rubu kolapsa. Zaintrigirale su ih i Trumpove izjave o izbornoj prevari i odlasku na Vrhovni sud.

"Amerika pažljivo gleda u ponor i Trumpovu prijetnju o odlasku na Vrhovni sud", pisao je španjolski El País, dok je njemački Spiegel ustvrdio kako "Trump želi na Vrhovni sud, ali za to nema opravdanog temelja" te da će "nered koji je Trump napravio biti s nama još godinama".

Francuski Le Monde je objavio "da je riječ o majci svih bitaka i da su Amerikanci to shvatili", dok je talijanska La Stampa prenijela da "SAD drži dah dok glasanje ostavlja zemlju bez gospodara".

Potencijalnim "gospodarima" bavio se nešto pobliže turski NTV. Prema njima Biden nije ispunio očekivano, dok je Trump "sretan i čvrsto vjeruje u reizbor".

Povrh svega ovoga, mnogi su naglasili kako je Trump proglasio pobjedu, iako rezultati u tom trenutku nisu bili ni približno jasni ili očiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:06