BIJES NAKON PORAZA

Što Trump još stigne učiniti do odlaska: ‘Pred SAD-om je 11 najopasnijih tjedana u povijesti‘

Dio analitičara tvrdi da bi period do Bidenove inauguracije mogao biti jako delikatan
Donald Trump
 Sipa/Sipa Press/Profimedia

Neke naznake kaosa koji će uslijediti nakon što je Donald Trump izgubio predsjedničke izbore već su poznate, piše Guardian.

Sjedinjene Države su u srijedu službeno izašle iz Pariškog klimatskog sporazuma, pandemija koronavirusa koja je u Americi već odnijela gotovo četvrt milijuna života, pogoršat će se, a Trump je natuknuo da će pokušati otpustiti dr. Anthonyja Faucija, vodećeg nacionalnog stručnjaka za zarazne bolesti.

Ali Trumpovim porazom također počinje odbrojavanje od 11 tjedana, što je razdoblje za koje neki analitičari vjeruju da bi moglo biti najopasnije u povijesti SAD-a - vrijeme do inauguracije Joea Bidena 20. siječnja - tijekom kojeg osvetnički raspoložen predsjednik može, ako to želi, mnogo toga opustošiti.

- Ako Trump izgubi vlast, posljednjih 90 dana provest će uništavajući Sjedinjene Države poput malicioznog djeteta s čekićem u kineskoj trgovini, rekao je Malcolm Nance, obavještajni analitičar i politički publicist prije nego što je rezultat izbora bio poznat.

- Vjerojatno ćemo vidjeti najveći politički bijes u povijesti. Može odlučiti da želi otići s velikim praskom, može odlučiti da neće prihvatiti izborni rezultat. Tko zna što će učiniti u kut stjerani autokrat?, upitao je Nance.

Njegovi strahovi temelje se koliko na Trumpovim prošlim aktivnostima, poput one da nije poduzeo nikakve korake kako bi se suprotstavio širenju covida-19, toliko i na onome što Trump još može učiniti. Pred sve većim zakonskim i financijskim pritiscima, samoodržanje će mu biti najvažnije, vjeruje Nance, dok će predsjednik svoje izvršne i ustavne ovlasti rastezati do krajnjih granica ili još dalje.

- Samog sebe će pomilovati. U to nema dvojbe, rekao je Nance. - Očekuje da će mu vrhovni sud držati leđa. Uvijek je popravljao stvari u svom životu i sada vjeruje da je američki pravosudni sustav njegovo vlasništvo.

Iako je moguće da potpiše niz izvršnih odluka za daljnje ukidanje ekoloških i industrijskih propisa, analitičari vjeruju da će poraženog Trumpa politika manje zanimati, a više će biti usredotočen na sebe. Nanceova glavna briga je mogućnost građanskih nemira koje bi mogli izazvati Trumpovi pristaše, naoružane milicije, bijeli suprematisti i drugi aktivisti.

- Svi oni konvoji od 100 kamiona mogu krenuti kao da idu u marš na Mosul, rekao je Nance. - To je poput pobune. Vidjet ćemo... hoće li oni masovno ustati i reći da ne prihvaćaju rezultate izbora, da je Donald Trump njihov čovjek...? Oni će početi paradirati i zauzimati izborne odbore.

Osramoćeni Trumpovi suradnici koji su prekršili zakon također bi se mogli okoristiti akcijama odlazećeg predsjednika, među njima i njegov bivši voditelj kampanje Paul Manafort, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i Steve Bannon, arhitekt Trumpove pobjede 2016. godine koji se trenutno suočava s optužbama za prijevaru.

Bit će novog nadzora nad Trumpovim financijskim poslovima. Okružno tužiteljstvo na Manhattanu istražuje Trumpa i njegovo poslovno carstvo zbog mogućeg kriminala i prevare s osiguranjem, ali nisu mogli poduzeti nikakve korake dok je Trump na funkciji predsjednika.

Trump će uskoro izgubiti zaštitu Billa Barra, ministra pravosuđa, ujedno i glavnog državnog odvjetnika, kojeg kritičari optužuju da se ponaša kao predsjednikov osobni odvjetnik. To znači da Trump ima skraćeni rok da se pripremi za sve pravne posljedice koje bi mu mogle prijetiti.

- On je kompromitirana osoba, slomljeni posjed neke strane sile i bio je na platnoj listi Vladimira Putina ili mu nešto duguje, rekao je Nance. - Sve što njemu osobno koristi ili koristi njegovom brandu, učinit će.

I neki drugi se slažu, piše Guardian.

- Trump će posljednje mjesece vjerojatno provesti u naletu rješavanja osobnih problema, izbacivanja pomilovanja i pokušaja diskreditiranja svojih protivnika i samog sustava, rekao je Gari Kasparov, bivši svjetski prvak u šahu i predsjednik Zaklade za ljudska prava, inače hrvatski državljanin.

- Amerikanci koji žele da vladavina prava bude obnovljena i ojačana moraju biti spremni boriti se za nju, na sudovima i na ulicama, ako je potrebno, mirno, ali ustrajno, jer nema sumnje da Trump i njegove pristaše neće otići tiho, kaže Kasparov.

No ne vjeruju svi da će kraj kilavog Trumpovog predsjedikovanja biti nasilan. - Ono što će ga zaustaviti je strah od zatvora, kaže Stuart Stevens, višegodišnji republikanski savjetnik.

- Zašto je generalni direktor pošte reterirao?, pita Stevens referirajući se na Louisa DeJoya, republikanskog donatora za kojeg mnogi vjeruju da je instaliran na čelo pošte u pokušaju da osujeti dopisno glasovanje. - Ne želi ići u zatvor. Spreman je učiniti puno stvari za Trumpa, ali nije želio ići u zatvor. Taj strah bi zaustavio i Trumpa, pojašnjava Stevens.

U konačnici, Trump će posljednje dane provesti u Bijeloj kući pokušavajući izbjeći dojam gubitnika ili neuspjeha, kažu analitičari.

- Imao sam puno iskustva s autokratima, despotima i moćnicima trećeg svijeta, pa sam mogao vidjeti kako se ti ljudi ponašaju, rekao je Nance.

- Došlo je do promjene u načinu na koji su autokrati i wannabe autokrati poput Donalda Trumpa završili karijeru. U stara vremena, ako vas nisu ubili politički neprijatelji, uzeli ste milijardu dolara, otišli na Francusku rivijeru i nestali. Upravo su sišli s pozornice. Sada to više ne žele raditi. Žele imati sav svoj novac, ostati na vlasti i potrošiti novac. Što će biti s Donaldom Trumpom, tko zna?, zaključuje Nance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 16:07