GLAVNI TAJNIK NATO-a

Stoltenberg: ‘Postigli smo cilj invazije, a to je da Afganistan prestane biti leglo terorizma‘

Stoltenberg je naglasio da je NATO postigao neke od svojih ciljeva kada je stupio u tu zemlju nakon atentata 11. rujna 2001.
Jens Stoltenberg
 Francisco SecoPOOL/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je u utorak da nakon odlaska posljednjih američkih vojnika neće napustiti one koji pokušavaju pobjeći od talibanskog režima u Afganistanu i ocijenio je da će Savez naučiti lekciju iz svojih poraza u toj zemlji.

Dvadeset godina nakon što su ih Sjedinjene Države potjerale s vlasti, talibani ponovo kontroliraju većinu afganistanskog teritorija. U utorak su slavili pobjedu nad najvećom svjetskom vojnom silom.

Posljednji američki vojni let krenuo je iz zračne luke Kabula u noći s ponedjeljka na utorak nakon ubrzane operacije spašavanja kada je evakuirano više od 123.000 ljudi, uglavnom osoblja zemalja saveznica i Afganistanaca koji su za njih radili.

"Važno je da zračna luka ostane otvorena, kako bi ostao otvoren put za humanitarnu pomoć narodu i kako bi mogli nastaviti izvlačiti ljude koji to žele, ali koji nisu mogli biti dijelom vojne evakuacije", izjavio je Stoltenberg u razgovoru, prenosi agencija France presse.

"Svi radimo na njihovom izvlačenju. Nećemo ih zaboraviti", rekao je.

Njegove izjave su potvrdile izjave njemačke kancelarke Angela Merkel koja je rekla da je "ta zračna luka od ključne važnosti za Afganistan jer bez nje do tamo ne može stići medicinska ni humanitarna pomoć".

Stoltenberg je naglasio da je NATO postigao neke od svojih ciljeva kada je stupio u tu zemlju nakon atentata 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama.

"Svi saveznici su se slagali da se moramo boriti protiv terorizma kako Afganistan ne bi ostao utočište za međunarodne teroriste. I nakon 20 godina, u tome smo uspjeli. Niti jedan teroristički napad nije organiziran iz Afganistana na neku zemlju NATO-a", dodao je.

Jens Stoltenberg je jamčio da će saveznici i dalje vršiti diplomatski pritisak na novu vlast zemlje kako bi dozvolili odlazak Afganistanaca koji to žele i da kontroliraju terorističkih kretanja na njihovom teritoriju.

On je zahvalio svim savezničkim snagama koje su sudjelovale u evakuaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:19