ČUDNA TUTNJAVA

Stockholm se trese već danima, seizmolozi zatrpani pozivima: ‘Ljudi, nije potres...‘

Mještani su na Twitteru komentirali misteriozno podrhtavanje u švedskom glavnom gradu: ‘Ako nije bio potres, što je onda?‘

Stockholm; ilustracija

 Jonathan Nackstrand/Afp

Mnogi stanovnici Stockholma i okolice osjetili su čudno podrhtavanje i tutnjavu, no seizmolozi kažu da se ne radi o potresu, piše Daily Mail.

Prema Švedskoj nacionalnoj seizmološkoj mreži (SNSN) nije otkriveno ništa što bi ukazivalo da se dogodio potres.

‘Sa sigurnošću možemo isključiti da je to bio potres‘, kaže Peter Schmidt, seizmolog SNSN-a.

Louise Levin, voditeljica komunikacija za zračne snage Švedske, našalila se rekavši: ‘Možete nazvati Saab (švedsku zrakoplovnu tvrtku) u vezi s tim‘.

Zračne snage doista jesu u tom području provele testiranja koja bi mogla biti odgovorna za misterioznu tutnjavu. ‘Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je došlo do zvučnih praskova, ali zvuči tako‘, kaže Mattias Rådström, glasnogovornik zračnih snaga.

Mještani su na Twitteru komentirali misteriozno podrhtavanje u švedskom glavnom gradu: ‘Ako nije bio potres, što je onda? Snažno je podrhtavalo‘, napisao je jedan stanovnik.

Druga osoba koja je komentirala upitala je: ‘Je li ovdje potres?‘

U lokalnoj grupi na Facebooku bilo je više komentara o potresu. ‘Zvučalo je kao udar groma i onda se zatreslo‘, rekao je stanovnik otoka nedaleko Stockholma.

‘Kuća se jako zatresla prije sat vremena. Prvo sam mislio da je zgrada..., ali ovo je bilo nešto drugo, puno jače‘, rekao je drugi.

Hitna spasilačka služba okruga Stockholm pretpostavlja da su potresi posljedica izgradnje ceste, ali ni oni nisu sigurni. ‘Ne znamo točno što se dogodilo‘, kazao je Henrik Jynnersjö iz hitne spasilačke službe.

U švedskoj prometnoj upravi kažu da ne znaju za bilo kakve veće radove na tom području.

U Švedskoj se potresi događaju svakodnevno, ali samo na minimalnoj razini, toliko minimalnoj da se često mogu detektirati samo seizmički osjetljivom opremom. No to ne znači da nema i jačih potresa.

‘Mogu se dogoditi potresi magnitude do 6 stupnjeva po Richteru. 5,4 je najjače što dogodilo u blizini otočja Koster, uz zapadnu obalu, 1904. godine. Bio je toliko jak da je potresao cijelu južnu i središnju Švedsku, Norvešku i cijelu Dansku. Čak se govorilo da se osjetilo sve do Sankt Petersburga‘, kaže Björn Lund, voditelj SNSN-a.

Prema web stranici koja prati seizmičku aktivnost, posljednji potvrđeni potres u Švedskoj dogodio se 19. siječnja u okrugu sjeveroistočno od Stockholma s magnitudom 1,1 po Richteru.

Međutim, postoje neke neobične anomalije, gdje se džepovi podrhtavanja čine naizgled geografski dislociranima zbog utjecaja pomicanja tektonskih ploča.

‘Tijekom proteklih 20 godina primijetili smo skupinu seizmički aktivnih mjesta koja se ne ponašaju baš onako kako bismo pretpostavili. Ne znamo zašto se to događa‘, objasnio je Lund u kratkom videu koji je objavio SNSN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 20:36