DOSTAVLJAO SLATKIŠE

Stogodišnji američki pilot, poznat kao ‘slatki bombarder‘, zaražen koronavirusom

Gail Halvorsen kasnih četrdesetih zračnim je mostom berlinskoj djeci dostavljao poslastice
Gail Halvorsen
 Bradley Page/Solo/Profimedia

Gail Halvorsen, američki pilot koji je zračnim mostom dostavljao slatkiše berlinskoj djeci kasnih 40-ih godina zbog čega je dobio nadimak slatki bombarder, zaražen je koronavirusom, rekla je njegova kći u subotu.

Halvorsen, koji živi u saveznoj državi Utah i proslavio je ranije 2020. stoti rođendan, nije ozbiljno obolio. Denise Williams rekla je da se "moli da to bude blagi slučaj".

Halvorsen se proslavio nekoliko godina po završetku Drugog svjetskog rata kada su sovjetski vojnici opkolili zapadni dio grada Berlina i njegovih 2 milijuna stanovnika nastojeći na taj način prisiliti saveznike na povlačenje.

Od lipnja 1948. do svibnja 1949., američki, britanski i saveznički piloti dostavili su gotovo 280.000 isporuka namirnica zračnim mostom.

U tim pošiljkama našli su se i slatkiši, a otac te ideje je Halvorsen koji je pri jednom susretu s njemačkom djecom preko bodljikave žice kod zračne luke Tempelhof imao samo jednu žvakaću gumu za podijeliti velikoj skupini djece.

"Obećao sam im da ću doći sutra i donijeti im čokoladu", prisjetio se mnogo godina poslije. „Pitali su me kako će me prepoznati, a ja sam im rekao da ću prije slijetanja tresti krilima aviona“, rekao je.

Stoga je predložio da se djeci dostavljaju čokolade i slatkiši i tako je postao zaštitno lice berlinskog zračnog mosta.

Čokolade i žvakaće gume vezao je u čvorove i maramice stvarajući male padobrane. Zrakoplovi su slijetali gotovo svake dvije minute, no kao znak djeci, on je tresao krilima aviona. Halvorsenova slatka dostava bila je najbolja reklama za berlinski zračni most koji je promicao njemačko-američko prijateljstvo.

Piloti su u toj velikoj humanitarnoj akciji ispustili više od 23 tona čokolade i drugih slatkiša u nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52