PROTIV TRUMPA

Stotine američkih medija napalo prljavi rat prvog čovjeka SAD-a protiv njih: 'Prozivanje novinara kao neprijatelja naroda je opasno'

 REUTERS

Stotine američkih novina posvetile su u četvrtak svoje uvodnike koordiniranoj obrani slobode govora i napadu na predsjednika Donalda Trumpa zbog izjave da su neki mediji neprijatelji američkog naroda.

Boston Globe i New York Times samo su neke od 350 novina koje su uvodnu riječ posvetile Trumpu, uključujući i novine u saveznim državama gdje je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima 2016.

U kampanji sudjeluju listovi diljem zemlje, od istočne do zapadne obale, uključujući New York Times, Denver Post, Miami Herald i Philadelphia Inquirer.

Boston Globe je prošli tjedan počeo kontaktirati uredništva drugih medija za svoju incijativu. U prvih nekoliko dana, pridružilo se stotinjak novina. Početkom tjedna bilo ih je 200, a do danas ih se pridružilo 350.

Svaka je novina napisala svoj uvodnik, obično nepotpisani članak u kojem se urednici osvrću na određenu temu koja nema veze s vijestima i ostalim sadržajem.

Globeov uvodnik optužio je Trumpa za ''kontinuirani napad na nezavisni tisak''. ''Veličina Amerike ovisi o ulozi slobodnog tiska da govori istinu moćnicima'', ističe list.

''Nazvati tisak 'neprijateljem naroda' je ne samo neamerički, nego i opasno za građansko društvo koje baštinimo već dva stoljeća'', dodaje se u uvodniku.

Trump je često kritizirao novinare, a izvještaje koje ne dijele njegovo mišljenje etiketirao kao 'lažne vijesti'.

U veljači 2017. je objavio: ''Mediji lažnih vijesti (@nytimes, @nbcnews, @abc, @cbs, @cnn) nisu moji neprijatelji, već neprijatelji američkog naroda.''

Njegovi komentari odražavaju stajališta brojnih konzervativaca da većina medija iskrivljuje, izmišlja ili opstruira činjenice zbog toga što im nisu skloni.

New York Times piše kako je u redu kritizirati medije zbog ublažavanja i naglašavanja nekih tema ili zbog pogrešno ispričane priče. ''Reporteri i urednici su ljudi koji griješe. Ispravljanje grešaka je u biti našeg posla'', navodi se u uvodniku.

''Ustrajanje na tome da su istine koje vam se ne sviđaju 'lažne vijesti' opasno je za krvotok demokracije. A prozivanje novinara kao 'neprijatelja naroda' je opasno, i točka''', zaključuje New York Times.

Glasnogovornik Bijele kuće nije bio dostupan za komentar. U siječnju je američki senator Jeff Flake, republikanac iz Arizone, rekao kako je Trump prisvojio tiranski jezik bivšeg sovjetskog vođe Josefa Staljina.

Kampanji se pridružio list koji je podržao Trumpa

Nisu prošle niti dvije godine otkako je uredništvo Capital-Journala u kansaškom glavnom gradu Topeki pozvalo svoje čitatelje da glasaju za Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

"Trump je najmudriji izbor za vođenje naše zemlje u budućnost", pisao je 2016. Capital-Journal kao jedan od prvih i rijetkih pisanih medija koji je podržao republikanskog kandidata za predsjednika.

U četvrtak je list, međutim, objavio posve drugačiji uvodnik i pridružio se ostalim meidjima koji su se usprotivili Trumpovim napadima na medije.

"Time priznajemo da smo dio ove zajednice. Mi ovdje živimo, radimo, pišemo. Mi smo normalni ljudi. Jednostavno nas nije ispravno zvati neprijateljima", rekao je CNN-u izdavač Capital-Journala Stephen Wade.

Nema mnogo novina koje su 2006. podržale Trumpa, a kansaški Capital-Journal zasad je jedini koji sudjeluje u inicijativi Boston Globea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 19:55