IMIGRANTI S ISTOKA

STOP RUMUNJIMA I BUGARIMA Britanija uvodi stroža pravila za socijalnu pomoć

Protesters against the Rosia Montana gold mining using cyanide adress to outside ones as they occupy the People Advocate's headquarters in Bucharest December 10, 2013. Around 100 people entered the People Advocate's office, asking him to take action against a draft law clearing the way for a controversial open-cast gold mine planned by Canada's Gabriel Resources in Rosia Montana, a village in the heart of Transylvania. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
 AFP

Kako bi otežala pristup useljenicima iz drugih zemalja Europske unije britanskom socijalnom sustavu, vlada Velike Britanije odlučila je postrožiti proceduru dobivanja novčanih naknada siromašnima. Svi tražitelji pomoći morati će odgovoriti na 100 novih pitanja: među ostalim o tome zašto nisu našli posao u vlastitoj zemlji, a testirat će se i njihovo znanje engleskog jezika kako bi se utvrdilo može li im to biti prepreka u traženju posla.

Vlada želi uvesti nova pravila prije nego što se za Rumunje i Bugare ukinu radne dozvole 1. siječnja, prenosi The Guardian. Tajnik za rad i mirovine u britanskoj vladi Iain Duncan izjavio je da je od ključne važnosti da striktnim pravilima zaštite svoj socijalni sustav.

"Britanska javnost je s pravom zainteresirana da migranti doprinose ovoj zemlji, a ne da dolaze privučeni socijalnim beneficijama", rekao je Duncan.

Istodobno su Rumunji i Bugari ovih dana prosvjedovali pred Downing Streetom tražeći jednaki pristup obrazovanju i drugim pravima kao što ih imaju druge članice EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33