ODGOVOR NA INVAZIJU

Stolterberg sazvao NATO summit za petak: ‘Napad na jednoga smatrat će se napadom na sve‘

Glavni tajnik NATO-a kaže kako je ruska invazija na Ukrajinu neopravdani i ničim izazvan čin

Jens Stoltenberg

 John Thys/AFP

Ruski "neopravdani i ničim izazvan" napad na Ukrajinu dovodi u opasnost bezbrojne nedužne živote, izjavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg kaže da je Rusija pokrenula zračne i raketne napade te svoje kopnene i specijalne snage iz više smjerova, ciljajući ukrajinsku vojnu infrastrukturu i glavna urbana središta. "Ovo je namjerna, hladnokrvna i dugo planirana invazija", kaže on.

Ruski čelnici, dodao je, snosit će punu odgovornost za svoje nepromišljene postupke i izgubljene živote. "Sada imamo rat u Europi takvih razmjera i tipa za koje smo mislili da pripadaju povijesti", kazao je Stoltenberg.

Istaknuo je kako je završio sastanak sa Sjevernoatlantskim vijećem te da je popis zemalja koje su pristale na hitne konzultacije dugačak. "Ovo je težak trenutak za sigurnost Europe", rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a pozvao je Rusiju da odmah prekine vojnu akciju, povuče svoje snage iz Ukrajine i odabere put diplomacije. Stoltenberg je u priopćenju naveo da Rusija koristi silu kako bi pokušala ponovno ispisati povijest i uskratiti Ukrajini slobodan i neovisan put.

Glavni zadatak NATO-a je, istaknuo je, zaštititi i braniti sve saveznike. "Napad na jednoga će se smatrati napadom na sve", naglasio je on.

Kaže da je danas Sjevernoatlantsko vijeće - tijelo koje donosi odluke NATO-a - odlučilo aktivirati svoje obrambene planove za zaštitu i zaštitu drugih naroda. To znači da će NATO rasporediti svoje snage za odgovor tamo gdje su potrebne, kaže on.

Kako je ranije prenio Politico, NATO "razmješta dodatne obrambene kopnene i zračne snage u istočni dio saveza, kao i dodatna pomorska sredstva", priopćio je taj obrambeni savez, nakon konzultacija prema članku 4 sporazuma.

Nekoliko članica NATO-a, Poljska, Estonija, Latvija i Litva, ranije su aktivirale NATO-ov članak 4, upravo kako bi bile pokrenute konzultacije unutar saveza o ruskom napadu na Ukrajinu.

Stolterberg je za petak sazvao NATO summit, a iz Zagreba će predsjednik Zoran Milanović vjerojatno sudjelovati video vezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 21:24