‘PLAĆAJTE U RUBLJAMA!‘

Što znači Putinov ultimatum Europi i zašto je povukao taj potez: ‘Želi si sačuvati obraz‘

BBC: Rusi su Zapadu energente slali i čak kada je Hladni rat bio na vrhuncu, a Rusiji novac - treba
 Alexey Nikolsky/AFP

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora, što je potez koji europske države smatraju "ucjenom".

Što stoji iza te promjene?

Taj potez predstavlja odmazdu za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva, koja kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, opisuje zapadne mjere kao ekonomski rat.

Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj.

Do sada je ove godine Europa potrošila 200 do 800 milijuna eura dnevno na ruski plin, a pretvaranje tog iznosa u rublje bilo bi ogroman poticaj.

Zašto je to važno?

Europa se uvelike oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 posto plina dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči zatvoriti slavine, to bi moglo izazvati nestašice, zatvaranje tvornica i velike cijene energije u cijeloj regiji.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, već je aktivirala plan za hitne slučajeve koji bi mogao značiti racioniranje energije ako zalihe plina postanu preniske.

Nizozemske cijene plina, europska referentna vrijednost, ove su godine već dosegle rekordne vrijednosti zbog zabrinutosti oko opskrbe, potaknuvši inflaciju u regiji i povećavši rizik od recesije.

Hoće li strani kupci prijeći na rublje?

Zasad se to čini malo vjerojatnim. Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljima prekršilo ugovore za koje bi trebali mjeseci da se ponovno ispregovaraju.

Ako prijeđu, kako će to funkcionirati?

Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom.

Strani kupac sada je dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. "K", račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca plina kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun "K", stoji u odluci.

Britanija je ranije ovog mjeseca stavila Gazprombank na svoj popis zabranjenih subjekata. Nije bio uključen u naredbu EU-a o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT sustava.

Što je sljedeće?

To nije jasno. Rusija bi morala fizički zaustaviti dotok plina u Europsku uniju kako bi isforsirala to pitanje.

U međuvremenu, Europska unija mogla bi podići ulog ograničavanjem ruskog izvoza energije.

Europska komisija priprema nove sankcije protiv Kremlja, rekli su Reutersu u srijedu izvori iz EU-a, a njihov opseg ovisi o stajalištu Moskve o plaćanju plina u rubljima.

image

Nizozemske cijene plina, europska referentna vrijednost, ove su godine već dosegle rekordne vrijednosti zbog zabrinutosti oko opskrbe, potaknuvši inflaciju u regiji i povećavši rizik od recesije

Nikolay DOYCHINOV/AFP

Što Putinova prijetnja znači za Europu?

Kremlj zahtjevom da Europa ruski plin plaća rubljima želi nagovijestiti da će zbog rata u Ukrajini doći do značajne eskalacije u ekonomskoj bitki Zapada i Rusije, piše BBC.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stvorio je okvir za obustavu dostave plina Europi ako kupci sa Zapada ruski plin odbiju platiti rubljima.

Međutim, to u praksi znači samo da će europski kupci svoje valute mijenjati preko Gazprombanke. Ta banka nije opterećena sankcijama jer se želio održati kontinuitet u trgovini energentima.

Cijene plina zbog toga su još uvijek visoke, ali nisu otišle u stratosferu.

BBC navodi da bi trebao postojati način da se zaobiđe odluka Kremlja.

Jedan je analitičar rekao da si je Putin tom odlukom "sačuvao obraz" te da se stavio u poziciju da ga Rusi vide kao snažnog lidera.

Na koncu konca, a i kako su ruski dužnosnici već govorili, Rusi su Zapadu energente slali i čak kada je Hladni rat bio na vrhuncu.

Uz to, Rusiji taj novac treba, a važno joj je i da nakon potpisivanja mirovnog sporazuma s Ukrajinom ima kome prodavati svoje energente.

Međutim, istina je da je zbog spomenute prijetnje eskalirao sukob između Europe i Zapada.

Članice Europske unije pripremile su posebne mjere kako bi upravljale potražnjom, a svakako bi se s nestašicom plina radije susrele sada nego tijekom zime.

Kremlj spomenutom odlukom želi ograničiti Zapad u zamrzavanju novca koji plaća Gazpromu.

Novac koji se u rusku blagajnu slijeva od prodaje nafte i plina Kremlju omogućava da se odupre još strožim sankcijama. (Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:28