POLITIČARI KONZULTANTI

Stopama Tonyja Blaira: Sarkozyju bankarski div ponudio 250.000 eura za sat vremena konzultantskih usluga!

U Francuskoj je ova tema veliki tabu i niti jedan bivši francuski predsjednik neće se pohvaliti da je svoje iskustvo na čelu Republike unovčio na ovakav način

Bankarski div Morgan Stanley navodno je Nicolasu Sarkozyju ponudio plaću od 250.000 eura za sat vremana konzultantskih usluga. Banka bi od njega tražila da od tih sat vremena 45 minuta govori, a preostalih 15 pozira za fotografije. Kao predsjednik zarađivao je 'svega' 21.500 eura mjesečno.

Bivši francuski predsjednik još uvijek razmišlja o ovoj ponudi, pišu francuski mediji, a ako je prihvati, poći će stopama bivšeg britanskog premijera i osobnog prijatelja Tonyja Blaira , koji je svoje konzultantske usluge prodao za uistinu vrtoglave iznose.

Blair sada zarađuje 20 milijuna funta godišnje, od čega mu 2.5 milijuna priskrbljuje konzultiranje investicijske banke JP Morgan. Otkad mu je istekao mandat 2007., Blair je kupio najmanje šest kuća i svijetom putuje privatnim avionom. Otvorio je i tvrtku za financijsko savjetovanje Tony Blair Associates, koja surađuje s vladama naftom bogatih Kazakstana i Kuvajta i fondovima u Kini i Abu Dabiju. Prije ubojstva Moamera Gadafija, Blair se redovito sastajao s libijskim diktatorom i savjetovao tvrtke kako najbolje zaraditi u naftnom biznisu u Libiji.

Američki kritičari osudili su europsku praksu po kojoj bivši političari unovčavaju svoj renome i tako stječu ne pristojne plaće već milijune. I u Francuskoj je ova tema trenutno veliki tabu i niti jedan bivši francuski predsjednik neće se pohvaliti da je svoje konzultantske usluge prodao tvrtkama, jer to francuska javnost ne bi dobro prihvatila.

Sarkozy je trenutno suočen s optužbama za više slučajeva korupcije u Francuskoj, uključujući i onu da je primao mito od Lilian Bettencourt, nasljednice L'Oréalovog poslovnog carstva i najbogatije žene u zemlji. No zbog svojih pet godina na čelu Francuske Republike Sarkozy je predmet velikog interesa međunarodnih tvrtkii, i u dobroj je poziciji da to iskoristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:49