TUNIS

Stotine izašle na ulice kako bi prosvjedovale protiv proširivanja ovlasti predsjednika

Predsjednik Kais Saied vlada dekretom od prošlog ljeta, kada je raspustio parlament i demokratski ustav iz 2014. godine
 YACINE MAHJOUB/AFP

Tuniska policija blokirala je u četvrtak stotine prosvjednika u njihovoj namjeri da dođu do ureda izbornog povjerenstva jer se protive referendumu o novom ustavu kojim bi se proširile izvršne ovlasti predsjednika.

Tuniski predsjednik Kais Saied predložio je u lipnju novi ustav kojim bi se ograničila uloga parlamenta i ojačala njegova vladavina. O novom ustavu će se glasati na referendumu 25. srpnja a odbacila ga je većina političkih stranaka.

Saied vlada dekretom od prošlog ljeta, kada je raspustio parlament i demokratski ustav iz 2014. godine. Kritičari su taj potez nazali državnim udarom.

Prosvjednici, predvođeni čelnikom Slobodne ustavne stranke Abirom Moussijem, pokušali su probiti barijere ispred sjedišta izbornog tijela, što je dovelo do manjih sukoba s policijom.

Lokalne ankete pokazuju da bi Moussijeva Ustavna slobodna stranka pobijedila na parlamentarnim izborima s velikom razlikom u odnosu na suparnike.

Moussi je pristaša Zine El Abdine Ben Alija, koji je svrgnut u revoluciji u zemlji 2011. godine.

Do referenduma je ostalo manje od tri tjedna, no kako određen minimalni broj glasača koji mu se treba odazvati da bi bio valjan, promjene bi mogle stupiti na snagu i uz relativno mali odaziv birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:35