PROSVJED U RAMALI

Stotine bijesnih Palestinaca tražilo ostavku predsjednika Mahmuda Abasa zbog smrti aktivista

Prosvjednici su nosili portrete aktivista Nizara Banata, a pred Abasovim sjedištem u Ramali na Zapadnoj obali dočekao ih je suzavac
Prosvjed u Ramali
 Issam Rimawi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Stotine bijesnih Palestinaca u četvrtak je marširalo prema predsjedničkoj rezidenciji Mahmuda Abasa, tražeći njegovu ostavku zbog smrti poznatog aktivista nakon što su ga uhitile palestinske snage sigurnosti.

Prosvjednici su nosili portrete aktivista Nizara Banata, a pred Abasovim sjedištem u Ramali na Zapadnoj obali dočekao ih je suzavac snaga sigurnosti Palestinske samouprave.

Prema tvrdnjama Banatove obitelji, on je pretučen tijekom uhićenja s noći na četvrtak u gradu Hebronu. Guverner grada kojeg su imenovale palestinske vlasti rekao je da je Banat umro jer mu se zdravlje pogoršalo tijekom uhićenja, ne navevši koji je bio razlog za to.

Banat je bio poznati 43-godišnji aktivist koji je optužio Abasovu vlast za korupciju, uključujući i u slučaju kratkotrajne razmjene cjepiva s Izraelom ovaj mjesec, kao i zbog nove odgode dugo odgađanih izbora u svibnju. Banat bi bio kandidat na tim izborima.

Glasnogovornik palestinskih vlasti nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentarom Banatovog uhićenja i tvrdnji da su ga snage sigurnosti pretukle.

Nakon što su Ujedinjeni narodi zatražili istragu Banatove smrti, palestinski premijer Mohamad Štajeh, kojeg je imenovao Abas, naredio je formiranje istražnog povjerenstva koje uključuje i Neovisni odbor za ljudska prava (ICHR), tijelo Palestinske samouprave.

ICHR je objavio da će u istrazi surađivati s neovisnom palestinskom aktivističkom organizacijom Al-Hak.

Al-Hak je na Twitteru objavio da je s ICHR-om imenovao liječnika, uz blagoslov Banatove obitelji, koji će provesti službenu obdukciju.

Objava o istrazi nije umirila bijes Palestinaca radi onog što smatraju sve autokratskijom vlašću 85-godišnjeg Abasa.

On redovito uhićuje svoje kritičare, tvrde aktivističke udruge, a palestinskim područjima dekretom vlada duže od desetljeća.

„Narod želi pad režima“, uzvikivali su prosvjednici na glavnom trgu Ramale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:20