GUTA ŠAPIĆEV SPAS

Što to smjera Vučić: Cijela Srbija bruji o njegovu ‘anschlussu‘ vlastitog koalicijskog partnera

Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg slavnog vaterpolista Aleksandra Šapića bit će "utopljen" u Vučićev vladajući SNS
Aleksandar Vučić
 Virginia Mayo/AFP

Do kraja svibnja provest će se ujedinjenje, odnosno "utapanje" Srpskog patriotskog saveza (SPAS) nekadašnjeg poznatog srpskog vaterpolskog asa Aleksandra Šapića s najjačom i vladajućom strankom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, SNS-om.

Tako će SNS, koji nema ni fingirane oporbe u srbijanskoj Skupštini (SNS ima 180 od 250 zastupnika) dobiti kao formalnu ispomoć još i Šapićevih deset mjesta. SPAS je i u koaliciji sa SNS-om jer je njegov član Ratko Dmitrović, bivši glavni urednik beogradskih Večernjih novosti, ministar obitelji i demografije.

Ovo "gutanje" jedne relativno male i neutjecajne stranke Vučiću je važno ne toliko zbog vlasti na nacionalnoj razini, koju ionako ima u apsolutnom zbroju, nego zbog potpune kontrole nad glavnim gradom Beogradom.

Naime, ujedinjavanje dviju stranaka, odnosno spajanje SPAS-a sa SNS-om zapravo je spas za Vučića jer već misli na lokalne izbore koji će se održati za otprilike desetak mjeseci.

Aleksandar Šapić bi, što je i glavni cilj ujedinjenja, bio njegov kandidat za beogradskog gradonačelnika, a sa zastupnicima SPAS-a imao bi i potpunu kontrolu nad beogradskom Gradskom skupštinom. Nekadašnji srpski reprezentativac također ima računicu jer uz pomoć SNS-a može ostvariti svoju zavjetnu želju.

image
Aleksandar Šapić
Facebook

Beogradski mediji nagađaju da bi ova Vučićeva igra mogla izazvati nezadovoljstvo kod dijela njegovih članova, pogotovo Gorana Vesića, sadašnjeg zamjenika gradonačelnika koji praktički vlada Beogradom umjesto "fikusa" Zorana Radojičića, ali navodno mu, pišu neki beogradski mediji, Vučić, da ga smiri, priprema poziciju ključnog ministra građevinarstva i infrastrukture.

Tako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ide prema tome da praktički, osim dekorativne i snishodljive oporbe, potpuno uništava stranački život u susjednoj zemlji.

- Naša je stranka uvjerljivo najveća i uvjeren sam da možemo postići još bolje rezultate - izjavio je Vučić u najavi ujedinjenja sa SPAS-om.

Osim toga, već se neko vrijeme očekuje da Aleksandar Vučić napusti i mjesto šefa Srpske napredne stranke, ali to je nešto što on najavljuje već godinama. Ne čudi stoga što je nedavno rekao da će ipak "još neko vrijeme biti na čelu SNS-a" jer "to traži politička situacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:26