NAJSTARIJI ZATVORENIK

STOGODIŠNJAK, KOJI ČEKA SMRTNU KAZNU, TRAŽI POMILOVANJE Već 18 godina je u zatvoru, previše je siromašan za dobrog odvjetnika, a država ne radi ništa

 
 Global Society for Anti-Corruption / Facebook

Zatvorenik Celestine Egbunuche, koji čeka smrtnu kaznu i smatra se najstarijim zatvorenikom u Nigeriji, zatražio je puštanje iz zatvora. Gospodin Celestine ima sto godina, a prije 18 godina je završio u zatvoru kad je osuđen za organiziranje ubojstva.

Ondje se nalazi i njegov sin Paul Egbunuche (41), osuđen za isti zločin. Obojica su proglašeni krivima za unajmljivanje profesionalaca za otmicu i ubojstvo muškarca zbog svađe oko zemlje.

Paul tvrdi da su obojica nevini, piše BBC. Zatvoreni su u lipnju 2000., a prije četiri godine su osuđeni na smrtnu kaznu. Paul kaže da njegov otac sve manje priča, a i često više nije svjestan gdje se nalazi.

- Nešto ga pitate, a on odgovara nešto što nema veze s pitanjem. Liječnik kaže da je to do godina, kao da se ponovno pretvara u dijete. Ponekad me za druge zatvorenike pita tko su ti ljudi i što rade ovdje - priča Paul i dodaje da mu je ocu propalo zdravlje u zatvoru te da se sad uglavnom brine o njemu. Osim što više ne vidi dobro, ima dijabetes.

Otac i sin ćeliju dijele s drugim zatvorenicima koji čekaju smrtne kazne, a oni su pak odvojeni od ostatka zatvora.

- Ujutro prvo zakuham vodu i okupam ga. Presvučem ga i pripremim mu doručak. Ako nas puste iz ćelija, onda prošećemo tek toliko da vidi sunce. Uvijek sam uz njega, pričamo, zezamo se…

Dodaje i da mu drugi zatvorenici nekad pomažu oko brige za oca i mnogi podržavaju ideju da ga puste iz zatvora.

Naime, u kolovozu se proširio glas o Celestineu kad su lokalne novine objavile priču o muškarcu koji je u zatvoru proslavio 100. rođendan. Priča se proširila i izazvala veliku raspravu. Sporne nisu bile samo Celestineove godine, već i činjenica da velik broj zatvorenika čeka presudu za smrtnu kaznu godinama. Nije neuobičajeno da zatvorenici čekaju i 30 godina na izvršenje smrtne kazne.

Još veći problem predstavlja činjenica da se na smrtnu kaznu osuđuju uglavnom siromašni Nigerijci jer nemaju novaca za dobre odvjetnike i pošteno suđenje.

- Da je ovaj čovjek otac guvernera ili ministra, sigurno više ne bi bio u zatvoru. Siromaštvo u većini afričkih zemalja otežava provođenje pravde - rekao je Franklin Ezeona, predsjednik mreže koja se bori protiv korupcije, Global Society for Anti-Corruption (GSAC), koja se zalaže za oslobađanja stogodišnjaka. Smatra da nije ljudski pustiti ljude da toliko čekaju smrtnu kaznu i nada se da će ovaj slučaj dovesti i do promjena u zakonu i pravosuđu.

I glavni državni odvjetnik Miletus Nlemedim preporučio je Celestinea za pomilovanje.

- Ako ne možemo pomilovati stogodišnjaka, koga onda možemo - pita Nlemedim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38