GLAVNI TAJNIK NATO-A

Stoltenberg upozorava: ‘Ako stvari krenu po zlu, mogu poći užasno po zlu‘

Važno je izbjeći sukob, ističe, "koji bi uključio više zemalja u Europi i postao pravi rat u Europi"

Jens Stoltenberg

 Oscar Del Pozo/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorava da sukob u Ukrajini ne smije prerasti u rat Rusije i NATO-a. Borbe u Ukrajini mogle bi izmaknuti kontroli i prerasti u rat između Rusije i NATO-a, pa svakodnevno radimo kako bismo to izbjegli, rekao je Stoltenberg za norvešku televizijsku kuću NRK.

"Ako stvari krenu po zlu, mogu poći užasno po zlu", upozorava Stoltenberg. "U Ukrajini je strašan rat. To je također rat koji može postati pravi rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo na tome svaki dan kako bismo to izbjegli", rekao je glavni tajnik NATO-a. Važno je izbjeći sukob, ističe, "koji bi uključio više zemalja u Europi i postao pravi rat u Europi". Rusija je u više navrata optuživala članice NATO-a da su postale strana u sukobu opremajući Ukrajinu oružjem, obučavajući njezine snage i opskrbljujući informacijama ukrajinsku obavještajnu službu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u petak da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti izbrisana s lica zemlje. Putin je rekao da bi Rusija mogla izmijeniti svoju vojnu doktrinu uvođenjem mogućnosti preventivnog napada. Govoreći nekoliko dana nakon upozorenja da rizik od nuklearnog rata raste, ali Rusija neće napasti prva, Putin je u petak rekao da razmišljaju hoće li i oni usvojiti ono što američke vlasti nazivaju konceptom preventivnog napada. Rusija, za razliku od SAD-a, nema plan preventivnog nuklearnog napada, podsjetio je Putin i istaknuo da će rusko moderno hipersonično oružje osigurati snažan odgovor u slučaju da Rusija bude napadnuta.

‘Ovisna diktatura‘

Ne sumnjam da će se Putin prije ili kasnije naći pred međunarodnim sudom, poručila je Oleksandra Matvičuk, liderica ukrajinskog Centra za građanske slobode (CCL), koji je jedan od tri ovogodišnja dobitnika Nobelove nagrade za mir. CCL je dokumentirao ratne zločine koje su počinile ruske trupe u Ukrajini u posljednjih osam godina. Nobelova nagrada za mir jučer je svečano dodijeljena zatvorenom bjeloruskom aktivistu za ljudska prava Alešu Bjaljackom, ruskoj organizaciji za ljudska prava Memorial i ukrajinskom Centru za građanske slobode.

Rusija želi Ukrajinu pretvoriti u "ovisnu diktaturu" poput Bjelorusije, izjavila je u subotu Natalija Pinčuk, supruga bjeloruskog zatvorenog nobelovca Aleša Bjaljackog koja je preuzela nagradu u njegovo ime. Bjaljacki je posvetio nagradu milijunima bjeloruskih građana koji su ustali i krenuli u akciju obrane svojih građanskih prava na ulicama i na internetu. Otkako je u listopadu proglašen jednim od tri dobitnika Nobelove nagrade za mir, Natalija Pinčuk je srela zatvorenog supruga samo jednom, iza staklene pregrade.

Šefica ukrajinske udruge CCL Oleksandra Matvičuk pozvala je zapadne zemlje da nastave pomagati Ukrajini da oslobodi područje od ruske okupacije, uključujući Krim. Ovaj rat ima genocidni karakter. Ako Ukrajina prekine svoj otpor, nas više neće biti, istaknula je aktivistkinja.

Jučer su nastavljene borbe na istoku i jugu Ukrajine, uglavnom u regijama koje je Rusija anektirala u rujnu. Prema ukrajinskim vlastima, pet civila je ubijeno, a još 13 ranjeno u ruskom granatiranju u posljednja 24 sata do subote ujutro. Ukrajinski guverner Donecka, Pavlo Kirilenko, izvijestio je da ruske snage svakodnevno napadaju na Bahmut unatoč velikim gubicima. Guverner Luhanska Sergij Haidaj rekao je da ukrajinska vojska nastavlja s protuofenzivom prema Kremini i Svatovima. Guverner Hersona Jaroslav Januševič rekao je da je osam civila ranjeno u ruskom granatiranju u protekla 24 sata. U gradu Hersonu pogođene su dječja bolnica i mrtvačnica. U susjednoj regiji Zaporižja ruska vojska granatirala je Nikopol s druge strane Dnipra.

Nabavka oružja

Ukrajinske vlasti tvrde da južna područja zemlje pate od najgorih nestanaka struje nekoliko dana nakon posljednjeg napada Rusije na energetsku mrežu. Najviše se bore oko obnove opskrbe strujom u Odesi i oko ponovno osvojenog Hersona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage da su uništile Bahmut. Situacija je i dalje jako teška u više gradova na bojišnici na području Donecka i Luhanska, upozorio je Zelenski. "Bahmut, Soledar, Marinka, Kremina. Za dugo vremena tu nije ostao stambeni objekt a da nije uništen granatama i vatrom", ustvrdio je Zelenski u večernjem obraćanju.

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je da najnoviji obavještajni podaci kažu da je Iran postao jedna od najvažnijih zemalja koje vojno podržavaju Rusiju, te da ruske vlasti sada pokušavaju nabaviti još oružja, među ostalim stotine balističkih projektila.

Zauzvrat Rusija vrlo vjerojatno nudi Iranu vojnu i tehničku podršku, pretpostavljaju Britanci. Britansko ministarstvo navodi u priopćenju da je Rusija vrlo vjerojatno potrošila velik dio vlastitih balističkih projektila kratkog dometa SS-26 Iskander, s bojnom glavom od 500 kilograma, dometa do 500 kilometara. Zapadne sile optužile su Iran da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji - što Moskva niječe - dok ruske snage napadaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Washington je ranije osuđivao sigurnosnu suradnju Irana i Rusije.

Francuski naftni div TotalEnergies popustio je pod međunarodnim pritiskom, piše Guardian, najavio da se namjerava "postupno povući" iz svojih ruskih ulaganja. Peta najveća svjetska naftna kompanija priopćila je u petak da će ukloniti svoja dva predstavnika iz Uprave Novateka, velikog ruskog privatnog izvoznika plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:10