NUKLEARNE TRZAVICE

ŠTO TO ZAPRAVO PLANIRA KIM JONG-UN? 'Moja je preporuka da pričekate. Vidjet ćete'

 AFP

PJONGJANG - Cijeli svijet proteklih desetak dana bruji o 'novom obliku' nuklearnih testova, kojim je krajem ožujka zaprijetila Sjeverna Koreja, reagirajući tako na oštru osudu UN-ovog Vijeća sigurnosti, koje je upozorilo Pjongjang da ispaljivanjem balističkih projektila krši međunarodne propise i prijeti svjetskom miru.

Riječ je o raketama tipa Rodong, koje su srednjeg dometa i mogu doći do Japana. Režim Kim Jong-una 26. ožujka ispalio ih je dvije, a obje su pale u more. Bilo je to prvo takvo lansiranje u četiri godine, a Vijeće sigurnosti se sa spomenutom oštrom reakcijom javilo dan kasnije.

Iz Pjongjanga je odmah stiglo priopćenje tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, koje je, uvrijeđeno tvrdnjom o ugrožavanju svjetskog mira, najavilo da će 'američkim luđacima' pokazati s kime imaju posla kroz 'novi oblik' nuklearnih pokusa.

U međuvremenu je sjevernokorejski veleposlanik u UN-u Ri Tong-il održao konferenciju za novinare, što se događa izrazito rijetko. Novinari su ga pitali o nuklearnoj prijetnji, a on je samo znakovito odgovorio: 'Demokratska Narodna Republika Koreja je bila vrlo jasna, izvest ćemo novi oblik nuklearnog pokusa. Ali moja je preporuka da pričekate pa ćete vidjeti o čemu je riječ', rekao je.

Ri je također optužio Ameriku da pokušava zbaciti Kimov režim nabacujući se optužbama za kršenje ljudskih prava, a Washington je prozvao i za sustavno sprečavanje denuklearizacije Korejskog poluotoka, u čemu samo traži opravdanje za ostanak svoje vojske na tom području.

'Oni nas žele politički eliminirati, ekonomski izolirati i vojno uništiti. Veliko je pitanje zašto Amerika silom želi povećavati napetosti, ignorirajući sve prijedloge Sjeverne Koreje koji su jako važni za mir i sigurnost', kazao je još Ri.

Britanski Telegraph citira jednog neimenovanog američkog diplomata koji tvrdi da su Sjedinjene Države oduvijek bile otvorene za dijalog s Pjongjangom, ali pod uvjetom da se Kimov režim pridržava svojih međunarodnih obveza.

'Sjevernokorejski nuklearni program neće ojačati sigurnost te države. Jedini način za postizanje sigurnosti i prosperiteta je poštivanje međunarodnih obveza i zadaća', dodao je diplomat.

Ekspert za nuklearno naoružanje Jeffrey Lewis, inače direktor Programa za neširenje nuklearnog oružja u istočnoj Aziji pri Institutu za međunarodna istraživanja u američkom Montereyu, za Telegraph kaže da bi 'novi oblik' nuklearnog testa mogao značiti, primjerice, istovremenu detonaciju dvaju ili više naprava. To bi moglo biti dijelom potpuno novog sjevernokorejskog nuklearnog programa u sklopu kojega se tijekom sljedećih godina mogu očekivati i nešto češći pokusi.

Lewis je uvjeren da će i novi testovi biti izvedeni u podzemnim postrojenjima te da još nije došao trenutak za neki atmosferski test, koji bi vrlo vjerojatno razbjesnio Kinu, jedinu Kimovu saveznicu s kojom ionako ne održava baš najbolje odnose otkad je preuzeo vlast.

'U pokus na otvorenom upustio bi se jedino kada ga više ne bi bilo briga što Peking misli o tome', navodi Lewis. 'Ipak, valja imati na umu da Kim Jong-un na raspolaganju ima čitav niz drugih neugodnih provokacija', dodaje.

Za ponedjeljak je o novim nuklearnim trzavicama na Korejskom poluotoku zakazan sastanak američkih, japanskih i južnokorejskih diplomata, koji će u Washingtonu pokušati usuglasiti način na koji će pokušati odvratiti Kima od novih testova.

SAD će poslati dva dodatna razarača u Japan zbog Sjeverne Koreje

Sjedinjene Države rasporedit će u Japan do 2017. dva dodatna razarača opremljena sustavima raketne obrane u potezu za koji je ministar obrane Chuck Hagel izjavio u nedjelju da je odgovor na sjevernokorejsko lansiranje raketa koje je uznemirilo regiju.

Napetosti između Sjeverne Koreje i njezinih susjeda rastu otkako je Pjongjang ispalio dvije rakete Rodong 26. ožujka, baš u vrijeme sastanka čelnika Japana, Južne Koreje i SAD-a na kojemu se razmatralo kako zaustaviti sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju.

"Kao odgovor na pjongjangov obrazac provokativnih i destabilizirajućih akcija... mogu danas objaviti da SAD planira rasporediti dva dodatna broda s raketnom obranom AEGIS u Japan", rekao je Hagel na tiskovnoj konferenciji u japanskom ministarstvu obrane.

Raspoređivanjem dva dodatna broda, SAD će u Japanu imati sedam brodova s raketnom obranom. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:46