POKAZALA ANKETA

Stockholm bi mogao raskrstiti s politikom vojne neutralnosti: Većina Šveđana sada želi u NATO

Švedska nije bila u ratu od Napoleonova vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na ‘nesudjelovanju u vojnim savezima‘

Švedska premijerka Magdalena Andersson

 Ludovic MARIN/AFP

Sve je više Šveđana za ulazak u NATO, pokazuje anketa objavljena u srijedu, dok kreatori politike u Švedskoj i Finskoj važu bi li se zbog ruske invazije na Ukrajinu trebala završiti višedesetljetna vojna neutralnost.

Anketa koju je proveo Demoskop, a naručio list Aftonbladet, pokazuje da je 57 posto Šveđana sad za članstvo u NATO-u, u odnosu na 51 posto u ožujku. Oni koji se protive priključenju pali su na 21 posto s 24 posto, a neodlučnih je prije bilo 25 posto, a sad ih je 22 posto.

Anketa provedena u ožujku prvi put je pokazala da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

Švedska nije bila u ratu od Napoleonova vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na “nesudjelovanju u vojnim savezima”.

No poput Finske, invazija Ukrajine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", prisilila je na radikalno preispitivanje. Obje zemlje sad smatraju vrlo vjerojatnim da će se pridružiti savezu 30 država.

Švedska vlada preispituje sigurnosnu politiku s izvješćem koje bi trebalo biti gotovo do kraja svibnja, a vladajući socijaldemokrati vode unutarnju raspravu o tome hoće li odustati od svog dugogodišnjeg protivljenja NATO-u.

Anketa Demoskopa, koja se sastojala od 1177 intervjua obavljenih od 14. travnja do 19. travnja, također je pokazala sve veću potporu članstvu među glasačima socijaldemokratima koji su znatno više naklonjeni pridruživanju savezu, nego što mu se protive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:16